Fondspararna siktar brett

September har varit en händelserik månad på världens finansmarknader och börsens dagsform styrs till stor del av tonläget i Donald Trumps tweetande. Riskaptiten hos såväl stora globala investerare som privatsparare har dock ökat något. Efter att spararna sålt aktiefonder i augusti, väljer de nu att öka på sin börsexponering och nettoköper aktiefonder igen. Framför allt en fondtyp lockar. Globalfonderna.

 

Globalfonder är en fondtyp som nästan alltid återfinns på någon av ”mest köpta” eller ”mest sålda”-listorna och så även denna månad. En av tre fondkronor går till globalfonder i september. Det är ett rimligt val. En globalfond utgör en utmärkt bas i ditt sparande och passar såväl den aktiva aktieinvesteraren som fondspararen som vill ha ett sparande som mest sköter sig självt.

Den stora fördelen med en globalfond är att du får en automatisk riskspridning. Fonden innehåller bolag från all världens hörn (förutom tillväxtmarknaderna) och du får helt enkelt lite av allt. Förutom den geografiska riskspridningen får du dessutom en bättre spridning över sektorer, jämfört med om du ”bara” sparar på Stockholmsbörsen. Stockholmsbörsen består till hög grad av verkstadsbolag och banker, medan det är tunt på nya snabbväxande teknikbolag och läkemedelsbolag.

Investerar du till exempel i en Sverigefond som följer Stockholmsbörsens 30 mest omsatta bolag, då går faktiskt varannan krona in i bank eller verkstad. Och tittar vi på Stockholmsbörsens tio största bolag är klädjätten H&M och hygienbolaget Essity de enda konsumentbolagen som tar plats på listan. Kontrasten mot topp tio i globalt aktieindex kunde knappast vara större. Ser vi till världens 10 största börsbolag består halva listan av teknikbolag. Utöver det hittar vi Amazon som klassas som ett konsumentbolag, och Johnson & Johnson som är ett läkemedelsbolag. Inget industribolag letar sig däremot in på listan.

Fyra gånger så stora köp i företagsobligationsfonder

Men åter till månadens fondhandel För trots de stora köpen i globalfonder märks det ända av en viss oro för konjunkturen hos spararna. De fortsätter nämligen med årets trend att köpa företagsobligationsfonder. Spararna har nu köpt företagsobligationsfonder nio månader i rad och hittills i år är köpen fyra gånger så stora som under hela 2018. Sjunkande räntor och allt lägre ränteutsikter har gynnat fonderna som stigit i snitt 3 procent i år. Spridningen i utfall är dock stor och är man intresserad av en företagsobligationsfond får man vara noggrann med att man väljer en som stämmer överens med den risk man är villig att ta. Är du nyfiken på hur en räntefond fungerar så jag har skrivit mer om det här. Jag rekommenderar dig också att lyssna på avsnitt 54 av Avanzapodden där jag och Nicklas intervjuar den erfarna ränteförvaltaren Lars Lönnqvist från Spiltan fonder.

Säljer börsförlorare

Månadens säljlista domineras av teknikfonder. Fonder som även tillhör månadens börsförlorare efter att de handlades ner kraftigt i början på månaden, då vi såg stora flöden flyttas från teknik- till mer cykliska verkstadsbolag. Att smalare branschfonder placerar sig på antingen månadens vinnar- eller förlorarlista avkastningsmässigt är dock inget ovanligt. Fonderna är mer svängiga och att jojo-spara i dem är oftast ingen framgångsrik strategi. Bättre är att ha ett månadssparande och köpa lite hela tiden.

Har du gjort några förändringar i fondportföljen i september?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg