Folkaktierna inga börsraketer

Vi kanske älskar att prata om nya hajpade tech-bolag som ska förändra världen, men i aktieportföljen regerar välkända nationalklenoder. Folkaktierna, svenskarnas mest ägda aktier med över 100 000 unika aktieägare, är inga ungtuppar. Sju av tio har passerat 100 årsstrecket och medelåldern är 140 år. H&M, grundat 1947, är ungdomen i sammanhanget med sina 72 år.

Folkaktierna hänger inte med

Men folkaktierna är knappast senaste årens börsraketer. Snittavkastningen på 11 procent sen årsskiftet är betydligt lägre än Stockholmsbörsens (OMXSPI) 24 procent. Även senaste 5 åren halkar folkaktierna efter betänkligt, med en kursutveckling på i snitt 4 procent, jämfört med börsens 42 procent.

Förklaringarna till folkaktiernas skrala utveckling är flera och olika. Bankerna tampas med ökad konkurrens och stora kostnader för bekämpandet av penningtvätt. Telia pressas av obefintlig tillväxt och H&M av ändrat konsumentbeteende. Nyckelordet är förändring. Marknaden ser inte ut på samma sätt som den gjorde för ens 10 år sedan.

Visst kommer säkert dessa bolag vara lönsamma även i framtiden, men förmodligen kommer de inte vara de som springer allra snabbast.

Bolag som springer snabbare

Genom att bara klamra sig fast vid folkaktierna är risken därför stor att svenska aktiesparare missar framtidens vinnare. Självklart ska man ha en diversifierad portfölj med både nya och gamla bolag, men det skadar inte att fundera ett varv extra på vilka branscher och bolag som har strukturell tillväxt i ryggen.

Några av dagens trender som påverkar bolag och världsekonomin är:

  • Klimatförändringar och resursbrist – stigande temperatur, höjd havsnivå och extremväder såsom översvämningar, stormar och skogsbränder.
  • Vi blir allt fler och allt äldre – Japan är i dag det enda landet i världen där mer än 30 % av befolkningen är över 60 år. FN:s senaste demografiska rapport uppskattar att detta kommer att vara fallet i 55 länder år 2050.
  • Snabb urbanisering – 1950 levde 30 % av världsbefolkningen i tätorter, år 2050 förväntas andelen ha stigit till 66 %.
  • Fintech – 2 miljarder människor i världen saknar en traditionell bankrelation men har en smartphone.

Starka trender som dessa skapar såklart investeringsmöjligheter. Som investerare är vi ju framåtblickande och vill investera i bolagen som kan se efterfrågan på sin affär växa. För att hitta dessa, bör vi vara medvetna om varåt det blåser. Och våga se bortom folkaktierna.

Vilka ”nya” branscher investerar du i?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg