Hållbara investeringar är mer än bara förnybar energi

Av Avanza

15 sep 23

Share

Förnybar energi har inte rosat marknaden på sistone, både vind- och solaktier föll kraftigt under sommaren. Avanza Impact by Circulus investerar förvisso i förnybar energi, men portföljen är bredare än så. Hållbara lösningsbolag inom utbildning, hälsovård, vatten och återvinning har gått betydligt bättre under sommaren – precis som fonden.

Stigande räntor, fallande energipriser och kinesisk konkurrens har slagit hårt mot stora investeringar i förnybar energi på sistone. I grafen här nedanför kan du se hur Hållbar Energi (SDG7, vilket är ett av de 17 globala målen för hållbar utveckling) har utvecklats sedan starten av Avanza Impact by Circulus.

Medan Circulusfonden är upp knappt 4 procent, har förnybar energi fallit över 15 procent. I Circulusportföljen hittar vi två renodlade solbolag, Altus Power & 5Nplus. Vi har ännu inte hittat några vindbolag som varit tillräckligt intressanta att investera i. Däremot ser vi stora möjligheter inom ett annat akut hållbarhetsproblem: bristen på rent vatten (det globala hållbarhetsmålet ”SDG 6”).

Circulus utveckling i jämförelse med Wilderhill New Energy Index och OMXS30.

Behoven är stora inom vattenområdet – 2 miljarder människor lever med akut vattenbrist. Här kan Circulus portföljbolag som till exempel H2O Innovation bidra med innovativa lösningar på hur man bäst återvinner industriellt avfallsvatten. Och det till en värdering som lockar. På tal om återvinning är möjligheterna också stora när allt fler överger plastförpackningar till förmån för papp. Eller när vi på allvar börjar återvinna gamla plagg och tar vara på utslitna däck, saker som idag oftast hamnar på tippen (globala hållbarhetsmålet ”SDG 12”). I Circulusportföljen hittar vi både etablerade teknologier och bolag som Graphic Packaging och Kadant inom pappersindustrin samt spännande svenska bolag i ett tidigare skede som Renewcell och Scandinavian Enviro System.

Annons

Bra utbildning (globala hållbarhetsmålet ”SDG 4”) är en annan bristvara, inte minst i mindre utvecklade länder i till exempel Afrika. Här gör det afrikanska utbildningsbolaget Advtech en insats genom att erbjuda kvalitativ grund- och yrkesutbildning i flera afrikanska länder. På kontinenten är också läkemedelsbolaget Hikma aktiva, framför allt i norra Afrika och Mellanöstern där de förser befolkningen med säkra, och ekonomiskt överkomliga, läkemedel av god kvalitet (globala hållbarhetsmålet ”SDG 3”). Vi träffade bägge bolagen i London häromveckan och är imponerade av vad de åstadkommit hittills och inte minst deras planer för framtiden.

Bild: Från bolagsbesöken i London.

Vi är också nyfikna på solindustrin efter det senaste kursraset och inte minst det lilla kanadensiska portföljbolaget 5Nplus, som kommer på Stockholmsbesök i slutet av september. Vi återkommer snart med en rapport från ett av våra små bolag med stor betydelse.

Avanza Impact by Circulus 10 största innehav:

  1. Hikma Pharmaceuticals PLC
  2. Maximus Inc
  3. Graphic Packaging
  4. H2O Innovation Inc
  5. 5N Plus Inc
  6. Altus Power A
  7. GXO Logistics Inc
  8. Bright Horizons Family Solutions
  9. Park City Group Inc
  10. Deveron Corp

Se fler innehav på fondsidan här!

//Christofer, Joakim och Simon, fondförvaltare Avanza Impact by Circulus.

Tänk på att det kan svänga! Att spara i fonder, aktier och andra värdepapper har över tid varit ett bra sätt att få pengar att växa, men hur det går i framtiden vet ju ingen. Det kan gå både upp och ner så det är alltså inte säkert att du får tillbaka pengarna du satte in från början. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. För information, faktablad & informationsbroschyr se avanza.se/avanzaimpact

Relaterade inlägg