Ett utmanande år för många av oss

Av Avanza

05 dec 22

Share

2022 är inte slut ännu, men vi har haft ovanligt många händelser som påverkat oss. Vi har Rysslands invasionskrig i Ukraina och nu oroligheter i Kina med protester mot covidrestriktioner. Man kan lugnt säga att det geopolitiska läget är utmanande och det skapar både oro och rädsla hos många med mig.

Vi har också den högsta inflationen på 30 år, som tillsammans med höjda räntor, påverkar oss alla. Såväl matinköpen som elräkningen och bolånen blir dyrare. När räkningarna är betalda är det mindre kvar i plånboken för sparande. Härtill har aktiemarknaden varit klart negativ för de flesta. Många, inklusive jag själv, har sett sina tillgångar minska drastiskt i värde.

För första gången på över 10 år är vi på väg in i en riktig lågkonjunktur, och kanske till och med en recession. Under det senaste året har förutsättningarna för sparande och investeringar förändrats till det sämre. Jag tror också att vi kommer få leva med ett stökigt 2023 – där vi alla kommer få vara med och betala för att vi ska komma tillbaka till en bättre ekonomisk utveckling. Samtidigt är det just i dessa osäkra tider som vikten av ett sparande blir extra tydligt och kan skapa trygghet. Jag har dock full respekt för att alla inte har haft den möjligheten, men det finns nog en och annan som också ångrar en del konsumtion de senaste åren och önskar att de istället byggt en buffert i sin ekonomi.

Att i dessa svåra tider ha de nöjdaste sparkunderna för 13:e året i rad känns fantastiskt. Jag vill verkligen tacka för det förtroende som ni kunder visar oss på Avanza. Samtidigt vet jag att det finns några saker vi vill förbättra för våra lite mer aktiva kunder som vi lägger mycket fokus på just nu. Jag och mina fantastiska kollegor kommer att göra allt vi kan för att Avanza ska bli ännu bättre.

Även om 2023 kan bli tufft så tror jag att vi kan komma att få se räntesänkningar under slutet av 2023 och att vi sedan kommer tillbaka till ekonomisk tillväxt. I sådana här lägen kan det hjälpa att zooma ut lite och påminna sig om att ekonomin och börsen historiskt alltid vänt upp igen efter en nedgång. Efter regn kommer som väl är solsken.

Tack för ännu ett år tillsammans,

Rikard Josefson, VD Avanza Bank

Relaterade inlägg