En julklapp som växer

Jag älskar julen. Men ett undantag. Konsumtionshysterin den ofta innebär. Att den är extrem och att många presenter inte är helt genomtänkta märks inte minst i att annonserna på sajter som Tradera och Blockat skjuter i höjden dagarna efter jul. Ett sätt att slippa att ens julklapp ska hamna på blocket är att ge bort aktier eller fonder. Det är i mina ögon en perfekt julklapp. Som ofta bara blir mer värd över tid.

Sparar 550 kronor till barnen varje månad

Söker du inspiration till hur andra sparar till sina barn, kan du titta på hur det ser ut i juniorportföljerna hos Avanza. Alltså hos de kunder som är mellan 0-18 år. Mediansparandet till juniorernas portföljer ligger på ca 550 kr per månad och mer än varannan sparkrona går till fonder. Tittar man på innehaven är de två populäraste innehaven, gratisfonden Avanza Zero (nästan var tionde av juniorernas sparkronor återfinns i den fonden) samt Spiltan Aktiefond investmentbolag.

Kikar vi på svenska aktier är det tydligt att det är de stora folkaktierna som dominerar juniorernas portfölj. Flest juniorer bland ägarna har Sveriges största investmentbolag Investor. Totalt återfinns fyra investmentbolag på juniorernas topplista. Det är glädjande då investmentbolag ger automatisk riskspridning. Investmentbolag som grupp har också med bred marginal slagit börsen under i stort sett alla tidsperioder.

Tre storbanker letar sig in på topplistan. Här kan det vara bra att komma ihåg att en vanlig Sverigefond innehåller en stor andel bankaktier. Har man redan en del av barnens sparande i en Sverigefond och kan det med andra ord bli lite kaka på kaka att fylla på med enskilda bankaktier.

 

Titta bortom folkaktierna

Vill man spara i enskilda aktier till barnen tycker jag att man ned fördel kan vidga blicken lite och titta bortom folkaktierna. De bolagen får ju juniorerna i regel exponering mot redan i och med deras sparande i Avanza Zero (det absolut vanligaste innehavet i juniorernas portföljer).

Bland de som kryddat barnsparandet med en ett par småbolag eller utländska bolag, märks en flera t av konsumentbolag med starka varumärken. Bland de svenska småbolagsaktierna sticker gamingbolagen Paradox och Embracer ut. Den utländska listan toppas av Apple, men även här letar sig ett gamingbolag i form av Activision Blizzard in.

Att investera en liten del av barnens sparande i bolag som barnet själv känner till och är intresserad av, kan vara ett bra sätt att göra sparandet roligare och mer konkret.

Ger du bort aktier eller fonder?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg