De svenska utdelningskungarna?

När vi nu är mitt uppe i utdelningssäsongen fick jag en fråga om svenska utdelningskungar. I USA finns det en lång lista på noterade bolag som höjt sin utdelning – varje år – i minst 50 år och de kallas Dividend Kings.

Hur hittar man stabila utdelningsaktier?

För att ta reda på detta använde jag Börsdata och (med värdefull hjälp från grundaren George) fick jag fram att av de 1 114 aktier som handlas på en reglerad marknadsplats eller handelsplattform i Sverige är det 70 aktier som har delat ut pengar varje år de senaste 15 åren (sedan 2010). Det var så långt tillbaka som verktyget kunde filtrera just detta. Jag tittade då på total utdelning, det vill säga både ordinarie och eventuell extrautdelning.

För att hitta aktier med stabil utdelning valde jag att ta bort alla bolag som någon gång sedan 2010 sänkt den totala utdelningen. Av de 70 utdelningsaktierna var det bara 16 aktier och 14 bolag som haft stabila utdelningar i 15 år.

För att det skulle räknas som sänkt utdelning behövde det vara ett hack i kurvan både för total utdelning och ordinarie utdelning. Kopparbergs sänkte exempelvis sin ordinarie utdelning 2019, men kompenserade med en extra. Då fick de vara kvar. Bolag som sänkt sin totala utdelning från ett år till ett annat, men behållit en stabil ordinarie utdelning har också fått vara kvar. Axfood är ett exempel, Hexpol ett annat.

Nu förlänger jag tidsperioden och tittar på de senaste 20 åren (sedan 2005) för att få ytterligare historik. Nu kan jag konstatera att det inte finns någon svensk utdelningskung. Närmast kommer Umeåbaserade Vitec som höjt sin utdelning i 22 år. Vitec är därmed inte ens halvvägs att bli en utdelningskung, eftersom det krävs 50 år av årsvisa höjningar.

Annons

Börsbolagen som höjer aktieutdelningen

 1. Vitec Software Group B – 22 år
 2. Wihlborgs Fastigheter – 18 år
 3. AAK – 15 år
 4. ASSA ABLOY B – 14 år

Det här är bolagen som klarade nålsögat att placera sig på min utdelningshöjar-lista, men det finns förstås fler som höjt utdelningen flera år i rad. Men inte så länge, konsekvent och stabilt som dessa. I det här sammanhanget kan det också vara värt att komma ihåg att pandemin ställde till det för många bolag som inte hade möjlighet att höja eller bibehålla sin utdelning.

För att kunna få en lite längre lista breddade jag sökningen och letade efter bolag som höjt eller behållit utdelningen oförändrad. Då dök det upp några fler.

 1. ABB Ltd – 18 år
 2. AstraZeneca – 18 år
 3. NIBE Industrier B – 18 år
 4. Sweco – 18 år
 5. Axfood – 15 år
 6. Bahnhof B – 15 år
 7. Hexagon – 15 år
 8. Hexpol B – 15 år
 9. Husqvarna – 15 år
 10. Kopparbergs B  – 15 år

Hitta fler utdelningsaktier

Om du är nyfiken på fler utdelningsaktier kan jag tipsa om att titta på listan med bolag som har högst direktavkastning i Sverige. Men kom ihåg att hög direktavkastning inte behöver betyda att den är stabil och hållbar över längre tid. Därför tycker jag att du samtidigt ska läsa ett tidigare blogginlägg där jag berättar om hur man hittar bolagen som ger stabila aktieutdelningar. Där går jag igenom viktiga begrepp såsom utdelningsandel och fritt kassaflöde.

/Philip

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg