Brexit – så påverkas ditt sparande

Av Johanna Kull

26 mar 19

Share

Klockan klämtar och det som ingen trodde skulle ske, ter sig inte längre så orimligt. Storbritannien är på väg att lämna EU helt utan avtal och EU-kommissionen skickade under måndagen ut ett pressmeddelande med titeln: EU förbereder sig på ett avtalslöst brexit 12 april. Det här kommer att påverka oss alla mer eller mindre, men vad gäller just ditt sparande finns det ingen anledning till oro. Knappt 2% av vårt fondsparande är placerat i brittiska aktier och bara en av sex fondkronor (16%) är placerat i Europa eller Sverigefonder. De fonder som troligtvis påverkas mest av en hård brexit.

Att Storbritannien ska lämna EU har vi vetat om i snart tre år, men att det skulle ske på ett okontrollerat snarast kaosartat vis hade nog ingen kunnat drömma om. Vi talar ju ändå om ett land och ett folk som är kända för kontroll och självbehärskning. Brittisk värdighet är dock inget som den här processen har präglats av.

Vi har två datum att förhålla oss till, antingen lämnar Storbritannien EU 12 april utan avtal eller 22 maj med avtal. EU-kommissionen menar nu att allt mer talar för ett avtalslöst brexit och uppmanar därför medborgare och företag att informera sig om konsekvens av ett avtalslöst brexit.

Vad innebär ett avtalslöst brexit?

Ett avtalslöst brexit innebär att alla relationer mellan EU och Storbritannien klipps fullt ut vid midnatt 12 april, utan någon som helst övergångslösning. Storbritannien blir omedelbart ett land utanför EU och där det inte finns några avtal vad gäller bland annat handel, rörlighet för människor, bolag verksamma i landet och så vidare. Alla områden där EU-medlemskapet idag innebär ett naturligt samarbete. Det här kommer naturligtvis ställa till det och orsaka omfattande störningar för såväl enskilda privatpersoner som för företag i hela Europa.

Negativa nyheter av det slaget påverkar börsen, och inte bara Londonbörsen utan vi får räkna med en effekt på alla Europas börser. Inte för att själva utträdet i sig är en nyhet, det har vi som sagt vetat om i snart tre års tid. Men de flesta bedömare, och den så kallade marknaden, har ändå räknat med att det skulle ske under mer ordnade former. Sker utträdet nu utan ett utträdesavtal riskerar den negativa effekten på börsen bli större. Det innebär däremot inte att vi behöver oroa oss för vårt sparande. Vi har nämligen en ordentlig krockkudde i vårt fondsparande.

Ingen anledning till oro

De fonder som skulle påverkas mest är självklart fonder som enbart placerar i Storbritannien. Här har snittsvensken ingenting sparat. Nej, vi sparar mest i Sverige- och globalfonder, men även en del i Europafonder. Av dessa är det Sverige- och Europafonder som framför allt lär påverkas av en hård brexit. Dessa fondtyper utgör endast 16% av vårt totala fondsparande, visar statistik från fondbolagens förening. Visst kan oron visa sig i USA-fonder och på andra marknader också, men inte i samma utsträckning. De amerikanska börserna påverkas framför allt av den inhemska ekonomin.

Så låt inte brexit-oro styra ditt sparval utan låt som vanligt tiden avgöra sparvalet. För även om det skulle bli turbulent och börsen skulle gå ned, så visar tidigare erfarenheter att det för vanliga fondsparare inte lönar sig med kortsiktigt köp-sälj-beteende. Tanken att sälja för att kunna köpa billigare lite senare låter bra på pappret, men i praktiken hamnar pengarna ofta på läktarplats även när börsen återhämtar sig. Där dröjer de kvar och kommer inte in i matchen igen förrän efter en längre börsuppgång, vilket gör att vi missar viktig avkastning.

Och inte minst, än så länge så vet vi inte alls hur den här brexit-soppan slutar. En miljon så kallade remainers demonstrerade ju i helgen för en ny folkomröstning. Vem vet, kanske får de som de vill och så blir det inte alls något brittiskt utträde.

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg