Därför ska du tänka på din pension som din framtida lön

Av Avanza

23 apr 21

Share

Varför tycker alla (nästan alla) att tjänstepension är tråkigt och varför bryr sig alla (nästan alla) så lite om sin pension? Många vet inte ens om de har tjänstepension och än mindre hur mycket pengar som arbetsgivaren betalar in till den. Däremot har alla koll på sin lön och huruvida den når kontot den 25:e varje månad. Grejen är att pension är din lön – i framtiden.

Jag gissar att svaren på mina ”varför” handlar om att pensionen ligger långt fram i tiden och att vi människor generellt är programmerade att fokusera på det vi har framför oss här och nu. Att reptilhjärnan fungerar så är visserligen förståeligt. En grottmänniska som tampades med att skaffa mat för dagen reflekterade sannolikt minimalt kring hur hen skulle finansiera framtida vinresor till Toscana. MEN vi är inte längre grottmänniskor, evolutionen kom emellan, och om vi vill njuta av Toscana på ålderns höst behöver vi faktiskt reflektera kring hur vi ska finansiera framtiden när vi inte längre jobbar.

Lite framåtblickande kan vara enormt värdefullt. Börja tänk på pensionen som din framtida lön. Visst vill du ha en tillräcklig lön, även efter att du slutat jobba? Du behöver inte vara särskilt aktiv med din pension om du inte vill, men du behöver vara medveten. Så här funkar det:

Få ut mer än hälften av lönen

Om du jobbar och betalar skatt tjänar du in till din allmänna pension. Denna del utgör vanligtvis mindre än hälften av den lön du hade när du fortfarande jobbade. Med andra ord kommer det inte vara tillräckligt.

Se till att du har tjänstepension

Ett avgörande komplement till den allmänna pensionen är tjänstepensionen. Detta är pengar som nästan alla arbetsgivare betalar in till sina anställda månatligen. Om du är osäker behöver du kolla med din arbetsgivare att denne betalar in tjänstepension till dig. Och om arbetsgivaren inte betalar in tjänstepension ska du ställa till en scen!

Boosta din framtida lön med eget sparande

Om du har möjlighet och vill stärka upp din pension ytterligare kan du komplettera med ett eget sparande. Det gör du genom att själv sätta in pengar på ett investeringssparkonto (ISK) eller genom att meddela din arbetsgivare att du vill avstå delar av din lön som istället ska sättas in som pension (löneväxling).

Så vad är det du bör göra för att bli en medveten pensionssparare?

  1. Logga in på minpension.se för att skaffa dig en bild av din totala pension.
  2. Säkerställ att du idag får tjänstepension från din arbetsgivare.
  3. Undvik höga avgifter i din tjänstepension. Ett riktmärke kan vara att aldrig betala avgifter för själva pensionsförsäkringen och välja fonder med låg avgift (under 0,50%).
  4. Flytta gamla tjänstepensioner till ett försäkringsbolag med låga avgifter.
  5. Titta till din pension 1-2 gånger årligen för att följa värdeutvecklingen, du kan även göra pensionsprognoser på minpension.se för att hålla dig uppdaterad om hur mycket lön du kommer ha när du slutar jobba.

Lycka till…vi ses i Toscana!

/Daniel Jacobson – Pensionsspecialist

Vill du flytta tjänstepension till Avanza så kan du använda vårt flyttflöde här.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. De nya flyttavgifterna gäller för fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007. Läs mer och se hur vi har räknat på www.avanza.se/1-miljon-mer

Relaterade inlägg