Samboekonomi – hur ska man dela upp utgifterna när man bor ihop?

Här om dagen så hade vi en digital fika och började prata om hur vi som bor ihop med någon delar på utgifterna och inkomsterna. Det visade sig att ingen av oss hade exakt samma upplägg och att uppläggen oftast ändras när man får barn. Vi har samlat våra olika sätt på fördelning nedan.

Delar lika på utgifterna med barn

”Vi delar hälften på alla utgifter och sparar gemensamt till barn och oss själva. Övriga månadskostnader som mat, barnkläder, restaurangbesök etc betalar den som handlar det, ibland jag och ibland min man, under principen att det nog blir lika i slutändan. De pengar som blir över får man sätta sprätt på bäst man vill.”

Delar lika på utgifterna utan barn

Liknar upplägget ovan men sparar inte gemensamt.

”Vi sätter över samma summa till ett gemensamt konto varje månad där ränta, amortering, avgiften, försäkring och el dras ifrån. Det som återstår för varje person är ens egna pengar.

Den som handlar mat i affären betalar, men när vi äter på restaurang betalar vi varannan gång. Utgifter som vi ser som gemensamma lägger vi upp i appen Splitwise och gör avräkning varje måndag. Här skriver vi upp gemensamma resor, presenter till familj och vänner samt större inköp som möbler.”

Flera som inte hade barn hade detta upplägg men med lite olika versioner:

”Då han tjänar mer än mig och vill bo bättre när vi reser så betalar jag flygbiljetten och han boendet.”

”Vi har ett matkonto som vi har varsitt kontokort till. Då min sambo är mer hemma än mig och äter mer än mig så betalar han mer av maten.”

Föräldraledig – delar på det som är kvar

”Jag är just nu föräldraledig och upplägget vi kör på nu (oavsett vem som är hemma/jobbar) är följande:

Varje månad vid lön/föräldrapenning så lägger vi ihop alla inkomster, betalar räkningar och delar sedan hälften på det som blir kvar. Den som jobbar får lite mindre än normalt kvar i plånboken och den som är föräldraledig får lite mer än försäkringskassans utbetalning. Det tycker vi är jämlikt och bra”

Delar på både utgifter och inkomster

”Sedan vi fick vårt första barn för vi på detta sätt:

Vi delar på allt rätt av. Båda lönerna går in på ett gemensamt lönekonto. Därifrån betalar vi alla räkningar, bolån och fondsparar till oss själva och barnen. Vi sätter också av lite till den gemensamma bufferten och till årets semester (på ett sparkonto). Sen för vi över X tusen kronor till varsitt konto (samma belopp varje månad) som vi har som egna ”fickpengar” under månaden som vi får göra vad vi vill med – shoppa, festa eller spara.”

Procentuell fördelning på utgifterna

”Då jag tjänar mer än min sambo så delar vi på de flesta utgifterna procentuellt. Jag tjänar 20% mer så jag betalar 20% mer på räntan, amorteringen, avgiften, el, försäkring, resor och mat. På så sätt så har vi ungefär lika mycket kvar till ”fickpengar”.”

Jag tror det är bra att komma ihåg att det inte finns något rätt eller fel, det är upp till varje förhållande att bestämma upplägget. Det är viktigaste är dock att båda är bekväma med upplägget.

Hur delar ni upp er ekonomi?

/Åse, Digital Manager på Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg