Ett år sedan Coronakraschen bottnade – så har kunderna agerat

Det har gått ett år sedan Stockholmsbörsen (OMXS30) bottnade efter den 18 dagar långa coronakraschen som utraderade -33,81%. Dessutom blev utdelningar lika unikt som mandeln i tomtegröten på julafton. Hur har avanzianerna agerat sedan dess? Låt oss titta närmare på det!

Snabb återhämtning

Efter nedgången tog det enbart 265 dagar att ta igen hela raset jämfört med 5 439 dagar efter IT-kraschen eller 2 360 dagar efter finanskrisen. Faktum är att vi inte hade återtagit hela nedgången från IT-kraschen när finanskrisen inleddes.

Skulle vi inkludera återinvesterad utdelning så skulle återhämtningstiden förkortas rejält. Ännu kortare skulle den bli för den som också sparat och investerat löpande under nedgångsfasen. Dessutom bör vi betänka det faktum att nationalklenoden Ericsson stod för 48% av index när det begav sig kring millenieskiftet.

Enorma penningpolitiska och finanspolitiska stimulanser har till synes avvärjt en potentiell depression som naturligtvis sträcker sig långt bortom börsvärlden och långt in i den reala ekonomin. Vissa kriser stannar vid att bli finansiella sådana, coronapandemin har blivit en allvarlig finansiell liksom realekonomisk kris. Men nu ser vi ljuset i tunneln och vaccinutrullningen taktar på, något börsen tagit fasta på och vågar tro på en värld bortom pandemin.

Aktierna som stigit mest sedan börsbotten

Jag har sagt det många gånger förut men det sägs ju att repetition är kunskapens moder… de bästa affärerna görs ofta i de sämsta av tider. Samtidigt är det då oftast också svårast att masa sig till köpknappen när börsen lyser röd, portföljvärdet trillar ned genom källaren och magen värker. De som har lång sparhorisont bör se volatilitet som en möjlighet. Däremot blir volatiliteten ”mer risk” ju närmare du kommer tillfället då pengarna skall användas.

Historiska krascher ses ju ofta som fantastiska köptillfällen i retrospekt medan nuvarande eller framtida krascher alltid kommer ses som stora risker. Dock ska ju tilläggas att dessa tilläggsköp till portföljen i sämre tider gör mindre avtryck på totalen ju mer pengar du har på börsen i förhållande till ditt eventuella nysparande. Men är du i början av din sparkarriär, har lång sparhorisont och ett löpande sparande så gör de desto mer skillnad. Sen är ju sannolikheten att pricka botten i praktiken nära noll men poängen kvarstår.

De flesta upplever att risken på börsen minskar i takt med att börsen stiger och ökar i takt med att börsen sjunker då man extrapolerar trenden. Det är ett vanligt misstag. Ju mer börsen faller desto mindre torde ju faktiskt risken bli i det korta till medellånga perspektivet. Nåväl, låt oss spana in bolagen som stigit mest sedan botten ifjol:

Large Cap
  1. Kindred +440 %
  2. Sinch +353%
  3. BHG Group +289%
  4. Veoneer +229%
  5. Husqvarna A +169%
  6. Lundin Mining +166%
  7. Husqvarna B +165%
  8. Indutrade +152%
  9. Thule +143%
  10. Ratos B +143%
Mid Cap
  1. G5 Entertainment +554%
  2. Catena Media +345%
  3. Boozt +310%
  4. Better Collective +302%
  5. Instalco +265%
  6. Volati +256%
  7. Mips +234%
  8. Elanders B +223 %
  9. Camurus +220%
  10. Xvivo Perfusion +201%

Aktierna och fonderna som avanzianerna favoriserat senaste året

Nu vet vi vilka aktier på large och mid cap som stigit mest sedan botten ifjol, men vilka aktier har avanzianerna nettoköpt mest?

  1. Embracer
  2. AstraZeneca
  3. Investor B
  4. Tele2 B
  5. Evolution Gaming
  6. Telia Company
  7. Handelsbanken A
  8. Swedish Match
  9. Volvo B
  10. Millicom
  11. Essity B
  12. NIO
  13. Norwegian Air Shuttle
  14. Cibus
  15. Samhällsbyggnadsbolaget i Norden B
  16. Apple
  17. Hufvudstaden
  18. Investor A
  19. Scandic
  20. Amazon

Hur har du själv agerat det senaste året?

Avkastning på dig,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg