Fuck off-kapital, vad är det och behövs det?

Av Avanza

17 okt 20

Share

Sommaren 2016 var första gången jag kom i kontakt med termen ”fuck off-kapital”. Jag var på en middag med ett gäng fantastiska kvinnor och vi började prata om ekonomi när någon nämnde den då för mig okända termen. Vid den tiden var jag student och hade inget kapital överhuvudtaget, än mindre fuck off-kapital. Det var inte förrän i mitten på 2017 när jag tog examen och skaffade jobb som jag på riktigt kunde sätta mig in i vad sparandet var och ta reda på vad det innebar för mig.

Kärt barn har många namn

Det finns lika många definitioner som namn på fuck off-kapital (pippi-pengar eller frihetskapital kan man också kalla det. Personligen gillar jag att kalla det fuck off-kapital, eftersom det verkligen låter som något jag vill spara till!). Kortfattat kan man förklara det som sparade pengar som du kan använda för att ta dig ur oönskade situationer. Det kan handla om att säga hejdå till en orättvis eller missgynnande arbetsplats, chef, hyresvärd eller partner – you name it.

Om du har pengar på banken och hamnar i en situation där du mår dåligt, ska du kunna använda pengarna till att förändra situationen. Helt enkelt pengar som gör att du kan klara dig på egen hand och, när det behövs, säga fuck off.

Undvik beroendesituationer och skaffa makt

Sedan min anställning på Avanza har jag sakta men säkert börjat bygga upp mitt eget fuck off-kapital. Jag sparar till andra saker också, bland annat har jag ett resekonto tillsammans med några vänner, och ett konto som är ett månadssparande på kort sikt (genomförde både New York City och Paris Marathon tack vare det!). Jag vill ändå säga att mitt fuck off-sparande är mitt viktigaste. Man skulle kunna tro att ett sparande för frihet kan kännas abstrakt och långt borta eftersom jag inte befinner mig i en situation jag vill ta mig ur just nu. Tyvärr är det dock så, vilket vi blivit medvetna om framför allt sedan #metoo, att jag som kvinna en dag kan komma att behöva pengarna för min egen frihet och makts skull.

Vi lever i en verklighet där kvinnor tjänar i genomsnitt 90,1 av en mans lön, och där en alldeles för stor andel av kvinnor inte skulle klara sig ekonomiskt om de blev ensamstående. Även om det finns strukturella problem som måste tas itu med på högre nivå, kommer jag göra vad jag kan på individnivå för att undvika att hamna i olika typer av beroendesituationer på grund av ekonomiska skäl. Om det är något jag vill inspirera till så är det att fler gör detsamma.

Mitt mål – två månadslöner på kontot

Målet med ens fuck off-konto kan se olika ut beroende på vilka ekonomiska förutsättningar man har, och hur mycket man tror att man behöver för att känna sig lite tryggare och friare. För någon kanske det är en, två eller tre månadsinkomster. För vissa mer – andra mindre.

Min ambition är att spara ihop två månadslöner, ett mål som kanske kommer förändras över tid Jag tror att mål ska vara individuella och att man inte ska stirra sig blind på hur mycket alla andra sparar, utan snarare försöka sätta realistiska mål som faktiskt kan göra att ett sparande känns kul och uppnåeligt. Det kan också komma perioder då det är svårt att spara och tillfällen då man inte har samma ekonomiska möjlighet att lägga undan pengar. Men om du befinner dig i en situation i dag då du faktiskt har möjligheten att spara, även om det bara är några kronor, så kom ihåg att allt sparande i ens egen känsla av självständighet är ett bra sparande väl investerat i dig själv.

Det mentala fuck-off kapitalet

Det är mycket som förändrats för mig sedan jag började spara till min egen frihet och makt. Inte bara har mitt ekonomiska, utan även mitt mentala fuck off-kapital har växt. Förutom att jag börjat skapa de ekonomiska förutsättningarna för en framtida frihet/makt/självständighet har jag också ändrat inställning till hur jag ser på mitt sparande och hur det kan bli en möjliggörare för åren som kommer. När jag tänker tillbaka så inser jag att den absolut största förändringen skedde när jag vågade prata om min ekonomi och sparande med folk i min närhet. Därför är mitt främst råd till alla som vill börja spara, och ett råd främst till alla kvinnor – att våga prata pengar.

Det finns en utbredd missuppfattning om att ekonomi och aktiehandel uteslutande är för män och att man på något sätt måste kunna allt innan man ger sig in i det. Så är det inte. Det mest effektiva sättet att lära sig mer om något är att testa sig fram och prata om det. Berätta för dina vänner hur ditt sparande ser ut, och lyssna in hur dom har gjort. Mina bästa ekonomiska insikter har kommit i samtal med mina vänner, då vi öppet pratat om pengar. Min förhoppning är att vi blir fler som pratar om lön, sparande och ekonomi, och att vi alla sparar till vår egen rätt för att i framtiden ha möjligheten att säga just: fuck off!

/Josefin Wenger, Avanza Markets specialist och Twitternörd på Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg