Gör jobbet så blir du rik

Vill du bli rik? Det är inget att skämmas för. Det vill de flesta av oss. Precis som att vi som barn drömde om att avgöra en VM-final eller få en etta på Billboardlistan.

Någon som lyckats bli både extremt rik och världsstjärna är basketlegenden Michael Jordan, vars dokumentär ”The Last Dance” just nu drar miljonpublik på netflix.

Dokumentären är fascinerande på många plan och inte minst förundras jag av Jordans närmast hänsynslösa vinnarskalle. Inte ett träningspass slösas bort. Allt räknas. Helt enligt devisen; “If you do the work you get rewarded. There are no shortcuts in life”.

Jobbet som gör dig rik

Resonemanget kan appliceras på det mesta här i livet, så även på rikedom. Dit finns det för de flesta av oss inga genvägar, men gör vi bara jobbet – det vill säga sparar en del av lönen varje månad – då kommer vi att bli belönade. Hur stor belöningen blir beror på såväl träningsmängd som talang. Vilket i det här fallet översätts till hur mycket vi är villiga att avvara varje månad och hur skickliga vi är på att placera pengarna.

Som tur är behöver vi varken Jordans vinnarskalle eller talang för att lyckas. Även utan större träningsvilja eller talang, kan vi bli rika.

Medellönen i Sverige 2018 var 34 600 kronor, vilket innebär ca 27 000 kronor kvar efter skatt. Sparar du varje månad 10 procent av det (2 700 kronor) till 7 procents årlig avkastning, då har du efter 10 år nära en halv miljon kronor. Efter 20 år har du 1,4 miljoner och efter 30 år 3,3 miljoner.

Öka på träningsdosen för större belöning

10 procents sparkvot och 7 procents årlig avkastning är dock inte speciellt utmanade för de flesta av oss. Många kan spara betydligt mer än så. Och lägger vi bara ned lite extra tid och energi på våra investeringar, är potentialen för en högre genomsnittlig avkastning stor.

Sparar du istället 20 procent av din lön, i det här fallet 5 400 kronor per månad. Och lyckas du istället få 8 procents årlig avkastning. Då har du efter 10 år nära 1 miljon, efter 20 år drygt 3 miljoner och efter 30 år hela 8 miljoner.

Långt ifrån Jordan-nivåer förvisso, men rik det kan man helt klart bli på en medellön. Det handlar bara om att göra jobbet.

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg