4 Hållbara renoveringar som kan sänka dina elkostnader
Många oroar sig för dyra räkningar nu när vi går mot en vinter med el-kris i Europa. Så vad kan man själv göra för att få kontroll över el-kostnaderna och minska dem på sikt? Här tipsar Julia Zakrisson på Stabelo om fyra renoveringar som sänker din elförbrukning (och ger dig ett billigare bolån på köpet).
Hur vet du vilka renoveringar som passar ditt hus?
Börja med att kolla i bostadens energideklaration. Den finns att hämta hos Boverket och det är dem du kontaktar om du vill göra en ny deklaration för ditt hus. I energideklarationen finns information om energianvändningen och förslag på hur du kan minska den. Här kommer vi gå igenom fyra renoveringar som kan sänka både din elkostnad och bolåneränta.
Om din bostad får en bättre energiklass (A eller B) efter renoveringarna så lägger vi om hela ditt bolån till Grönt bolån med 0,1 % i avdrag på räntan. För att minska tröskeln och göra klimatsmarta renoveringar möjliga för fler så erbjuder vi dessutom en utökning av bolånet till en lägre ränta, vårt Gröna tilläggslån. Med det får du 0,2 % i avdrag på räntan under hela det utökade lånets löptid.
4 renoveringar som kan sänka dina elkostnader
1. Isolera huset
Elkostnaden i en normal villa består till 60 % av uppvärmning, 20 % av varmvatten och 20 % av hushållsel. I genomsnitt försvinner cirka en tredjedel av värmen ut genom dörrar och fönster. Att se över isolering av fönster, dörrar, väggar och tak är därför en bra start innan du till exempel byter uppvärmningssystem. Ett välisolerat hus ger ett bättre inomhusklimat året runt, det håller huset varmt på vintern och svalt på sommaren.
I snitt förbrukar en stor villa 20 000 – 25 000 kWh per år vilket motsvarar en elräkning på 3 000 – 3 500 kr i månaden om uppvärmningen sker med elvärme. Fönster har en energimärkning som kallas U-värde vilket är ett mått på dess isoleringsförmåga. Om du har gamla fönster med U-värde på 2,5 och byter till nya med ett U-värde på 1 eller mindre kan du sänka din månadskostnad med 30 %, alltså runt 1 000 kr i månaden.
Vid tilläggsisolering av väggar eller byte av fönster på ett äldre hus kan besparingen av el bli 13 % respektive 14 % per år enligt Energimyndigheten.
Annons
2. Välj rätt uppvärmningssystem
När ditt hus är isolerat är det läge att se över ditt uppvärmningssystem. Vilken uppvärmning som passar ditt hus beror på olika faktorer, bland annat tomten, huset och var i landet huset ligger.
Fjärrvärme är lika enkelt som elvärme och kan ha ett lägre pris per kWh men finns bara tillgänglig i vissa delar av landet och skillnaderna i pris är stora beroende på var du bor.
Bergvärme ger allra störst energivinst men är den dyraste investeringen – men som ändå lönar sig i det långa loppet. Om du har direktverkande el kan du installera en luft/luftvärmepump som kompletterande värmekälla då den har en lägre installationskostnad.
Solceller och elektriciteten de skapar kan kombineras med till exempel en värmepump och det är i regel ekonomiskt lönsamt att sätta solceller på taket givet att huset inte ligger i skugga och att taket ligger i en fördelaktig vinkel. Även solceller är en större investering men som återbetalar sig och fungerar många år efter det.
Elproduktion från solceller ger inga utsläpp, har låg miljöpåverkan, kräver i princip inget underhåll och håller i flera decennier. Det finns flera solcellsinstallatörer som erbjuder beräkningssnurror på sina hemsidor där du kan göra en uppskattning av just dina förutsättningar. En av dem hittar du här. Om dina solceller producerar mer el än du använder kan du dessutom sälja den vidare till ett elhandelsbolag, för en normalstor villa kan det bli en vinst på 5 000 kr per år enligt Vattenfall.
3. Byt ut vattenkranar
Även varmvatten är en stor del av elräkningen. En enkel åtgärd är att se över vad du har för kranar i kök och badrum. Genom att byta till nya snålspolande kranar kan du sänka din varmvattenförbrukning med cirka 40 %.
4. Se över dina elektroniska prylar
Hushållselen utgörs av bland annat vitvaror, belysning och elektronik. Genom att se över din hemelektronik och att kontrollera att det du köper har en bra energimärkning kan du spara elförbrukning och sänka räkningen. Till exempel förbrukar ett nytt kylskåp hälften så mycket energi som ett gammalt.
Hur kommer du igång?
Energismarta hem ska löna sig – lägre elräkningar och bättre bolån gör skillnad i din plånbok. Här kan du läsa mer om hur du kan investera i hållbara renoveringar till hushållet med vårt Gröna tilläggslån.
Om du vill ha mer hjälp med hur just du kan förbättra din bostad kan du kontakta din kommuns energi- och klimatrådgivare. Det är en gratis och oberoende tjänst som tillhandahålls av kommunen.
Med gröna hälsningar,
Julia Zakrisson, bolånespecialist på Stabelo.
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. Bolån+ Landshypotek är ett samarbete mellan Avanza Bank AB (org.nr 556573-5668, Box 1399, 111 93 Stockholm) och Landshypotek Bank AB. Kreditgivare är Landshypotek Bank AB. Gäller för upp till 75% av bostadens värde. Bolån+ Stabelo är ett samarbete mellan Avanza Bank AB (org.nr 556573-5668, Box 1399, 111 93 Stockholm) och Stabelo AB. Kreditgivare är Stabelo AB. Gäller upp till 60% belåning av bostadens värde.