Ett knippe kanadensiska månadsutdelare

Ifjol skrev jag en blogg om amerikanska månadsutdelare och efter ett flertal önskemål kommer här en kanadensisk version. Ja faktum är att det finns många kanadensiska månadsutdelare också, flera av dem i våra avanzianers portföljer. Hög direktavkastning och löpande utdelningar utgör basföda för hungriga utdelningsjägare så låt oss dyka rakt ned!

I Kanada handlas några tusen aktier varav 2 541 stycken kan handlas via Avanza, snart kommer det dock bli ännu fler. Under 2018 fick Torontobörsen (TSX) 112 nya börsintroduktioner och 12 bolag avancerade från farmarlistan TSX Venture Exchange, likt First North relation till Stockholmsbörsen. Även om det såklart inte är ett mål för alla bolag på First North/Premier att avancera till huvudlistan.

Den kanadensiska börsen är välkänd för att husera hem åt bolag inom råvaru- och energisektorn likväl som den eufori vi sett inom cannabisindustrin på senare tid. Förutom dessa finns ett knippe månadsutdelare inom olika branscher. Vanligast är nog REITS som är en förkortning av Real Estate Investment Trusts. REITS är en typ av bolag med särskild beskattning, bolaget slipper bolagsskatt om i princip hela resultatet delas ut till ägarna. Ur investerarens perspektiv kan bolagsformen snarast liknas vid en fastighetsfond.

Kanadensiska utdelningsaktier – Vad ska man tänka på?

 

  • Direktavkastningen – Hur hög direktavkastning har aktien? Alltså utdelningen i förhållande till aktiens pris. Ju högre direktavkastning desto viktigare att säkerställa att den är hållbar. Har bolaget lyckats ge utdelning historiskt? Beror den höga direktavkastningen på att bolagets aktie sjunkit kraftigt?
  • Utdelningsandelen – kolla hur stor del av vinsten som bolaget delar ut. Ju större andel av vinsten som delas ut desto mer sårbar är bolaget för risken att behöva sänka utdelningen om vinsten sjunker i framtiden. I USA är REITs eller Real Estate Investment Trusts populära och de skall enligt regelboken dela ut merparten av resultatet för att slippa beskattning, så här kommer utdelningsandelen vara hög, det är syftet.
  • Historiskt betatal – en akties beta-tal anger hur mycket aktien svängt historiskt i förhållande till börsen. Om beta-talet överstiger 1 så har aktien historiskt svängt mer än börsen, om det är under 1 så har den historiskt svängt mindre än börsen. Om du är långsiktig och enbart bryr dig om det löpande kassaflödet, alltså utdelningen, så spelar börsens och aktiernas svängningar mindre roll men om du skall sälja aktierna i närtid de närmsta åren så kan det vara bra att ha en uppfattning kring hur mycket aktiens pris varierat historiskt.
  • Börsvärde – hur stor är bolaget? Ju större bolaget är desto mer stabilt brukar det vara men det är långt ifrån en garanti.
  • Kostnader – kom ihåg att Avanza har en växlingsavgift när du köper utländska aktier
  • Valutarisk – när du köper utländska aktier så köper du dem i utländsk valuta. Det innebär att samtidigt som du köper en amerikansk aktie så säljer du svenska kronor och köper amerikanska dollar. Även om investeringen är oförändrad så påverkas den av valutans utveckling. Om du köper en amerikansk aktie som har en direktavkastning på 7% samtidigt som dollarn försvagas 7% mot svenska kronan så blir den till synes attraktiva investeringen ett nollsummespel.

I skrivande stund har vi inte all data kring utländska bolag som kan vara av intresse. Mitt tips är att kika på sajten www.4-traders.com, det är en bra databas med en rik flora av kostnadsfri data kring bolag över hela världen.

Vilka kanadensiska månadsutdelare nämns i podden?

 

Vilka är dina favoriter bland månadsutdelarna?

/ Nicklas

Relaterade inlägg