En tillbakablick på börsåret 2019
När dessa rader skrivs är det blott en börsdag kvar på 2019. Det är därmed hög tid att blicka tillbaka på börsåret likväl som det gångna årtiondet. Med facit i hand känns det verkligen som att fjolåret och detta år har en stark koppling till varandra. Ifjol karaktäriserades andra halvåret av en börsfrossa som sänkte börsen -17,9 procent från toppen medan pendeln slog tillbaka detta år, med en kraftig uppgång som följd.
Bästa börsåret på ett årtionde i antågande
Ja, det är faktiskt ingen överdrift att kalla årets uppgång på över 30 procent inklusive utdelning för något annat, det är nämligen det bästa börsåret sedan 2009 då börsen steg hela 48 procent inklusive utdelning. Dessutom ser december ut att kvala in som bästa julmånaden sedan 2010. Jag brukar ju säga att de bästa affärerna görs i de sämsta av tider, det gällde även under fjolårets frossa. Även om ”de sämsta av tider” denna gång inte innefattade konjunktur, ränta, sysselsättning, inflation och så vidare, men börsen trodde alltjämt att konjunkturen skulle vika och handlade på den tron.
Vi ska dock komma ihåg att börsen, trots året kraftiga uppgång, blott är upp 7 procent från fjolårshögsta 29 augusti och 4,5 procent från förra All Time High som vi fick 27 april 2015. Ett rekord som äntligen förpassades till historieböckerna när vi i år, 1639 dagar senare, fick ett nytt All Time High i samband med Atlas Copcos rapport 21 oktober.
Jag vill också påminna om att börsens normaltillstånd är stigande, om än vi snavar då och då på ojämn börsterräng. Av de senaste 36 åren har vi fått uppleva stigande börs under 25 av dessa, alltså under 7 av 10 år i snitt. Vanligare är dock korrektioner, alltså en nedgång på minst 10 procent från toppen till botten under ett enskilt år. I år fick vi första korrektionen mellan 25 april och 3 juni där börsen föll -12,12 procent. Exakt en månad senare var det dags igen, mellan 3 juli och 15 augusti fick vi en nedgång på -10,8% efter att marknaden satte kaffet i vrångstrupen när räntekurvan inverterade i USA. Något som sades vara en vattentät recessionsindikator. Sedan botten i augusti är börsen faktiskt upp hela 22 procent.
Blickar vi mot världens största ekonomi och kapitalmarknad USA så går den mot det bästa börsåret sedan 1997 då börsen steg 31%. Sedan 1926 har amerikanska S&P500 stigit tvåsiffrigt 54 gånger. I år valde amerikanska centralbanken FED att sänka räntan 3 gånger, något som också adderade börsbränsle. Glädjande nog verkar det också som att USA och Kina faktiskt kommit överens om att fas 1-avtal, något som sänkt riskpremien i marknaden och tryckt börserna mot nya rekordnivåer. Globalt har börserna stigit rejält och adderat på närmare 17 000 miljarder dollar i börsvärde enligt en artikel av Yahoo Finance.
Techsektorn fortsätter alltjämt att driva börsen vidare och står för ungefär en fjärdedel av S&P 500. Det här börsåret har inte varit något undantag och av de 11 sektorer som ingår i S&P 500 så har ”Information Technology” stigit 48% vilket gör att sektorindexet går mot det bästa börsåret på ett årtionde. Blickar vi i backspegeln mot det senaste årtiondet så hittar vi techsektorn på vinnarpallen även här med en årlig effektiv avkastning på 17,3 % jämfört med S&P500 på 13,5% (CAGR)
Några av de bästa aktierna i S&P 500 under årtiondet var:
- Netflix > 4 000 %
- MarketAxess Holdings > 3 000 %
- Abiomed 1 765 %
- United Rentals 1 605 %
- Align Technology 1 431 %
- Ulta Beauty 1 294 %
- Amazon 1 200 %
- Ross Stores 1 095 %
- O’Reilly Automotive 1 047 %
Psst.. en kuriosa är att det gångna årtiondet faktiskt inte bjudit på en enda björnmarknad i USA, alltså en nedgång på minst 20% från toppen. Fler vinnare under årtiondet hittar du i denna artikeln från amerikanska CNBC.
Börsutvecklingen senaste årtiondet
Det är som sagt inte bara börsåret 2019 som snart läggs till handlingarna utan även tiotalet. Det har varit ett händelserikt årtionde som till stor del karaktäriserats av återhämtningen från finanskrisen som vi upplevde 2007/2008. Börsen har under perioden stigit 88 procent eller 172 procent om vi räknar med återinvesterad utdelning, alltså en årlig effektiv avkastning (CAGR) på 10,5 procent.
Men resan har ingalunda varit spikrak. Under 2011 var oron för Grekland och den monetära unionen i Europa stor, dessutom fick USA sänkt kreditbetyg av Standard & Poors och Sveriges ekonomi föll ned i recession året därpå. Dessutom var det under denna period som vi fick genomleva skuldkrisen i Europa när många länders statsskulder likväl som budgetunderskott skenade. Idag lånar dock Grekland pengar betydligt billigare än USA. Under 2015 sänkte Riksbanken, tillika världens äldsta centralbank, räntan till negativt territorium och blev därmed först i världen med denna finansiella alkemi, ett kapitel vi stängde innan julledigheten i år då Riksbanken höjde räntan till 0 procent.
Under 2015 var Grekland fortfarande på tapeten och det talades om Grexit samtidigt som vi såg breda kursfall i Kina som oroade marknaden. Det fick första börsdagen 2016 att bli en kalldusch och ett halvår senare var Brexit ett faktum. Det sänkte börsen -8,4% när börsen öppnade och adderade på nedgången från All Time High 27 april 2015 till hela -28% som mest. De senaste två åren har i stor utsträckning påverkats av handelskonflikten mellan USA och Kina samt oro för en konjunkturavmattning.
Vilka är de bästa aktierna 2019?
Om vi kikar på de 10 bästa aktierna i OMXS30 så har de tillsammans gett en avkastning på smått otroliga 64 procent i år. I toppen finner vi Getinge som haft rejäl medvind efter en tids ökenvandring. Detsamma gäller Hennes & Mauritz som fortsatt sin vändning som inleddes redan i mars ifjol Därefter så är det en hel del verkstadsbolag i tron om att industrikonjunkturen är på väg att stärkas.
Topp 10 aktier i OMXS30 inkl. återinvesterad utdelning:
- Getinge B +120%
- Atlas Copco A +86%
- Atlas Copco B +76%
- Hennes & Mauritz +62%
- Skanska +57%
- Sandvik +52%
- SKF +50%
- Volvo +47%
- AstraZeneca +45%
- SCA +44%
Topp 10 aktier på hela Stockholmsbörsen inkl. återinvesterad utdelning:
- Hufvudstaden C +240% (mycket låg likviditet)
- Sinch +227%
- Evolution Gaming +182%
- Corem Property Group A +180%
- Corem Property Group B +157%
- SinterCast +146%
- Ortivus B +145%
- Vitec Software Group +144%
- Klövern A +134%
- Klövern B +132%
Vilka är de bästa aktierna senaste årtiondet?
Min kollega Karl Lans på Placera har skrivit en artikel om de bästa aktierna på Stockholmsbörsen senaste årtiondet. I dagsläget har vi 385 olika aktier på Stockholmsbörsen och 100 av dem som varit med senaste årtiondet har gett minst två gånger pengarna, alltså en effektiv årlig avkastning (CAGR) på 11,6 procent. Fortnox som är den bästa aktien under årtiondet har gett nära på 6000% vilket motsvarar en årlig effektiv avkastning (CAGR) på 50,8%. G5 Entertainment kvalar in på en andraplats med 43% om året och fastighetsbolaget Balder på bronsplats med 42,8%.
Även spararfavoriten har levererat avkastning! Kikar vi på den mest ägda svenska aktien bland våra kunder så hittar vi Wallenbergarnas investmentbolag Investor B med totalt 88 373 avanzianer på ägarlistan. Inte heller den avkastningen skäms för sig. Investor har under perioden gett en totalavkastning på 428,9 procent eller en effektiv årsavkastning på imponerande 18,2 procent.
Börsnoteringarna vi minns..
Under börsåret har vi haft en del intressanta noteringar, både hemma i Sverige och ute i vida världen. Den mest färgstarka och omtalade noteringen är nog Beyond Meat som säljer växtbaserade hamburgare, köttfärs och korv till restauranger och dagligvaruhandeln. Undertecknad har provat en Beyond Burger och den är förvånansvärt god, då jämför jag med en vanlig hamburgare och med förväntansbilden om ett fullgott substitut. Nu vill inte Beyond Meat substituera bort kött utan utgöra ett köttfritt alternativ på en marknad värd 1400 miljarder dollar globalt och appellera ”flexiterianer” eller kort och gott de som vill äta köttfritt då och då. Aktien noterades i maj till kursen 25 dollar och steg kraftigt till nästan 240 dollar eller 858% innan kursen vände ned.
Vegantrenden är stark och gynnar denna aktie men för oss investerare kan det vara bra med noterade sektorkollegor så man kan jämföra värderingen sinsemellan. Den reflektionen håller nog dock inte Uber med om. De såg konkurrenten Lyft som till stor del är USA-baserad, springa till börsen innan Uber som har mer internationell närvaro. Det gav marknaden möjlighet att se hur Lyft handlades under sin första tid på börsen och gjorde att prislappen på Uber sänktes betänkligt. Lyft handlas i skrivande stund 36% lägre än introduktionskursen och Uber handlas 33% lägre.
Dessutom har vi fått se det sociala nätverket Pinterest som bjuder på inspiration kring allt möjligt i en digital scrapbook-form noteras. Likväl som det digitala och molnbaserade samarbetsverktyget Slack som används av många företag. Pinterest handlas 2,6% lägre än introduktionspriset och Slack handlas 15% lägre. Något som karaktäriserar börsen den senaste tiden är alla techbolag som kommer till börsen men som inte går med vinst på sista raden. Majoriteten av techbolagen som börsnoterades ifjol gick faktiskt inte med vinst på sista raden i samband med noteringen.
I Sverige har vi några noteringar som sticker ut också. Scania gjorde återigen entré på börsen i form av bolaget Traton som bland annat äger varumärkena Scania och MAN. Scania blev utköpt från börsen 2014 av tyska Volkswagen men valde alltså i år att avknoppa och särnotera divisionen för tunga lastbilar. Fastighetsbolagen har haft ett fantastiskt årtionde i kölvattnet av det låga ränteklimatet och i år har vi både fått välkomna John Mattson och K-fastigheter till börsen. Båda har gjort strålande debut på börsen och en kuriosa är att John Mattson är moder till dagens välkända bostadsutvecklare JM och K-fastigheter har den välkända fastighetsprofilen Erik Selin som storägare.
Sist men intet minst har vi EQT som troligen är ett av årets mest välrenommerade bolag att göra entré. Totalt fick de in 40 000 nya aktieägare och av dem var hela 30 000 avanzianer.
Vilka har varit de mest populära aktierna och fonderna i år?
Aktier
- Swedbank A
- Millicom (utdelning från Kinnevik)
- Nordea
- Investor B
- SolTech Energy
- Latour
- Castellum
- Kindred
- Svolder
- Nobina
- Investor A
- Axfood
- SEB A
- Bure Equity
- SpectraCure
Fonder
- Spiltan Aktiefond Investmentbolag
- Avanza Global
- Avanza Zero
- SPP Global Plus A
- Simplicity Sverige
- Öhman Etisk Emerging Markets A
- Länsförsäkringar Global Indexnära
- Länsförsäkringar Fastighetsfond
- Spiltan Högräntefond
- Öhman Räntefond Kompass Hållbar A
- SPP Global Solutions A
- SPP Emerging Markets SRI
- Handelsbanken Global Index Crit
- Avanza Auto 6
- Avanza 75
Vill du se hur ditt 2019 har sett ut? Gör vårt quiz här och ta reda på det.
Vi på Avanza vill tacka för 2019 och ser fram emot att dela 2020 med dig!
Nicklas
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.