Därför ska du ta tag i din tjänstepension

Sällan blir du ”center of attention” på en fest eller ett kalas om du jobbar med tjänstepension – men ämnet förtjänar faktiskt mer uppmärksamhet än många vill ge det. Det kan nämligen ha en avgörande betydelse för kvaliteten på ditt framtida liv.

Ett viktigt komplement till den statliga pensionen

Under tidigt 1900-tal började ett pensionssystem utvecklas i Sverige. Det var ett skydd för de individer som mot förmodan blev gamla. Medellivslängden under denna tid var knappt 60 år. Idag ser det annorlunda ut, inte sällan läser vi rubriker i kvällspressen i stil med ”70 är det nya 50 – pensionärer piggare än någonsin”. Det är självfallet fantastiskt kul att vi mår bättre och lever längre men…

…den genomsnittliga pensionen från staten före skatt är 13 000 kr/månad. Den summan är för många alltför låg för att kunna bibehålla en levnadsstandard i nivå med den vi har idag. Lyckligtvis finns ett nödvändigt komplement till den statliga pensionen som heter tjänstepension. Det är pension som din arbetsgivare vanligtvis betalar till dig. Jag skriver vanligtvis eftersom majoriteten av oss får tjänstepension men inte alla. Pensionsmyndigheten uppskattar att 9 av 10 anställda har tjänstepension.

Ta hand om ditt framtida jag

Tjänstepensionen är enormt viktig och kommer för många utgöra 25-50% av den totala pensionen. För att ge ditt framtida jag bättre förutsättningar som pensionär är mitt förslag att du idag stämmer av nedanstående punkter:

  • Säkerställ att din arbetsgivare betalar in tjänstepension till dig och logga in på minpension.se för att se hur mycket tjänstepension du har totalt.
  • Kontrollera att du inte betalar onödigt dyra avgifter genom att fråga försäkringsbolaget som tillhandahåller försäkringen. Kapitalavgifter, premieavgifter, fasta årsavgifter och fondavgifter urholkar pensionen och ett riktmärke kan vara att inte betala över 0,50% totalt i ditt pensionssparande. Och om du upptäckt att du betalar höga avgifter – tänk på att de ofta går att flytta tjänstepensioner. Vi på Avanza tar inte ut några kapitalavgifter, premieavgifter eller fasta årsavgifter à tryck här om du vill flytta din tjänstepension till oss. Om du sänker dina avgifter med 1% kan det innebära 1 miljon mer i pension!
  • Ha inte för låg risk. Tänk på att pensionssparandet är ett långsiktigt sparande och då är det klokt att välja aktiefonder. För de allra flesta, som inte planerar att vara jätteaktiva med sina pensionspengar, så är aktieindexfonder ett bra alternativ.

Lägre flyttavgifter för tjänstepension – max 600 kr

Från och med 1 april får det max kosta 600 kr att flytta sin pensionsförsäkring till en annan aktör. Det efterlängtade lagförslaget gäller alla fond- eller depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 1 juli 2007. Är du i tagen att flytta en försäkring skulle jag nog ställa in en påminnelse på mobilen och genomföra flytten april 2021 istället.

Jag hoppas mina punkter varit till hjälp och att du får en fortsatt fantastisk vinterdag!

// Daniel – Avanza Pension

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg