Bolåneskolan #1: Därför ska du tänka på ditt bolån

Av Moa Langemark

13 apr 21

Share

Att köpa en bostad är för de allra flesta den största affären i livet. Dessutom utgör räntekostnaden en relativt stor andel av de löpande utgifterna för många hushåll. Samtidigt är det många som betalar mer för sitt bolån än de behöver. I detta inlägg berättar jag varför det är värt att lägga en liten stund på att se över sina bolån och förhoppningsvis spara flera hundralappar i månaden.

Det finns i dag flera bolåneaktörer att välja mellan och räntorna har pressats avsevärt under de senaste åren – både till följd av en ökad konkurrens men också av det låga ränteläget. Till skillnad mot många andra produkter på marknaden är bolån, i princip, helt utbytbara mot varandra. Kanske kan aktörer konkurrera med vässade tjänster runt omkring bolånet men för de allra flesta kunder spelar detta inte så stor roll. Snarare konkurrerar bolåneaktörerna med olika typer av tidsbegränsade rabatter. När lånet tas gör därför många en noggrann jämförelse mellan olika bolåneaktörer för att hitta det billigaste alternativet.

Intresset börjar svalna

Men efter ett tag har intresset för bolåneräntan svalnat avsevärt hos de flesta kunderna. Det är en utgift som kanske dras med autogiro kort efter att lönen kommit in på kontot och några hundralappar upp eller ned i ränteutgifter kanske knappt noteras. Men det är nu du behöver börja tänka mer på ditt bolån.

När rabatten löpt ut hoppar räntan upp till en högre nivå och utgifterna börjar springa iväg. En liten skillnad på 0,2 procentenheter motsvarar 167 kronor i månaden för varje miljon kronor som du i har lån. Ett lån på tre miljoner kronor innebär 500 kronor mer i räntekostnader varje månad. På ett år är det 6 000 kronor mer. Ändå sitter många still i båten och låter autogirot dras varje månad. Kanske är man medveten om att om man genom några knapptryck skulle kunna få ner sina bolåneräntor och därmed spara några hundralappar i månaden. Men få orkar ta steget.

Varför du ska tänka på bolånet

För att ge dig en liten morot till varför du bör se över dina bolån tänkte jag ge ett litet exempel. Säg att du tar för vana att någon gång per år gå igenom dina bolån och jämföra den ränta du betalar med konkurrerande bolånegivares snitträntor (vi kommer i kommande blogginlägg gå igenom hur du skapar de bästa förutsättningarna att pressa ner din bolåneränta). Låt oss också anta att du är framgångsrik i din förhandling och lyckas få ner din ränta med 0,2 procentenheter. I exemplet ovan antar vi ett bolån på tre miljoner kronor vilket ger dig en besparing på 500 kronor i månaden. Om du istället för att ge dessa pengar till din bank väljer att sätta dem i arbete på börsen kan du, med ett antagande om en sjuprocentig avkastning per år, ha fått din besparing att växa en hel del.

Som grafen ovan visar har din besparing efter fem år vuxit till 35 800 kronor. Efter 20 år är summan 260 000 kronor. Grafen visar också den fantastiska ränta-på-ränta-effekten. Därför är det viktigt att hugga tag i surdegen redan nu.

För att summera upp:

  • Även små skillnader i ränta innebär stora skillnader i plånboken.
  • Det är ofta enkelt att byta bank.
  • Även några hundralappar i månadssparande kan växa till stora summor på sikt.

Lycka till!

Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg

Kommentarer

Ett svar till “Bolåneskolan #1: Därför ska du tänka på ditt bolån”

  1. Hur gör man för att byta ett amorteringsfritt gammalt huslån? Huset är belånat till 70% med en ränta på 1.3%.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.