Blodrött på börsen – så kan du tänka!
Händer det att du också in i appen och känner att det inte känns helt hundra? Då är vi två.
Nu i tisdags reagerade börser i Asien och Europa väldigt negativt på USAs tullar, bland annat. Olika känslor och siffror från excelfiler ska slåss om ett pris. Det är inte konstigt att börser ofta överreagerar, både uppåt och nedåt. Så när OMXS30 var ned 3,2 procent, Nikkei ned 1,2 procent och DAX 3,5 procent intradag – vad ska vi göra då? Sälja? Det var precis vad många gjorde, men vad hände dagen efter? Jo, börserna steg igen.
Gör som alla andra fast tvärtom
Marknaden består som sagt av köpare och säljare som kan ha helt olika intressen och horisont på sina pengar. Men när det är stora nedgångar intradag brukar jag kunna se att många säljer. Troligtvis i panik. För när börsen vänder tillbaka – den överreagerar ju som sagt ofta – så köps aktier tillbaka igen. Och jag känner mig helt säker på att många går bort sig där – för de hinner inte köpa tillbaka förrän börsen redan börjat vända upp. Så netto för de transaktionerna är troligtvis minus. Gör inte så.
Glöm aldrig din investeringshorisont
Senast jag gjorde ett aktie- och fondköp var i förra veckan i samband med att min tjänstepension och lön plingade in på Avanza. Vad har jag för sparhorisont på de pengarna? Ja, för tjänstepensionen har jag ju inte så mycket val. Det är nästan 20 år kvar innan jag ens kan börja ta ut pengarna. Och för den delen av lönen som ska till mitt långsiktiga sparande så tänker jag också väldigt långsiktigt. Så spola fram 20 år – vad kommer den här dagen 4 mars 2025 betyda för mig då? Sannolikt, absolut ingenting. Förutom kanske minnet av att det var turbulent och i många avseenden en hemsk situation i världen.
Ska du köpa eller sälja?
Jag köpte som sagt förra veckan, så mina saldon är i princip noll idag. Om det är något jag skulle kunna tänka mig att göra när det är megarött på börsen – så är det att köpa. Så vad har jag för val? Jag kan lyfta in lite buffertpengar eller så använder jag min värdepappersbelåning. Men innan jag gör det måste jag zooma ut perspektivet.
Hittills i år är OMXS30 upp dyrgt 9 procent, OMXSPI är upp 7 procent, DAX är upp nästan 16 procent, okej Nikkei är ned drygt 6 procent, men du fattar vad jag menar. Stora uppgångar skapar fallhöjd. Visst, Nasdaq är ned 5 procent i år, men den är fortfarande upp 13 procent det senaste året. Och då snackar vi prisindex rakt av här. Inga återinvesterade utdelningar.
Så vad gör jag? Absolut ingenting! Jag läser, försöker förstå, loggar in och tittar, blir lite stressad, surar över att jag inte väntade några dagar med att köpa för mitt månadssparande, men kommer sen på att juste – jag är ju en person som månadssparar på börsen. Det är ju toppen och såna här dagar är en del av kostnaden för att få möjlighet att ta del av börsens långsiktiga värdeskapande. Kolla på den här grafen nu och påminn dig själv om att börsen inte går upp 7 procent linjärt per år, utan den går oftare upp än ner och du gör helt rätt som har dina långsiktiga pengar i marknaden. OMXS30 sen 1984.
Förvänta dig fortsatt turbulens
Priset vi betalar för att ha möjlighet till värdeutveckling på aktiemarknaden över tid är att det också svänger på vägen dit. Som världsläget ser ut nu finns det stora anledningar till att förvänta sig fortsatt stökiga börsdagar, för börsen avskyr verkligen osäkerhet. Och osäkert kan vi ganska enkelt slå fast att det är. Här kan det vara en poäng att påminna sig om pilotskolan. Precis som en flygplanspilot har väldigt stora incitament att planet ska landa säkert har styrelse och ledning som är tungt investerade i sina bolag väldigt goda anledningar att skapa aktieägarvärde.
Om du nu läst det här inlägget och känner att du hellre lägger din energi på annat än att fundera över ditt agerande på börsen, då är ett automatiskt månadssparande i fonder utmärkt. Med Avanza Auto får du automatisk rebalansering. När vi nu pratar långsiktigt sparande, minst 5 år, så är det Avanza Auto 5 och Avanza Auto 6 som ger dig full exponering mot aktiemarknader.
Imorgon är en ny börsdag!
/Philip
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.