Här är de amerikanska aktierna som lockar mest just nu

Av Avanza

08 feb 21

Share

Den senaste tiden har intresset för utländska marknader i allmänhet och den amerikanska marknaden i synnerhet ökat. Men vilka bolag är det som våra kunder favoriserar? Det tänkte jag att vi skulle kika närmare på.

Den amerikanska marknaden lockar många. Det kanske inte är så konstigt eftersom det är världens största ekonomi och kapitalmarknad. De avanzianer som investerar i USA månadssparar mer än genomsnittskunden och var fjärde person har minst 12 aktier i portföljen, alltså en god riskspridning.

Aktierna med flest ägare

Den senaste tiden har vi sett en stor förändring på topplistan över de mest ägda aktierna. Tidigare favoriserades stora anrika bolag med starka varumärken. Nu toppas listan av den kinesiska elbilstillverkaren NIO. Men även Tesla och Xpeng är elbilstillverkaare så intresset för branschen är onekligen stort, då 3 av topp 10 bolag är just elbilsbolag.

Den senaste tidens snackisar i form av GameStop och AMC letar sig också in på topplistan. Dock är det väl i detta sammanhang klokt att påpeka att ingen av dem letar sig in på topplistan över bolag som lockar högst snittkapital.

 1. NIO
 2. Apple
 3. Tesla
 4. AMC
 5. GameStop
 6. Microsoft
 7. Xpeng
 8. Walt Disney
 9. Amazon
 10. Nvidia

Bolagen som avanzianerna investerat mest pengar i

Förutom de bolag som har flest ägare så är det väldigt intressant att kika närmare på vilka bolag som inte bara lockar ägare, utan även kapital. När vi synar listan med bolagen som väger tyngst i portföljerna så ser den helt annorlunda ut jämfört med de mest ägda bolagen. Tesla och Amazon letar sig dock upp på båda topplistorna.

 1. Danaher
 2. Carvana
 3. Accenture
 4. Tesla
 5. Linde
 6. Ares Capital
 7. MicroStrategy
 8. Coupa Software
 9. Amazon
 10. Alphabet (Google)

Kvinnornas amerikanska favoriter

Skiljer det sig någonting mellan våra kvinnliga och manliga kunder i termer av deras val av amerikanska aktier? Den amerikanska aktie som har störst överrepresentation av kvinnliga aktieägare är skönhetsbolaget Estée Lauder följt av Mondelez som bland annat äger svenska Marabou.

 1. Estée Lauder
 2. Mondelez
 3. Elanco Animal Health
 4. BioNTech
 5. Novovax
 6. Moderna
 7. Gileas Sciences
 8. Zoetis
 9. Pfizer
 10. Sanofi

Männens amerikanska favoriter

Sist men inte minst männens amerikanska favoriter. Jämfört med topplistan över mest ägda bolagen så hittar vi en del doldisar på denna lista.

 1. KLA Corp
 2. Ubuquiti
 3. Vale
 4. Abcellera Biologics
 5. General Dynamics
 6. Rush Street Interactive
 7. Tuscan Holdings
 8. BlackBerry
 9. AMC
 10. Canoo

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

 

Relaterade inlägg