Ett varningens finger för euforin i GameStop

Av Avanza

27 jan 21

Share

Jag har alltid vänt mig emot den klassiska kommentaren om att börsen är ett casino. Börsen är en av de bästa, om inte den bästa, källan till långsiktigt värdeskapande. Men de senaste dagarna har vi bevittnat en eufori på börsen som dessutom blivit en snackis världen över. Det är hög tid för ett varningens finger.

Det handlar om hur en armé av småsparare snackat ihop sig på det sociala forumet Reddit och bestämt sig för att göra livet surt för blankarfirmor i några hårt blankade aktier. En romantiserad kamp som bäst kan liknas vid David vs. Goliat eller i detta fallet småsparare vs. etablissemanget. Det som till en början handlade om ett korståg mot dessa blankarfirmor har växt till något mycket större. Amerikanska Wall Street Journal skrev igår att maktbalansen på börsen nu ser ut att skifta, från Wall Street till småspararkollektivet.

Uppdatering Jag har fått en del kommentarer på detta inlägg om varför jag inte utvecklar resonemanget mer kring GameStop, därför har jag kompletterat med ett antal kommentarer längst ned i detta inlägg per 2021-01-29.

Vad betyder blankning? Blankning innebär att man spekulerar i att en aktie ska sjunka i värde. Låt oss anta att en aktie kostar 100 kronor och du tror att den kommer sjunka. Då kan du låna en aktie på marknaden och sälja denna över börsen. Därmed inkasserar du 100 kronor från köparen (minus courtage). När det sedan är dags att lämna tillbaka aktien du lånat så hoppas du att den sjunkit i värde. Vi antar att du haft rätt och att aktien sjunkit ned till 80 kronor. Då kostar det dig ”bara” 80 kronor (plus courtage) att köpa tillbaka aktien som du sedan lämnar tillbaka till den som lånat ut aktien till dig. Mellanskillnaden på 20 kronor är din vinst, alltså +20% minus courtagekostnad samt räntekostnad för lånet.

Gamestop har stigit 10 000 % sedan årslägsta för ett år sedan

Den här euforin har tagit sig uttryck i enorma rusningar i hårt blankade aktier såsom GameStop, AMC, Nokia, BlackBerry tack vare mobiliserade småsparare som vallfärdat till köpknappen . Det tvingar blankarna att täcka sina positioner och därmed skapas ett ännu större köptryck samt kännbara förluster för dessa blankare.

GameStop har blivit aktien som fått fronta denna eufori, men vad gör bolaget egentligen? GameStop är ett bolag som har nästan 6 000 fysiska butiker som säljer tv-spel. Från toppnoteringen i november 2013 sjönk aktien -95,5% fram till mars ifjol. Av en investerad 1000-lapp fanns alltså 45 kronor kvar.

Samtidigt minskade intäkterna kraftigt. Bolagets intäkter var 9 miljarder dollar 2013 och när fjolåret summeras tror analytikerkåren att intäkterna landar på strax över 6 miljarder dollar. En tredjedel av bolagets intäkter har alltså försvunnit under perioden. Resultatet är obefintligt då bolaget går med förlust, vinsten tros komma om några år igen. Att ett sånt här bolag haft det tufft på börsen är inte konstigt, bakom varje aktie återfinns ett riktigt bolag med verkliga produkter och/eller tjänster. I dessa tider kan det vara värt att komma ihåg. Dock ska tilläggas att GameStop befinner sig i ett turnaround-läge men de senaste dagarnas rusning handlar knappast om just det.

Detta inlägg handlar inte om att varken råda eller avråda från köp i GameStop, utan om att mana till försiktighet när det blir såna här enorma rörelser. Risken är överhängande att många sparare bränner sig, därför vill jag resonera lite kring fenomenet.

Den här fundamentala utvecklingen ger goda förutsättningar för blankare som tror att aktiekursen kan komma att sjunka mer. Om än bolaget befinner sig under omstrukturering och nedläggning av ett antal butiker för att försöka vända på skutan. Det gick blankarnas väg fram tills dess att denna armé av småsparare alltså bestämde sig för att haussa hårt blankade aktier på Reddit och uppmana folk att köpa. GameStop har stigit som mest +2 400% på 18 handelsdagar. Sedan årslägsta nivå senaste året har aktien stigit hela +10 000 %.

För att sätta den siffran i en kontext så innebär det att 10 000 kronor investerat hade växt till 1 miljon kronor. En smått osannolik tillväxt, tyvärr så är kursresan både osannolik och ohållbar, detta är ett korthus och risken är överhängande för att många småsparare kommer att bränna sig. Vi har sett det förut.

 

Uppgångens anatomi består av flera skikt

Uppgångens anatomi består rimligtvis av flera delar. Först har vi korståget mot blankarna som skapade ett initialt köptryck. Sen har vi blankare med korta positioner som rimligtvis blir nervösa och vill täcka sina blankningar, alltså minska eller stänga sina korta positioner. Det skapar en shortsqueeze eller kortklämma som man lite fyndigt kan säga. De behöver ju ge tillbaka de lånade aktierna till långivaren genom att köpa tillbaka dessa över börsen, det adderar ytterligare köptryck på aktien. Priset på en aktie styrs ju av utbud och efterfrågan och helt plötsligt har vi utbud och efterfrågan efterfrågan.  Utöver detta har det handlats en hel del köpoptioner i GameStop och då kan man få något som kallas för en Gamma Squeeze, vilket utöver en vanlig shortsqueeze adderar ett ännu större köptryck. Kanske var det just dessa två sammantaget som fick aktien att bli den mest handlade aktien på planeten för några dagar sedan. Här kan du läsa mer om en Gamma Squeeze.

På Stockholmsbörsen skulle det ta ungefär två veckor av börshandel för att komma upp i samma volym som GameStop omsatte på en dag. När nu aktien stiger ännu mer så lockar det till sig ännu fler sparare som ser att aktiekursen stiger kraftigt, en lavin av sparare väller in i aktien. Det får världens mediehus att skriva ännu mer om det. Den mediala uppmärksamheten får ännu fler att vilja haka på det skenande lokomotivet, eller rymdraketen är väl mer talande om man tittar på grafens riktning.

Det finns många duktiga kalkylerande investerare som nyttjar volatiliteten och det ursinniga köptrycket för att tjäna en bra slant. Men det finns också väldigt många sparare som riskerar att bränna sig, inte minst på grund av den kraftiga volatiliteten, alltså svängningar som vi ser i aktien. Striden mellan blankarna och denna armé av småsparare råkar spela ut i GameStops aktie men den skulle lika gärna kunna spela ut någon annanstans. För det är knappast så att denna strid handlar om bolaget, dess fundamenta och framtidsutsikter. Många av dem som köper aktien köper säkert till och med sina spel online snarare än i en fysisk GameStop butik. Men när striden är över och slagfältet tystnar, vad händer då med dem som är kvar?

Kuriosa de flesta tenderar att förlora pengar på blankningar. CNBC rapporterade att de totala blankningarna ifjol ledde till totala förluster om 243 miljarder dollar. Enbart i januari i år uppgår årets förluster till 91 miljarder dollar, och då är dessa siffror några dagar gamla. Blankningarna på den amerikanska marknaden har historiskt legat på omkring 2 % av börsens totala marknadsvärde.

Det finns en nervositet bland blankarfirmor som dragit ned sina blankningspositioner i många bolag. Twitterprofilen Charlie Bilello skrev att de 10 mest blankade bolagen på Russell 3000 har stigit +223% i snitt sedan årsskiftet.

Stor risk att småspararna bränner sig

Det finns en överhängande risk att sparare lockas in i aktien efter en kraftig uppgång, utan att tänka på risken eller vad man faktiskt köper. Idag valde ett flertal amerikanska aktörer med Robinhood i spetsen att pausa möjligheten till köp i ett flertal av dessa haussade aktier. Resultatet blev att aktien backade -23,7% vid handelsstarten. Största nedgången under dagen var smått osannolika -73,5 % vilket är en högre volatilitet än många småsparare nog klarar av utan att få ont i magen. Den här frenesin handlar knappast om bolaget GameStop utan om spekulation, kursrörelser och drömmen om  snabba pengar.

Fler aktier med kraftiga rörelser

Bloomberg skriver om fler bolag som småsparare har drivit kurserna i under året. Även om det inte är lika stora uppgångar som i GameStops fall så är det fortfarande rejäla kursrusningar vi pratar om. Det finns faktiskt en risk för att förtroendet för de finansiella marknaderna skadas likväl som att vi får regleringar av marknaden som ingen kanske vill ha. Men den viktigaste kärnfrågan är förtroendet för börsen. Det går att bygga en ekonomisk trygghet via ett börssparande men att rusa till de hetaste snackisarna är sällan svaret.

Uppdatering per 2021-01-29

Jag har fått en del kommentarer kring varför jag jag inte pratar mer om caset GameStop specifikt. Hade detta fenomen enbart berört GameStop så hade det varit en sak, men istället berör detta fenomen ett flertal kraftigt blankade bolag. I just GameStops fall är argumentet att bolaget inte är i lika dåligt finansiellt skick som man tidigare trott. Samtidigt har ett antal aktörer blankat mer än 100% av bolagets free float, alltså de aktierna som på regelbunden basis handlas på marknaden. Det sätter blankarna i en rejäl rävsax, de har förmodligen varit relativt säkra på att GameStop skulle duka under, fram tills dess att småspararna slog tillbaka. Har man blankat en så stor andel av free floaten blir det jobbigt om aktien börjar stiga, vilket spararkollektivet sett till. Då får man nästan köpa tillbaka aktien till vilket pris som helst, en mardröm om du är en blankare. Här är såklart frågan hur högt aktien kan stiga på grund av detta. Jag har inte svaret och kommer definitivt inte säga köp eller sälj utan enbart mana till försiktighet. Men frågan är om man kan vara långsiktig här, alltså köpa och luta sig tillbaka. Istället är det nog klokt att fortsätta vara väldigt påläst om man köper aktier i bolaget. Vidare har vi sett ett antal mäklarfirmor begränsa möjligheten till handel i aktien under veckan. Min bild av detta är att det är olyckligt och inte helt okontroversiellt, oavsett skäl.

Hela syftet med inlägget är att belysa risken och då svängningarna är stora intradag så finns risken för stora förluster, beroende på när man köper aktien. Men naturligtvis även omvänt resultat, alltså kraftiga uppgångar.

Som kuriosa kan jag även säga att den genomsnittlige avanzianen som köpt GameStop är en 28 årig man vars innehav är värt 19 000 kronor i snitt och 4 900 kronor i median. Fördelningen mellan kvinnor och män är rejäl, totalt 92% män och 8% kvinnor. Glädjande nog så har faktiskt var femte aktieägare i GameStop fler än 12 aktier i portföljen, så en hygglig riskspridning.

Här kan du läsa mer om Keith Gill som är personen bakom Reddit-användaren som gett upphov till denna rörelse. En resa som började redan 2019.

Var försiktig på börshavet,
Nicklas

 

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg