Fem snabba om Johanna

Lär känna vår nya Sparekonom! Vi fångade Johanna Kull för fem snabba frågor om allt från sparande till vad hon allra helst gör en ledig dag.

Sparar till?

Just nu till renovering av min nya lägenhet. Annars sparar jag för framtida frihet och trygghet. Som åttiotalist kan jag räkna med att få ut knappt hälften av min slutlön i allmän pension. Det är alltså ganska uppenbart att jag måste spara själv om jag vill ha en pension som går att leva, inte bara överleva på.

Aktier eller fonder?

Båda. Jag har ett ISK för mina fonder och ett ISK för mina aktier. På så sätt kan jag enkelt utvärdera vilken strategi som går bäst. Denna uppdelning har också hjälpt mig upptäcka att jag är mer disciplinerad i mitt fondsparande. Där sparar jag samma summa varje månad i några utvalda fonder och gör i princip inga förändringar, mer än att balansera om en gång per år. I mitt aktie-ISK låter jag däremot mina känslor styra lite mer, vilket inte är till någon fördel för avkastningen. Detta jobbar jag på att förbättra just nu. Det är ju så lätt i teorin, men inte riktigt lika lätt i praktiken.

Ditt bästa karriärtips?

Jag har två lika viktiga. Ett: Bli inte bekväm utan ta chansen när den dyker upp. Våga kasta dig ut i det halv okända, det är bara så vi utvecklas. Två: Omge dig av snälla människor. Människor som tar emot dig även om det där okända inte riktigt är vad du tänkt dig. Vi pratar ofta om vikten av att omge sig med smarta människor, jag vill påstå att det är precis lika viktigt att omge sig av snälla människor.

Förebild?

Många, men häromdagen läste jag om en extremt cool och inspirerande person, Madam C.J Walker. En afroamerikansk kvinna som blev USAs första kvinnliga self-made miljonär. Född i Louisiana 1896 som sjätte barnet till tidigare slavar, hade hon minst sagt oddsen emot sig. Men genom att se människors behov, våga testa nya affärsmodeller och inte låta sig tryckas ned, byggde hon upp ett hårvårdsföretag med 40 000 anställda. Ett riktigt bevis på vilken inneboende kapacitet vi människor har.

Gör helst en ledig dag?

Är ute i naturen. Skidor på vintern och hoppa från klippor på en kal ö längst ute i skärgården på sommaren. Tycker att naturen är den bästa medicinen mot det mesta!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg