Därför går hälsovård starkt – trots kriser, tullar och osäkerhet

Av Avanza

14 maj 25

Share

När världen förändras och marknaderna skakar, står hälsovårdssektorn stadigt. Astrid Samuelsson och Ellinor Hult, förvaltare av Avanza Healthcare by Samuelsson & Hult, berättar varför sektorn fortsätter skapa värde – och hur globala trender och innovation driver tillväxten framåt.

Hälsovårdssektorn är intressant för investerare av flera anledningar. Stabil efterfrågan och hög innovationskraft gör hälsovårdssektorn unik. Tillväxten drivs av stora genomgripande världstrender, däribland att andelen äldre fortsätter öka i snabb takt. Vi lever också längre och får fler livsstils- och kroniska sjukdomar. Myndigheters och privatpersoners vilja att investera i hälsa har aldrig varit starkare.

USA är kanske det tydligaste exemplet. Där har utgifterna för hälsovård stigit från 5% av BNP 1960 till närmare 20% idag. I de flesta utvecklade länder se trenden likartad ut.

Stark tillväxtmotor

Innovationskraften inom hälsovård är svår att överskatta. Tänk bara på utvecklingen av smittkoppsvaccinet under sent 1700-tal, eller penicillinet, som sedan 1940-talet gjort att en rad sjukdomar som tidigare var dödliga kan botas. De banbrytande covidvaccinerna som rullades ut på rekordtid 2021, räddade enligt WHO 1,4 miljoner liv bara under första året.

Men detta var bara ett kapitel i en längre utveckling: nya cancerbehandlingar, HIV-läkemedel och blodtrycksmediciner är exempel på hur sektorn förändrat livsvillkoren för människor globalt och bidragit till betydande samhällsekonomiska vinster. Med hjälp av AI kan framtagandet av precisionsmediciner och nya preparat ytterligare snabbas på.

Annons

Stabil efterfrågan och nya möjligheter

Så hur påverkas sektorn av handelshinder och geopolitisk oro? När USA:s president Donald Trump nyligen gick ut och flaggade för stora tullhöjningar föll den europeiska läkemedelssektorn på bred front. Historiskt har hälsovårdsbolag visat styrka även under nedgångar. Medan den allmänna konsumtionen minskar i orostider, fortsätter människor att söka vård och ta sina mediciner oberoende av konjunkturläget. Efterfrågan är stabil.

Och oavsett hur handelskriget slutar finns det flera bolag som kan bli relativa vinnare på sikt. Vi har tittat närmre på några av bolagen i portföljen.

I sin senaste rapport visade exempelvis medicinteknikbolaget Boston Scientific strålande organisk tillväxt om 18%, och slog både sina egna utsikter och marknadens förväntningar. De angav en förväntad kostnad för handelstullar, men meddelade samtidigt att de tror sig kunna absorbera densamma genom bättre försäljningstillväxt, kostnadskontroll och viss valutamedvind. Liknande kommentarer kom från andra stora bolag, det vill säga att tullar innebär en kostnad men att denna kostnad i stort är hanterbar.

Från globalisering till lokalisering

Många hälsovårdsbolag anpassar sig nu till nya geopolitiska realiteter. Sedan tidigare har Trump aviserat att han vill att mer läkemedel ska tillverkas i USA och flera bolag stärker därför sin kapacitet på amerikansk mark.

Den schweiziska kontraktstillverkaren Lonza sitter på en stor andel av den amerikanska kapaciteten för att tillverka de mer avancerade, biologiska läkemedlen. Bolaget har nyligen köpt en stor biologisk läkemedelsfabrik i USA som har gott om ledig kapacitet och kan ta emot nya kunder. Så oavsett tullar eller flytt till USA kommer många söka sig till Lonzas fabriker.

Stora läkemedelsbolag, däribland danska Novo Nordisk och den amerikanska konkurrenten Eli Lilly, har börjat anpassa sig till de nya förutsättningarna och investerar i nya amerikanska fabriker. Detta kommer dock att ta tid – att bygga upp fabriker görs inte över en natt.

Svenska Camurus har en stor del av sin verksamhet utanför USA, vilket skyddar mot amerikanska tullar. Dessutom har de verksamhet i USA genom att de får royalties på försäljningen i landet. Även det danska bioteknikbolaget Genmab har 90 procent av intäkterna från royalties.

Innovationer fortsätter att skapa värde

Verona Pharma lanserade sin nya behandling mot KOL (kronisk lungsjukdom) och slog försäljningsförväntningarna redan under sitt andra kvartal på marknaden. BridgeBio går starkt framåt med ett läkemedel mot hjärtamyloidos, en sjukdom som upptäcks i allt större omfattning och där behovet av behandling växer snabbt.

Och inom fetma- och diabetesområdet – där efterfrågan på effektiva behandlingar är enorm – har Eli Lilly visat lovande resultat för sin nya tablettbehandling, som kan bli ett genombrott både för patienter och bolagets tillväxt.

Fondens 10 största innehav:

  1. Eli Lilly
  2. AbbVie
  3. UnitedHealth Group
  4. AstraZeneca
  5. Boston Scientific
  6. Novo Nordisk B
  7. Merck & Co
  8. Styrker
  9. Vertex Pharmaceuticals
  10. Cencora

Se fler innehav här!

// Astrid Samuelsson och Ellinor Hult, förvaltare av Avanza Healthcare by Samuelsson & Hult.

Tänk på att det kan svänga! Att spara i fonder, aktier och andra värdepapper har över tid varit ett bra sätt att få pengar att växa, men hur det går i framtiden vet ju ingen. Det kan gå både upp och ner så det är alltså inte säkert att du får tillbaka pengarna du satte in från början. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.  För mer information om hur fonden förvaltas, faktablad och informationsbroschyr, se avanza.se/avanzahealthcare.

Relaterade inlägg