Enkla sparknepet som gynnar både dig och klimatet

Du har gratispengar att spara. Ja de flesta svenska hushåll kan enkelt hitta minst 500 kronor extra att spara varje månad. Utan att man behöver avvara någonting. Däremot tar du ditt ansvar för att minska onödig konsumtion, som står för 8 till 10 procent av världens utsläpp av växthusgaser.

Varje år slänger vi, lågt räknat, 19 kilo ätbar mat per person i Sverige. Det handlar om frukt, grönsaker, bröd och matrester. Utöver detta häller vi ut 18 kilo mat och dryck i vasken. Totalt kastar vi alltså 37 kilo fullt ätbar mat. Varje år.

Samma trend syns i hela västvärlden. Ungefär en tredjedel av all mat som produceras slängs och matsvinn står för 8 till 10 procent av världens utsläpp av växthusgaser. Vore matsvinnet ett land, skulle det vara den tredje största utsläpparen i världen efter Kina och USA, enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisations (FAO) beräkning.

Varför skriver jag om matsvinn i en ekonomikrönika kanske ni undrar? Jo, förutom matsvinnets extremt höga kostnad för vår planet, innebär det också en onödig kostnad för din privatekonomi.

Annons

För en familj på två vuxna och två barn motsvarar mastsvinnet en kostnad på 3 000 – 6 000 kronor per år enligt Livsmedelsverket beräkningar. Beräkningar som förmodligen är i underkant, då de är gjorda på priser från 2020. Sedan dess har Sverige drabbats av den högsta inflationen på flera årtionden och maten blivit över 10 procent dyrare. Matsvinnets totala kostnad är därför sannolikt betydligt högre.

6 000 kronor per år eller 500 kronor per månad är alltså enkla pengar att spara för genomsnittshushållet. Pengar som man kan använda till att investera för framtiden. Månadssparar du 500 kronor i månaden, innebär det 260 000 kronor om 20 år om vi räknar med en årlig avkastning på i genomsnitt 7 procent (ganska lågt sett till historiken). Och förmodligen finns det idag mer pengar att spara på matsvinnet än 500 kronor. Så ta en kik på tabellen nedan och låt dig inspireras av vad olika månadssparanden kan ge på 20 års sikt. Och även om du inte vill lägga matsvinnspengarna på att spara, finns det ju betydligt roligare sätt att bränna dem på, än att slänga dem i sopkorgen.

Så ska vi ge oss själva ett löfte inför höstens middagar, borde det bli att inte slänga någon som helst ätbar mat. Att ta bättre hand om vår mat. Förvara den rätt, laga lagom mycket och laga på rester.

Minskar vi inte vårt matsvinn, då har vi faktiskt inget rätt att klaga på vare sig högre matpriser eller klimatförändringarna.

10 Populäraste fonderna med inriktning på miljö och ny energi

  1. Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK
  2. BNP Paribas Energy Transition C C
  3. CB Save Earth Fund RC
  4. DNB Fund Renewable Energy retail A
  5. Storebrand Renewable Energy A2
  6. Nordea Klimatfond BP SEK
  7. Swedbank Robur Transition Energy A
  8. RobecoSAM Smart Energy Eqs D EUR
  9. BGF Sustainable Energy A2
  10. Schroder ISF Glbl Engy Tnstn A Acc USD

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg