Slipp presentpanik – här är presenten alla behöver

Av Avanza

02 maj 23

Share

Panik över att fixa present till studenten, dopet, konfirmationen eller bröllopet? Lugn, det finns ett smart alternativ som funkar i alla lägen. Tänk dig en present som är värdefull, klimatsmart och kan växa över tid.

Att ge bort fonder eller aktier som present kan lägga grunden för en bra vana – och växa sig till en riktigt värdefull gåva över tid. Här kan du både skriva ut färdiga kort och se hur man gör för att ge bort ett sparande i present.

Ge en studentpresent med värde

När det är dags för studenten är det också ofta dags att ta det stora klivet ut i vuxenvärlden med allt vad det innebär. Utgifterna är stora när man kanske ska flytta eller dra ut och resa. Att ha ett långsiktigt sparande kanske inte är huvudfokus i denna ålder – trots att det är oerhört viktigt att etablera en god sparvana tidigt. Därför är ett sparande i fonder och/eller aktier en bra present också till studenten.

Ett exempel: När Robin är 20 år startar hen ett månadssparande på 500 kronor i en billig indexfond. Med 10,74% avkastning per år kommer Robin till 65-årsdagen att ha skrapat ihop nästan 5,76 miljoner kronor (i dagens värde).

Kim kommer igång med sitt  månadssparande på 500 kronor först när hen är 30 år. Med 10,74% avkastning per år kommer Kim att ha skrapat ihop 2 miljoner kronor (i dagens värde). Robins tio år långa försprång har alltså gett hen 3,76 miljoner kronor mer till 65-årsdagen.

Ge en konfirmationspresent som ökar sparintresset

Att ge bort ett sparande i konfirmationspresent kan bli en present som väcker intresset för sparande hos tonåringar som kanske just börjat tjäna egna pengar. Till exempel kan ett sparande till en miljömedveten tonåring vara i hållbara fonder eller aktier i bolag som bidrar till en bättre värld. Här kan du läsa mer om hur man kan spara hållbart.

Ett exempel: Charlie väljer att investera 1 000 kronor i en billig indexfond till konfirmanden Robin. Om vi antar börsens historiska avkastning på 10,74% per år kommer Robins fond efter sju år att ha fördubblats i värde.


En doppresent som växer med barnet

Alla barn får inte samma förutsättningar när det kommer till sparande. Vi vuxna tenderar till och med att spara olika till pojkar och flickor. Faktum är att pojkar i mycket högre utsträckning får ett barnsparkonto.

Att ge bort ett sparande till ett litet barn är alltså ett enkelt sätt att skapa en bra vana som också växer med barnet. Sparandet du ger bort i doppresent kan bli en rejäl slant till kontantinsatsen eller körkortet. Om du sen får för vana att en gång per år berätta för barnet om hur sparandet ser ut och utvecklas kan du både bidra till intresse och förståelse för vikten av ekonomi och sparande. Och den presenten är för många barn ovärderlig.

Ett exempel: Charlie bestämmer sig för att skippa presenterna till sitt lilla nya gudbarn Robin och istället månadsspara 100 kronor i fonder fram till Robins 20-årsdag. De senaste 15 åren har börsen haft en avkastning på 10,74% per år. Det skulle innebära att Robin till sin 20-årsdag har ett sparande på 79 000 kronor i dagens värde. Hade Charlie satt pengarna på ett vanligt sparkonto hade Robin istället fått 24 000 kronor.

Här kan du läsa mer om hur du kommer igång med ett barnsparande.

En bröllopsgåva som inte samlar damm

När man gifter sig i dag har de flesta redan bott ihop en tid och byggt upp ett gemensamt hem.

Däremot kanske man har lagt allt krut på bröllopet och inte börjat spara till andra drömmar än. Att ge bort fonder eller aktier till ett brudpar som ”redan har allt” kan bli en start på drömmen om en sommarstuga, båt eller något annat livsmål man har tillsammans.

Kanske har brudparet ett särskilt intresse och att det sparande du väljer kan knyta an till detta? Sport-paret kanske kan få aktier i bolag som tillverkar sportartiklar. De miljömedvetna i bolag som bidrar till den gröna omställningen. Frilufts-fantasterna i bolag verksamma inom outdoor.

Här kan du både skriva ut färdiga kort och se hur man gör för att ge bort värdepapper i present.

Lycka till!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg