Dags att spana in innehaven i Avanza Sverige

För snart två veckor lanserade vi Avanza Sverige – en bred indexfond till ett smalt pris. Många har naturligtvis varit nyfikna på hur innehaven i fonden ser ut, nu är det äntligen dags att spana in det!

Avanza Sverige är en bred indexfond som följer indexet Morningstar Sweden Select 70, ett index vi tagit fram tillsammans med Morningstar. Även om fondens största innehav är stora bolag så ger den en relativt större exponering mot små- och medelstora bolag jämfört med många andra svenska indexfonder som följer traditionella värdeviktade index där störst går först.

Här får du helt enkelt större vikt mot de bolag som ännu inte kvalat in i Stockholmsbörsens tungviktarklass mer att säga till om. Morgondagens storbolag helt enkelt.

Vilka är de största innehaven i Avanza Sverige?

Även om fonden försöker uppnå en likaviktad karaktäristika så långt det går så får de större bolagen en större vikt i fonden. Dock i betydligt lägre utsträckning än traditionella fonder vilket inte minst märks i det faktum att snittinnehavet i Avanza Sverige har ett marknadsvärde på 85 miljarder kronor jämfört med 300 miljarder kronor för Avanza Zero.

Nedan ser du vilka bolag som utgör störst vikt i fonden (vikt inom parantes)

  1. Atlas Copco (4,45 %)
  2. Handelsbanken (4,09 %)
  3. Assa Abloy (4,08 %)
  4. Investor (3,99 %)
  5. Epiroc (3,95 %)
  6. Ericsson (3,58 %)
  7. H&M (3,34 %)
  8. Industrivärden (3,25 %)
  9. Telia (3,20 %)
  10. SCA (3,03 %)

Av de 10 största bolagen så ingår 9 av dem i prestigeindexet OMXS30, tillika det index Avanza Zero följer (SIX30RX för att vara helt korrekt). Gruvbolaget Epiroc som är en avknoppning och särnotering från Atlas Copco återfinns inte i indexet.

Vissa bolag har ju flera aktieslag, såsom A-, B-, C- och D-aktier. Det gäller exempelvis för Atlas Copco, Investor, Handelsbanken, Epiroc, Ericsson och Industrivärden i fonden. Listan ovan ger en bild över de 10 största bolagen i fonden, där den totala exponeringen är summan av flera olika aktieslag såsom totalt innehav i Investor, fördelat på både Investor A och Investor B.

Förutom att spana in vilka bolag som utgör de största innehaven i fonden så är det också intressant att kasta ett finansiellt getöga på vikterna. Hur stor tyngd har de här bolagen i Avanza Sverige jämfört med ex. Avanza Zero? I nedan bild framgår skillnaden viktmässigt per aktieslag med all tydlighet, klicka på bilden för att förstora.

Atlas Copco A som är det enskilt största aktieinnehavet i Avanza Zero med en vikt på 8,60 % återfinns naturligtvis i Avanza Sverige också, men med en vikt på 2,95 %. Det ger ett tydligt exempel på den bredd Avanza Sverige bjuder på när svansen av bolag tillåts väga betydligt mer än vad de hade gjort i ett värdeviktat index.

Näst största innehav i Avanza Zero är Investor B, tillika största ägare i Atlas Copco. I Avanza Sverige återfinns B-aktien bland de 10 enskilt största innehaven med en vikt på 3,10 % jämfört med 6,51 % i Avanza Zero. Kom dock ihåg att exponeringen mot både Atlas Copco och Investor totalt sett är större i båda fonderna när man räknar in båda aktieslagen, men för jämförelsens skull tjänar exemplet sitt syfte.

Annons

Vilka enskilda aktier är då störst?

Vilka bolag som fonden ger störst exponering mot är naturligtvis det viktigaste men om vi tillåter oss själva att grotta lite grann i fondens anatomi så kan vi kika på aktienivå också. Det är denna bild du får när du tittar närmare på fonden och dess innehav på sajten, se bilden ovan.

Det verkar till synes som att Atlas Copco har en vikt på 2,95 % men det gäller bara A-aktien. Det man inte ser på topplistan är innehavet i B-aktien som har en vikt på 1,5%. Det beror på att innehavet i B-aktien inte återfinns på topp 10 listan. Total vikt i Atlas Copco uppgår till 4,45 % och är fondens enskilt största bolag.

På topplistan över enskilda aktier är det bara serieförvärvaren Indutrade som inte igår i finansvärldens elitserie. Ett bolag som idag är värt strax under 100 miljarder kronor efter att ha stigit +1 355 % senaste årtiondet, eller över 1 700 % om vi räknar totalavkastning.

Det här sätter fingret på nyttan med fonden, alltså att få exponering mot morgondagens storbolag som rimligtvis en stor del av värdeskapandet kvar innan de kvalar in på börsens tungviktarlista. Här kan man dock med gott samvete säga att Indutrade, med Fredrik Lundbergs investmentbolag Lundbergs som största ägare, redan är ett stort bolag. Men det finns många mindre bolag i fonden som förhoppningsvis kan bjuda på värdeskapande resor framåt.

Viktmässigt väger bank och verkstad 57,53 % i Avanza Zero medan dessa branscher som i mångt och mycket karaktäriserar Stockholmsbörsen får nöja sig med en vikt på 46,06  % i Avanza Sverige. Vidare ser du även att fastigheter har en vikt på 10,18 % i vår nya fond, en sektor som lyser med sin frånvaro i Avanza Zero.

Nyfiken på samtliga 70 innehav?

Jag lovade ju i inledningen av det här inlägget att jag skulle stilla din nyfikenhet. Då är det på sin plats att bjuda på fondens samtliga innehav, något vi framåt kommer bjuda på månadsvis. Nedan ser du samtliga innehav från start och deras respektive vikter i fonden.

 

Lycka till med ditt fondsparande,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg