Checklista för ett bättre sparande
Ibland kan det vara skönt att låta någon annan säga åt en vad man ska göra. Det är precis det detta blogginlägg ska handla om. Jag pratade med min kollega Elenor för ett tag sen och vi sa att det vore ju väldigt skönt om man bara hade en checklista kan kunde bocka av i sitt sparande – visst?! Jag är ju en riktigt list-lover själv så därför tänkte jag dela med mig av min och hennes lista, och oavsett om du har alla eller inga punkter avbockade hoppas jag att du tycker den ger dig något!
1. Spara ca 10% av inkomsten
10% av inkomsten är en bra riktlinje, men anpassa det efter din egen ekonomi och ta högre eller lägre om du vill. Jag själv varierar mellan 10%-20% över året.
2. Sätt mål för ditt sparande
Denna kan folk tycka är knepig. Men om man inte spara ”till något speciellt” så gör man oftast det ändå. Det kan vara att man vill känna sig trygg, eller någon gång kunna unna sig något extra, eller att man vill bli rik. Vad det än är – namnsätt kontot med det så du ser det varje gång du loggar in!
3. Betala inte onödiga eller för höga avgifter
Ha koll på vad du betalar! Har du kontoavgifter, skalavgifter, procent på kapitalet per år etc? Kolla upp vad du betalar hos din bank, och betalar du t.ex. en kontoavgift, skalavgift eller en procentuell avgift på ditt kapital – byt aktör! Ingen annan än du ska få dina pengar. Och tro mig, mycket av dina pengar äts upp av avgifter, helt i onödan. Håll också koll på fondernas avgifter, vår sparekonom Johanna brukar säga att runt 0,4 % är en bra siffra att hålla sig runt (överkurs: men det beror såklart på hur fonden presterat. En bra utveckling kan motivera en hög avgift).
4. Spara varje månad
Detta tjatar vi om, men det är viktigt! Sätt av pengar direkt när du får lön (eller annan inkomst) och låt de gå in på ett konto via autogiro. Det är så enkelt och man riskerar aldrig att konsumera upp pengarna. Plus att genom att spara i t.ex. fonder varje månad undviker du toppar och dalar eftersom du sprider ut dina köp.
5. Buffert på sparkonto, resten på börsen
Beroende på vad du har för sparhorisont så kan det vara en bra idé att låta dina pengar bo på olika ställen. Din buffert (det vill säga pengar som du ska använda t.ex. till oväntade händelser såsom om du skulle bli sjuk eller något går sönder i ditt hem) bör inte ha någon risk – och därför är deras bästa plats på sparkonto. Andra pengar som du inte behöver ha på en gång kan istället ges en chans att växa på börsen genom att placeras i fonder och aktier. Se punkten nedanför för mer riskfokus.
6. Sätt risken efter sparhorisont – kort låg risk och lång högre
Ska du använda dina pengarna snart (t.ex inom 5 år) så bör de ha en lägre risk än de pengar du inte behöver ha på säg 20 år. Med en längre sparhorisont har man ”råd” att värdet går upp och ner. Lägre risk är t.ex. räntefonder medan högre risk är aktiefonder eller aktier. Läs mer om risk i Avanza Akademin
7. Fler än 12 aktier?
Våra kunder som har fler än 12 aktier har haft högre riskjusterad avkastning, det vill säga att det har gått bättre för dem än för andra. Plus att de sprider risken betydligt bättre eftersom de inte lägger alla ägg i samma korg – se punkt 9!
8. Och/eller fler än 7 fonder?
Samma sak här, våra kunder som har 7 fonder eller fler har högre riskjusterad avkastning.
9. Sprid riskerna över länder och branscher
När man investerar i fonder och/eller aktier bör man sprida riskerna och inte lägga alla ägg i samma korg. Med fonder får man en ganska bra riskspridning i sig men väljer man dessutom olika typer av fonder i olika branscher och regioner minskar man risken ytterligare. Med fondportföljanalysen kan du analysera dina fonder och bland annat se vilka regioner du har investerat i hittills och var du kanske behöver putta in lite för att sprida riskerna. Med aktier kan det vara strategiskt att välja företag i olika branscher och länder så att man inte blir för beroende av att en viss sektor eller ett visst land/region går bra. (Överkurs: Det finns många som argumenterar att Stockholmsbörsen är tillräckligt diversifierad pga att bolagen redan verkar världen över, men det är en annan diskussion 🙂 ).
Så! Det var alltså checklistan. Har du andra punkter i din checklista? Dela med dig isåfall!
/Hanna Zetterberg, list-(och excel!)älskare och produktionsledare på Avanza
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.