Bör man investera i utländska aktier?

Av Avanza

11 maj 20

Share

Världen är börsnoterad och förutom de uppemot 1 000 olika aktier du finner på hemmaplan här i Sverige så finns ett smörgåsbord av närmare 70 000 olika aktier globalt. Detta till trots så har vi ett starkt home bias, vi föredrar helt enkelt att investera i våra svenska välkända bolag. Men finns det några goda argument för att investera i utländska aktier? Vad behöver man i så fall känna till? Låt oss bena ut den frågan!

Vi favoriserar vanligtvis svenska aktier

Det finns ett starkt home bias bland våra kunder. Alltså en tendens att investera i svenska bolag vars namn vi känner väl till. Många av dem är gamla och välkända bland alla, det talas om dem på nyheterna, radio och dagstidningar, vi eller våra vänner är anställda på bolagen och så vidare.

Nästan 9 av 10 kronor hos oss som investerats i aktier återfinns i Sverige och de flesta av dem på Stockholmsbörsen. Men det finns en tydlig trend av ökat intresse för investeringar i utländska bolag och dess aktier. Vi har sänkt kostnaderna för att handla utländska aktier rejält vilket lett till att världen aldrig varit mer tillgänglig.

Vilka argument finns för att äga utländska aktier?

Inte sällan hör man argumentet att det är klokt att investera globalt för att sprida sina risker. Det håller jag inte med om till fullo, även om argumentet självklart har en poäng. Världen är redan global och Sverige är ett litet, öppet och exportberoende land vars företag säljer produkter och tjänster över hela världen.

Även om Sverige ofta utgör mindre än en procent av ett världsindex så tar vi desto mer plats på den globala världskartan i praktiken. Faktum är att nästan hälften (mätt i värde) av de produkter och tjänster som vi tillverkar går på export. Alltså nästan halva vår BNP (Bruttonationalprodukt). Under krisåren på 1990-talets inledning var den siffran faktiskt nästan hälften så stor. Så global exponering får du faktiskt genom att investera i svenska börsbolag. Jag brukar säga att jag inte går över ån efter vatten, men gärna efter saft. Det är nämligen så att olika börser har olika karaktäristika, det finns helt enkelt investeringsmöjligheter utomlands som jag inte kommer åt genom att investera på svenska börsen.

I nedan bild ser du totalavkastningen (kurstillväxt + utdelning) under de senaste 5 åren på några olika marknader. Vi bör även komma ihåg att när detta skrivs så befinner vi oss mitt i coronakrisen som de senaste månaderna sänkt börserna ordentligt. Här ser vi att USA presterat betydligt bättre än de andra länderna, låt oss resonera kring vad det kan bero på.

När jag säger att olika länder och dess börser har varierande karaktäristika så menar jag helt enkelt att de är sammansatta på olika sätt. I Sverige är industri- och verkstadsbolag samt bankerna stora och indexet OMXS30 utgörs till nästan 50 procent av just bank och verkstad. Det indexet innehåller de 30 mest omsatta (handlade) aktierna på Stockholmsbörsen som också tenderar att vara bland de största bolagen på börsen, värdemässigt.

Även om vi har runt 1 000 aktier totalt i Sverige på samtliga listor och 385 stycken på Stockholmsbörsen så är det dessa 30 aktier som utgör mer än hälften av det samlade värdet på hela Stockholmsbörsen, giganter alltså. Dessutom är det faktiskt så att de svenska folkaktierna, alltså de 10 mest ägda aktierna i Sverige, samtliga återfinns i indexet OMXS30. Det är alltså nästan riskfritt att säga att de flesta svenska sparare har en tonvikt på bank och verkstad i aktieportföljen.

Danmark bjuder på läkemedelsbolag, Norge sjömat och USA huserar techbolagen

Tittar vi istället utomlands så ser vi att det är mycket skog och industri i Finland också, men i Danmark får vi en hel del läkemedel såsom Danmarks likväl som Nordens största börsbolag Novo Nordisk. I Norge hittar vi många försäkringsbolag, laxbolag likväl som energibolag. I USA som är världens största ekonomi och kapitalmarknad hittar man det mesta, amerikanska börsen kan nästan sägas vara de globala finansmarknadernas huvudstad. På tal om just karaktäristika så kan nämnas att amerikanska börsen är väldigt tiltad mot techbolag.

Ett av världens mest kända index S&P 500 som följer de 500 största börsbolagen består till 25% av techbolag, alltså var fjärde dollar. Den amerikanska börsen Nasdaq med svenska Investor som näst största ägare är ”teknikbörsen” i folkmun. De 5 största bolagen på den börsen är Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet (Google) och Facebook. Dessa är samtliga techbolag och utgör 39% av indexet. Det är rätt stor skillnad jämfört med 50% bank och verkstad i Sverige. Som sagt… jag går över ån efter saft, inte vatten. Industribolag och banker har jag gott om i Sverige, men exempelvis techbolag lyser faktiskt med sin frånvaro. Vill jag äga dessa så köper jag dem på amerikanska börsen helt enkelt.

De globala börserna är dessutom inte sällan värdeviktade. Det innebär att ju större ett bolag är desto större vikt får det i ett globalt index. Förmodligen känner du till Apple, Microsoft, Amazon och Google (Alphabet)? Men visste du att vart och ett av dessa bolag har ett börsvärde som överstiger värdet på hela Stockholmsbörsen?

Vad skiljer gentemot att äga svenska aktier?

Det finns några saker du bör ha i åtanke när du vill köpa utländska aktier.

  1. Valutarisk – Investeringen görs i utländsk valuta såsom USD eller EUR vilket innebär att du även har en valutarisk.
  2. Växlingsavgift – När du köper utländska aktier så tillkommer en växlingsavgift på 0,25%, det innebär att avgiften blir 2,50 kr per tusenlapp.

I övrigt så kommer dina aktier att synas på samma depå som dina övriga aktier, med den skillnaden att det är en utländsk flagga framför bolagsnamnet istället för en svensk. Men vi vet att det finns frågor såsom:

  • Vilka risker är förknippade med utländska aktier?
  • Hur beskattas utdelning?
  • Vilken kontoform passar allra bäst?
  • Hur håller man sig uppdaterad?
  • Hur finner man inspiration?

Av den anledningen har vi spelat in ett poddavsnitt i Avanzapodden som tar upp de flesta frågor som vi klassikt sett får.

Många som jag pratar med tycker det är ”läskigt” att köpa utländska aktier. Förhoppningsvis så klarnar en hel del efter att du har lyssnat på podden. Världen är som sagt börsnoterad och egentligen bör vi nog vara agnostiskt inställd till vilket land eller börs som ett visst bolag är noterat på. Det är ju bolaget i sig som är intressant, inte var det är noterat. Det finns självklart faktorer som väger in men de bör inte hindra dig från att gå ut på upptäcksfärd och leta guldkorn utanför Sveriges gränser. Spotify är ett bra exempel, många ser det som ett svenskt bolag men det är trots allt noterat i USA. Dock tror jag att många upplever det lite enklare och mindre ”läskigt” att investera i Spotify eftersom det upplevs svenskt, kanske tänker man inte ens på var det är noterat?

Som konsument tror jag inte heller många lägger speciellt stor vikt vid att Netflix kommer från USA, Viaplay från Sverige, Adidas från Tyskland eller Nike från USA. När vi åker hiss så kommer den kanske från Kone i Finland och när vi pantar burkar så är det kanske Tomras maskin från Norge vi ser. Mamma Scans köttbullar är finskt, Felix Ketchup likväl som Kalles Kaviar kommer från Norge… jag tror du förstår min poäng.

Dessutom har vi en Facebookgrupp som heter Avanzapodden där du kan ställa alla tänkbara frågor till oss och de andra medlemmarna. Vi kan inte ge någon form av rådgivning men det är ett bra forum för att inspirera och motivera varandra likväl som att vi från Avanza kan hjälpa till att svara på frågor.

Vilka är de mest ägda utländska aktierna hos Avanza?

Norge

  1. Norwegian Air Shuttle
  2. Tomra
  3. NEL
  4. Equinor
  5. Orkla

Danmark

  1. Danske Bank
  2. Novo Nordisk
  3. Vestas Wind
  4. Stenocare
  5. Pandora

Finland

  1. Sampo
  2. Fortum
  3. Nordea
  4. Nokia
  5. Neste

Tyskland

  1. Zalando
  2. Wirecard
  3. Vonovia
  4. BMW
  5. Daimler

Frankrike

  1. Abivax
  2. Accor
  3. Aeroportos de Paris
  4. Air France
  5. Airbus

USA

  1. Microsoft
  2. Apple
  3. Tesla
  4. Walt Disney
  5. Amazon

Vill du luta dig tillbaka och bli inspirerad?

I så fall tycker jag du ska kika närmare på våra inspirationssidor där du enkelt kan se årets kursvinnare, de med högst direktavkastning eller som är populärast bland våra avanzianer.

 

Aktielistan hjälper dig att hitta dina egna guldkorn

Vill du leta dina egna guldkorn? Då passar vår tjänst Aktielistan alldeles utmärkt! Där kan du sortera efter valfri parameter såsom antal ägare, börsvärde, avkastning och direktavkastning för att nämna några. Ett perfekt sätt att förkovra dig med inspiration i jakten på spännande utländska bolag och guldkorn till portföljen. Jag är helt övertygad om att du kommer hitta många bolag vars produkter och tjänster du gillar men där du inte visste att bolaget var noterat.

 

Aktieöversikten ger förjupad information om varje bolag

Om du vill läsa lite mer om ett visst bolag så klickar du dig bara in på aktien och trycker på ”Om bolaget”.  Där hittar du en förklarande beskrivning till vad bolaget gör för någonting.

 

Hur tänker du kring investeringar i utländska bolag?

Lycka till,
Nicklas

 

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg