Bundna bolåneräntor stiger – är det läge att binda?
Under stora delar av 2024 var de bundna räntorna lägre än de rörliga, vilket har fått allt fler att binda sin ränta de senaste månaderna. Samtidigt väntas Riksbanken sänka styrräntan minst en gång till i närtid, och de bundna räntorna klättrar upp på olika håll. Så hur ska man tänka kring sin bolåneränta just nu?
Varför stiger de bundna räntorna?
De bundna räntorna påverkas i hög grad av marknadsräntorna, vilket är de räntor bankerna använder när de lånar pengar på längre sikt. Marknadsräntorna med längre löptider nu börjat stiga vilket har lett till att flera banker nu i januari höjt sina räntor för längre bindningstider med mellan 0,20 och 0,25 procentenheter.
Internationellt sett, framförallt i länder som USA och Storbritannien, har långräntorna ökat ännu mer, på grund av högre inflation och en starkare ekonomisk utveckling. Även om situationen i Sverige och euroområdet är något lugnare ser vi samma trend här, och mycket tyder på att de kommer att fortsätta stiga.
Annons
Ytterligare sänkning av de rörliga räntorna väntas
De allra flesta hushåll sitter fortfarande med rörliga tremånadersräntor och det är högst troligt att styrräntan sänks ytterligare under 2025 vilket kommer få genomslag i de rörliga bolåneräntorna.
Skillnaden mellan rörliga och bundna räntor är ovanligt liten vilket gör att det inte kostar något att binda räntan hos många aktörer. Valet mellan att binda eller ha rörligt handlar därför inte så mycket om kostnaden just nu, utan snarare om vad som känns tryggt och rätt för dig. Du behöver också ta ställning till om du är beredd att eventuellt betala mer under en period, om de rörliga räntorna hamnar under de bundna.
Även om prognosen är att de rörliga räntorna ska fortsätta ner lite innan de stannar på en stabil nivå är det inte skrivet i sten att räntorna sänks. Har man en tajt ekonomi som inte skulle klara en ränteökning kan det vara en god idé att binda räntan – men att i så fall göra det så snart som möjligt för att undvika att den höjs ytterligare.
Vad kan vi förvänta oss framåt – binda eller inte?
På kort sikt förväntas skillnaden mellan rörliga och bundna räntor fortsätta vara liten. Men längre fram, särskilt om marknadsräntorna fortsätter att stiga, kan bundna räntor bli dyrare. Prognoser pekar på att bundna boräntor med längre löptider kan röra sig uppåt mot 4 procent på sikt, medan de rörliga räntorna snarare kan röra sig mot 3 procent under 2025.
Det finns inget enkelt svar på vilken bindningstid som är bäst. Generellt och historiskt så har det varit billigare att ha rörlig ränta än bunden ränta. Man kan se bunden ränta som en typ av försäkring där man vet sin boendekostnad en tid framöver, men för det kan man få betala en premie i form av högre ränta. Oavsett vad du väljer är det viktigaste att beslutet känns rätt för dig och din ekonomi.
// Julia Zakrisson, boendeekonom på Stabelo.
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. Bolån+ Landshypotek är ett samarbete mellan Avanza Bank AB (org.nr 556573-5668, Box 1399, 111 93 Stockholm) och Landshypotek Bank AB. Kreditgivare är Landshypotek Bank AB. Gäller för upp till 75% av bostadens värde. Bolån+ Stabelo är ett samarbete mellan Avanza Bank AB (org.nr 556573-5668, Box 1399, 111 93 Stockholm) och Stabelo AB. Kreditgivare är Stabelo AB. Gäller upp till 60% belåning av bostadens värde.