Därför borde du spara som student

Av Avanza

13 sep 22

Share

Några hundralappar i månaden kan växa till flera miljoner om man börjar investera tidigt. Här är tre anledningar till varför det är bra att spara under studietiden.

1. Så kan dina hundralappar bli till miljoner

För att lyckas med sparandet behöver man inte lassa in stora summor och aktivt försöka tajma marknaden. De som sparar regelbundet över tid och sprider sina risker har faktiskt bäst förutsättningar att lyckas på börsen. Och ju tidigare du börjar desto mindre behöver du spara för att nå dina mål.

Min kollega Nicklas diagram visar att en 20-åring som investerar 500 kronor i månaden kommer ha nästan 1,9 miljoner kronor till 65-årsdagen. Börjar man investera tio år senare behöver man mer än dubbla sitt månadssparande för att nå samma summa. Här kan du se hur mycket dina pengar kan växa om du börjar månadsspara på börsen nu.

Här har en årlig avkastning på 7% antagits. Ej inflations- eller skattejusterat.

2. Ge dig själv den goda vanan av att spara

Förutom att ett litet sparande från tidiga år kan växa sig riktigt stort så sätter du också en bra vana. Att vänja sig tidigt vid att några hundralappar läggs undan varje månad är en bra start för en sund ekonomi. Då är det bara att öka summan du sparar när inkomsten sen stiger.

Hur mycket man ska spara varje månad varierar från person till person men en vanlig rekommendation är 10% av inkomsten. Även om det är svårt att spara en tusenlapp under studietiden så visar exemplet ovan att det ändå ger en rejäl slant att spara betydligt mindre summor än så. I våra egna fonder kan du månadsspara från 1 krona. Här kan du sätta enkelt upp ett månadssparande direkt.

Annons

3. Odla dina intressen

Ett sparande kan vara så mycket mer än bara ett autogiro in i en billig global indexfond (även om det är en lysande sparform!). Megatrender och storpolitik får ett direkt genomslag i ditt sparande och den samhällsintresserade kan lätt använda sitt intresse för att hitta spännande investeringsmöjligheter. Till exempel jämställda bolag, den senaste tekniken eller kanske bolag inom förnyelsebar energi. Bland våra topp- och temalistor finns massa inspiration med spännande bolag att investera i.

Lycka till!

/Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg