Därför föll börsen efter kollapsen i oljepriset

Av Johanna Kull

09 mar 20

Share

Mitt i pågående coronakris har de finansiella marknaderna fått ännu en svan att hantera. Ett kollapsat oljepris. En giftig kombo som fick världens börser att falla och Stockholmsbörsen rasade på måndagen 5,3 procent. Det största fallet en enskild dag sedan brexit-omröstningen 2016, och sedan toppen i mitten på februari har börsen nu tappat 19,5 procent. Men vad har egentligen hänt och hur ska man tänka med sitt sparande framöver?

Vad har hänt?

I dryga två veckor har vi sett börsen falla på grund av rädsla för de ekonomiska effekterna av coronaspridningen. Den oron finns kvar, men måndagens börsfall beror främst på helgens kollaps i oljepriset. Prisraset på 30 procent kom efter att världens oljeproducerande länder inkl. Ryssland (OPEC+) inte lyckats enas om produktionsminskningar, vilka skulle hålla priset uppe. Ett priskrig har nu brutit ut mellan Saudiarabien och Ryssland, och Saudi som har världens billigaste oljeutvinning har valt att vrida på oljekranarna för fullt och därmed sänka priset. Allt för att inte låta Ryssland ta marknadsandelar på den för landet så viktiga oljemarknaden.

Varför är en kollaps av oljepriset dåligt?

Vid första anblicken kan man tänka att ett lägre oljepris borde vara bra för börsen. Majoriteten av världens länder är ju likt Sverige, konsumenter och inte producenter av olja. Ett lågt oljepris kan alltså ses som en ekonomisk stimulans som gör det billigare för oss att tanka bilen, att boka en semesterresa och att konsumera överlag. Det är tyvärr inte så enkelt. Bland annat för att ett lägre biljettpris knappast kommer få oss att boka en semesterresa i dagsläget, men framför allt för att raset i oljepriset skapar en oro på världens marknader. Många tillväxtmarknadsländer är beroende av oljeinkomster och ett lågt oljepris får betydande effekt på deras statsfinanser. Lägg till att länderna nu för att få in pengar i kassan och betala sina budgetunderskott, kan tvingas sälja av andra tillgångar så som aktier. Ett säljtryck som leder till ytterligare nedgångar på aktiemarknaden.

Inte bara tillväxtländerna utan även den amerikanska oljesektorn påverkas. Den fracking-teknik de använder sig av är dyr och med nuvarande oljepris på under 30 dollar fatet, går flera av de amerikanska producenterna med förlust. Lägg till att bolag inom oljeindustrin ofta är högt skuldsatta, så fallande intäkter kan ge dem problem med återbetalningarna. Vilket i sin tur riskerar att leda till smällar på företagsobligationsmarknaden och innebära stora kreditförluster för banker. Att detta är en påtaglig risk det ser vi bland annat i att bankerna tillhör dagens stora kursförlorare. Dock slagna av med råge av börsens oljebolag som föll dryga 20 procent under måndagen.

Hur ska jag agera nu?

Nervositet och osäkerhet är två ord som väl beskriver marknadssegmentet just nu. Något som tillsammans med de stora passiva flödena från indexfonder och ETF:er samt dagens sekundsnabba nyhetsspridning, gör att vi kan förvänta oss en mycket turbulent börs kommande veckor. Vi lär säkerligen få enskilda dagar då börsen stiger flera procentenheter på positiva nyheter såsom koordinerade stimulanspaket från världens centralbanker,  varvat med dagar med kraftiga fall. En miljö där det är lätt att handla bort sig. Tipset är därför att hålla huvudet kallt och fundera över när du behöver pengarna. I närtid? Då hör de inte hemma på börsen men detta gäller alltid, oberoende coronaoro och oljechocker. Är din sparhorisont däremot ett par år, då kan denna period visa sig vara ett bra köpläge. De bästa affärerna tenderar trots allt att göras i de dystraste av tider.

Månadsköp och månadssälj – bästa vaccinet mot börsoro

Har du en bred portfölj med kvalitetsbolag eller fonder som du kontinuerligt fyllde på i och som du ansåg köpvärd för en månad sedan då börsen stod 20 procent högre än idag, ja då borde du ju (om du är långsiktig) följa samma strategi nu. Nyckelordet är långsiktighet och delköp. Att gå all-in, eller out, är en alldeles för våghalsig strategi för de flesta av oss.

Det kommer komma en dag då vi kan lägga såväl coronaoro som oljeras bakom om oss. När den inträffar kan ingen veta, men att den kommer, det kan vi vara tämligen säkra på. Och något vi kan vara helt säkra på, det är att vi inte kommer få en magisk kristallkula som talar om för oss exakt när börsen bottnar och vänder upp. Därför väljer jag att sitta lugnt i min sparbåt och fortsätta mitt månadssparande.

Hur har du agerat senaste veckorna?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg

Kommentarer

12 svar till “Därför föll börsen efter kollapsen i oljepriset”

 1. Tack för detta, har inte förstått hur börsen kunnat rasa så här mycket pga sänkt oljepris.

  Jag passar på att fylla på mina innehav på alla fronter lite då ich då under denna börsoro, samt lägga till några nya spelare.

 2. Hej!
  Har inte kikat på bloggen förrän nu. Tack för en bra blogg.
  Har inte köpt något men det lockar att göra, svårt att veta vad som är bäst att köpa så det blir troligen inget. Annars så gör jag som i låten, ”Det ska va gôtt å leva, och sitter still i båten.
  Mvh/Gunnar

  • Hej Gunnar, trevligt att du hittat hit. Det låter som en bra strategi 🙂 //johanna

 3. Tack Johanna för en bra förklaring av oljeprisets inverkan på börsen.
  Än så länge sitter jag lugnt i båten. Tror att dagens uppgång bara är tillfällig. Vill ha en rejälare köpsignal innan jag fyller på depån.
  Mvh/Lasse

 4. https://uploads.disquscdn.com/images/ae74e72603c7f3f8cbd9d47cae250b5e2a8bac42a7b68a092c164ef83282cf2e.png Eller så ser man på det långa perspektivet och trendkanalen. Börsen har varit övervärderad ett bra tag nu. Senast det slog mot taket var 2015 och gjorde en ”reverse to the mean” när alla margincalls träde in. I januari och februari när corona eskalerade gick börsena upp 12%, hur kommer det sig att trots att China gjorde lock down av Hubei börsena fortsatt uppåt som ingenting hade hänt? Corona var inte det som initierade fallet, vinsthämtningar från alla stora aktörer och margin-calls började gälla då blev en dominoeffekt.

  Absolut finns nu de närmaste månaderna några sociala faktorer: oro för resandet, arbetsplatser som ser till att folk jobbar hemifrån (se spotify och Google bl.a.), minskat konsumtion, stigande arbetslöshet (i sverige har ökat 8 månader i rad)….

  Turbulent ja… men att tro att bara pga corona och oljepriset svänger börsen är lite långtifrån verkligheten.

  Min gissning just nu, börsen fortsätter ner (OMX till 1360) där man kommer göra en retest av medelvärden i trendkanalen (inom 12-15 månader). Om alla institutionella börjar att köpa in (det finns lite för mycket likvider där ute) så blir det en rejält studs upp igen. Däremot om den bryter igenom… då går vi ner till 810 ungefär (36 månader). Se bilden

  Annars håller jag med dig, månadsspar och månadssälj är det bästa…. samt inte ha pengarna på börsen om man behöver dem inom 18-24 månader

  Grattis till bloggen 😉

  • Tack och intressanta tankar. Jag är dock ingen teknisk analytiker och kommer nog hellre aldrig bli, så har inte så mycket att tillföra där 🙂 Men hoppas att du uppskattar de tekniska verktygen som finns på sajten.
   //Johanna

 5. Jag sålde av allt sommaren 2019. Sedan har jag inte gjort mer. 2 mille i likvida medel som ligger på ett bankkonto – 0 procent i ränta:-) Tjänstepensionerna viktades samtidigt mot mer räntebaserade fonder. Nu gäller det att ta det lugnt så kanske det går att köpa aktier till hyfsat pris. Sitta still i båten – varför då kan man undra? David tror på 1) OMX 1360 men OMX kan mycket väl gå mot 2) 810 enligt David. Min analys ser ungefär ut på samma sätt. Det intressanta blir om regeringens förslag på företagsstöd blir av och samtidigt aktieutdelningarna för 2019 består. I princip kommer Staten att betala en del aktieutdelningar för att behålla jobb. Ekonomisk dopning kan man kalla det för. Jag kan hålla med dig till viss del ”sitt still i båten” men det beror vilken båt man sitter i. Jag anser nog att folk skall sälja av och acceptera att man missade 2019 års uppgång men sedan har vi har ju 2010-2019 års uppgång. Tycker du att man skall missa den också?

 6. Tack Johanna för en bra blogg,
  Jag spar mest i fonder och fortsätter som vanligt och köper. Har inte sålt av nåt. Har varit med om några börskrascher bl.a.IT kraschen och har lärt mig att det som gäller är köpa att när huvudet skriker sälj.
  Jag är pensionär men jobbar fortfarande som timanställd så jag kan vänta ett tag med att plocka ut mina pensioner.
  Att försöka pricka in toppar och bottnar har jag lärt mig att det är näst in till omöjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.