Nyhet – enklare än någonsin att analysera din fondportfölj

Idag har vi en liten nyhet att berätta om för alla sparare där ute, men en extra stor nyhet för alla fondsparare. Vi vill berätta om Min Fondportföljanalys som hjälper dig att ta en doktorshatt i vad dina fonder faktiskt innehåller. Från och med idag kommer du kunna ha betydligt bättre koll på vad du faktiskt äger genom ditt fondsparande, hur din risk ser ut, vilka branscher och regioner du har exponering mot och mycket mer. En lustfylld men kraftfull tjänst för att analysera ditt fondsparande.

Själva idén till Min Fondportföljanalys är sprungen ur Brainy Days, en utvecklarfestival som vi håller varje år. Där får alla på Avanza pitcha en idé som de tror på och därefter helt enkelt övertyga kollegor i huset om att just denna idé är värd att satsa på. Under några dagar blir det sedan arbetsverkstad och de flesta kodar så fingrarna glöder. Under tiden fylls det på med energi i form av mat, dryck och snacks. I slutet på veckan är det dags för alla lag att presentera sina alster, redovisning helt enkelt.

För många är detta en höjdpunkt och personligen tycker jag det är en fröjd att se hur inspirationen, kreativiteten och ”inget är omöjligt”-andan faller på. Många av de mycket uppskattade funktioner och tjänster vi har på sajten är sprungna ur idéer från våra kunder men minst lika många har nog fötts under just Brainy Days. Där och då föds mycket spännande och ibland går det extra snabbt från ord till handling till lansering. Även om vi ”startar om” Avanza och lanserar en helt ny sajt varje vecka så är det ofta mindre förändringar i sann många bäckar små-anda men låt mig berätta mer om just Min Fondportföljanalys som alltså gått från idé till lansering på mindre än en månad.

Min Fondportföljanalys

Det är nog vanligare att vi kollar innehållsförteckningen efter e-ämnen eller kalorimängd i våra livsmedel vi konsumerar än det innehåll som finns i de fonder vi sparar i. Men det har vi nu ändrat på, från och med idag är det betydligt enklare att fördjupa sig i sitt fondsparande och få en snabb, enkel och övergripande koll över innehållet. Men låt oss gå igenom vad du kan se med vår nya tjänst Min Fondportföljanalys!

Konton du kan välja att titta på ett specifikt konto eller samtliga av dina konton. I bilden ovan är det bara vår fond Avanza Zero som ingår, en fond som följer de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Men oavsett om du har 1 eller 101 fonder på din depå så kommer analysen vara baserad på dina samtliga fonder.

Snittrisk anger var ditt totala fondinnehav ligger på riskskalan 1-7. Risken mäts i termer av volatilitet, alltså hur mycket fonden har svängt i förhållande till sitt genomsnitt. Tänk det som en flygresa, även om du startar vid punkt A och landar vid punkt B så kan ju flygresan vara mer eller mindre turbulent. En etta innebär att fonden de senaste 5 åren svängt mindre än 0,5 % upp eller ned, medan femman i bilden innebär 10-15 procent och högsta siffran sju innebär att svängningarna senaste 5 åren varit över 25 procent, alltså högsta risk. Om du klickar på de olika nyckeltalen så får du en förklarande och fördjupande text.

Snittrating är ett mått som visar hur dina fonder som ett kollektiv presterat historiskt. Ju fler fonder med hög rating du har desto högre rating kommer du se här. I vår tjänst Portföljgeneratorn kan du på bara några minuter sätta samman en femstjärnig portfölj.

Snittavgift är ett mått som visar den genomsnittliga avgiften som du betalar för dina fonder. Indexfonder är passiva fonder som tenderar att ha en lägre prislapp än aktivt förvaltade fonder som har till uppgift att inte bara följa index utan faktiskt överprestera index, det är ju faktiskt det du betalar för. Pris är vad du betalar och värde är vad du får. Nu ser du hela din portfölj med samtliga fonder och kan då se ratingen som visar den historiska prestationen och sätta den i relation till snittavgiften du betalar.

Regioner här ser du hur din geografiska mix ser ut. Vilka världsdelar, länder och regioner har du exponering mot via de fonder du äger? Det är såklart enkelt att förstå att en Sverigefond innehåller aktier från Sverige och att en globalfond ger exponering mot hela världen. USA är dock världens största ekonomi likväl som kapitalmarknad vilket innebär att i princip de flesta globalfonder har minst hälften av kapitalet i USA. Nu är det helt enkelt mycket enkelt att få en överblick kring var i världen dina investeringar finns.

Branchfördelning ger en överblick över vilka branscher som du har en övervikt mot genom ditt fondinnehav. På bilden ovan ser vi att bank och verkstad utgör mer än hälften av hela fonden, det är faktiskt så Stockholmsbörsen ser ut. Olika länder har olika karaktäristika, hade detta varit en fond som följt det amerikanska indexet S&P 500 så hade techsektorn varit störst. Det kanske är enkelt om du enbart har en fond men här kan du, oavsett antalet fonder i din portfölj, få en snabb överblick över vilka branscher som är dominerande i ditt sparande.

Största innehav visar enkelt och smidigt vilka aktier som utgör störst vikt i ditt fondsparande. En liten funktion som nog även kan tilltala alla aktiebitna rävar där ute. På respektive fonds översikt visar vi de största innehaven i varje fond men här visar vi de största innehaven i ditt totala fondsparande.

Fonder med låg CO2-risk är ett mått som visar hur stor CO2-risk din portfölj har och mäts utifrån hur stor risk de olika bolagen löper givet en omställning i samhället mot lägre utsläpp. Risken finns ju att det exempelvis införs straffskatter på olika verksamheter som anses vara miljöfarliga. Detta mått försöker fånga in risken och exponeringen din portfölj har mot just denna omställning. Här kan du se en lista med klimatsmarta fonder. Den visar fonderna med bäst avkastning senaste året och som dessutom har låg CO2-risk.

Avancerade värden visar vilken riskjusterad avkastning dina fonder haft senaste 3 åren, alltså vilken avkastning du fått i relation till risken som fonderna tagit. Om du kör bil i 50 km/h och ökar upp hastigheten till 100 km/h så ska du ju komma fram dubbelt så snabbt. Annars har du inte fått avkastning för den ökade risken du faktiskt utsätter dig för genom att köra dubbelt så snabbt. Sharpekvoten mäter avkastningen, justerat för riskfri ränta, och sätter den i relation till volatiliteten, alltså svängningarna upp och ned. Ju högre sharpekvot desto bättre. Sist men inte minst ser du även din valutaexponering. I Avanza Zero som du ser i bilden ovan så följer vi indexet SIX30RX, alltså de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen inklusive återinvesterad utdelning. Då är det ganska intuitivt enkelt att förstå att fonden investerar i svenska kronor. Men i vår globalfond Avanza Global däremot så görs investeringen i amerikanska dollar. Vissa fonder använder sig av valutahedgar, alltså skyddar valutarisken i en fond som investerar i andra valutor än just svenska kronor men långt ifrån alla då det är förknippat med en kostnad. I denna funktion får du snabbt och enkelt koll på hur din totala valutaexponering faktiskt ser ut?

Här hittar du Min fondportföljanalys

Funktionen finns på din kontoöversikt (scrolla ner så hittar du den). Här kommer du direkt in i den (sidan kräver att du loggar in). Såklart kan du även nå den via appen, kika in på ”Utforska”-fliken!

Psst.. berätta gärna vad du tycker om den här nya funktionen och om det är någon funktion som du saknar!

Lycka till i ditt fondsparande och med din fondanalys!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg