Gör som Riksbanken: Blicka framåt och ta aktiva beslut

Av Avanza

02 apr 24

Share

Sällan har ett icke-besked väckt så positiv reaktion som när Riksbanken lämnade styrräntan oförändrad förra veckan. Dessutom var det helt väntat. Så varför all uppståndelse och närmast glädje? Jo, för att beskedet gav framtidsförhoppningar om en ny tid för ekonomin. Som låntagare kan du också göra som Riksbanken: Börja blicka framåt och ta aktiva beslut!

Styrräntebeskedet var nämligen inte det mest intressanta från Riksbanken denna gång. Intresset riktades i stället på det som direktionen hade att berätta om framtiden, om framtida räntebesked i det som kallas räntebanan. Det var hängslen och livrem i beskedet, men det som fastnade hos de flesta var: ”Om inflationsutsikterna fortsätter att vara gynnsamma kan styrräntan troligen sänkas i maj eller juni.” Även därefter indikerade Riksbanken fortsatta sänkningar under året. Styrräntan kommer enligt räntebanan vara nere på 3,25 procent vid årsskiftet för att sedan gå ned ytterligare med 0,50 procentenheter under 2025.

Många hade hoppats, ja faktiskt räknat med, men där kom den! Bekräftelsen! Den penningpolitiska rapporten tolkades som att vi lämnar ett fokus på inflationsbekämpning och går mot ljusare tider, en tid där köpkraften ska stimuleras i stället för att hållas tillbaka.

Åtstramningen har haft önskad effekt på inflationen. Nu ska, enkelt uttryckt, sänkta räntor ge ökad köpkraft och hjulen i ekonomin börjar snurra igen. Vi ska lämna kvartal med negativ tillväxt och stigande arbetslöshet och gå mot ljusare tider. Så är förhoppningen – och så blev tolkningen.

Vad betyder det här för dig?

Det är enkelt att vara partydödare. Inget har hänt, än. Aktörer på finansmarknader går på signaler och har redan räknat in framtida räntesänkningar och agerar utifrån det redan i dag. Det är svårt att göra i sin vardagsekonomi. Du behöver ju få verklig förändring i räntorna som erbjuds på marknaden.

Och den försiktige konstaterar också att priserna inte har gått ned, och kommer inte att göra det i större utsträckning. Mycket av det vi handlar kommer att minst ligga kvar på dagens nivå. Räntorna kommer att sjunka, men vi kommer inte (åtminstone inte under överskådlig tid) uppleva minusräntor igen. Vi får alla vänja oss vid en nivå på priser och räntor som är långt högre än vad de var för några år sedan. Med inflationen har vi alla förlorat mycket i köpkraft. Det gäller att fortsatt ha koll på din ekonomi.

Men samtidigt anger Riksbanken något nytt även för dig: övervintringen med avvaktan och osäkerheten för inflationen och räntehöjningar skönjer sitt slut och det är dags för dig att blicka framåt. Du kan göra som Riksbanken, ta en ny utgångspunkt i ekonomin just nu, orientera dig i det nya, blicka framåt, vara aktiv och ta nya beslut. Utgångspunkten för det nya är inte de kostnader eller den räntenivå som fanns innan uppgången. Du har ett nytt läge i din ekonomi att blicka framåt ifrån.Att vi nu – utifrån signalen från Riksbanken – rör oss mot lägre räntor och därmed lägre boendekostnader skapar en trygghet, men det är framför allt en möjlighet att aktivera sig, fortsätta jämföra bolåneerbjudanden och var aktiv för din ekonomi. För många har det varit en okontrollerbar tid när priser och räntor stigit. Det har lett till en avvaktan på marknaden, för nya lån och för all form av aktivitet, i allt från satsningar på boendet till de egna räntevalen.

Nu aviseras ett nytt läge. Flera banker kommer så småningom att agera, men vi på Landshypotek har valt att gå i täten och bana väg även denna gång. Vi vill att det nya läget ska märkas direkt och komma kunderna till del redan nu. Därför väntar vi inte, vi går före och sänker räntorna för bolånekunderna redan i dag, den 3 april, såväl på den rörliga räntan som på bundna räntor. Därmed finns det alla chanser att göra aktiva val på bolånemarknaden igen.

Många av Landshypoteks kunder har även verksamhet på sin lantbruksfastighet, det kan vara både stor och liten verksamhet. Oavsett vilket ger stabilare ekonomiskt läge och på sikt lägre räntor en ökad förutsägbarhet, som gör att man kan bli säkrare i sin verksamhetsplanering, vilket också gör att man kan bli mer aktiv och våga satsa framåt.

När kommer Riksbanken sänka?

Du behöver inte dras med i någon yra. Men vi väntar inte på kommande Riksbanksbesked utan förbättrar våra bolåneräntor redan nu. Du har också all anledning att aktivera dig redan i dag för det kommande ekonomiska läget. Blicka framåt!

// Catharina Åbjörnsson Lindgren, Affärschef Kund, Bo och Spara på Landshypotek Bank.

Bolån+ Landshypotek är ett samarbete mellan Avanza Bank AB (org.nr 556573-5668, Box 1399, 111 93 Stockholm) och Landshypotek Bank AB. Kreditgivare är Landshypotek Bank AB. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg