Har du koll på ditt viktigaste sparande?

Jag har jobbat ganska många år nu, i närheten av finansbranschen eller i finansbranschen. Jag har jobbat med frågor kring placeringar och sparande, men det var inte förrän jag kom i en miljö som pratade pension 24/7 som jag började reflektera över mitt eget pensionssparande.

Jag är inte ensam – att prata pensionssparande väcker ofta känslor som tristess, avsky, ångest eller ”jag fattar inget av det där–känslor”. Det är inte konstigt, dels har branschen försökt att göra det krångligt och icke-transparent och dels är det där med pensionen något som händer långt där framme – varför bry sig nu?

Pensionssparande och särskilt det som du får via din arbetsgivare, tjänstepensionssparandet, är ju faktiskt en riktigt bra förmån som vi inte tänker på. Varje månad sätts pengar av till ett sparande som är ditt. Inte att disponera över här och nu i och för sig, men den dagen du förmodligen behöver det som bäst.

Så, vad ska man tänka på med pensionen?

Först måste du kolla om du har en tjänstepension. Alla arbetsgivare har inte det – men de flesta. Att fråga om tjänstepensionen vid anställningsintervjun och inte bara om lönen är en bra grej! Om du har en tjänstepension så ägna en kvart åt att kolla upp hur den fungerar. Kanske kan du hitta information på intranätet eller fråga HR. Det vanligaste är att din arbetsgivare sätter av en summa pengar som en procentsats av din lön varje månad i en tjänstepensionsförsäkring. Det heter tjänstepensionsförsäkring men egentligen skulle man kunna kalla det tjänstepensionssparande för det handlar om det (om vilka försäkringar som ofta är kopplade till din tjänstepension och din anställning kan vi prata om en annan gång).

Om du själv vill välja hur du skall placera dina pengar – hur ska du tänka då?

Det viktiga här är att kontrollera att dina pengar blir placerade. Det kan nämligen fungera lite olika. Det vanliga är att det finns en så kallad entrélösning vilket betyder att dina pengar investeras i en fond eller i en annan placeringslösning utan att du behöver göra någonting. Det är bra. Det viktiga är som sagt att se till att pengarna blir placerade och inte bara finns på ett konto. Pengar växer ju över tid med ränta-på-ränta effekten och just tjänstepensionspengarna är något som kommer att få växa under lång tid. Lite kan bli ganska mycket över tid.

Olika individer ser olika på risk – chansen eller möjligheten till att värdet på placeringarna minskar eller ökar i värde. Men om man ska säga något generellt om tjänstepensionssparade så är det troligen det mest långsiktiga sparande du har. När man sparar över lång tid kan man ta högre risk, dvs det är troligen bättre att du placerar i aktiefonder eller aktier framför räntefonder eller ränteinstrument. Eftersom du sparar över lång tid och varje månad kommer du att köpa både när det är dyrt och när det är billigt. Det vanliga är att man tar för lite risk i sitt pensionssparande och att kapitalet som du ska ha när du går i pension blir därmed onödigt litet.

Den andra saken du skall tänka på är att kontrollera att du inte betalar för höga avgifter på ditt sparande. Lika väl som kapitalet växer över tid med ränta-på-ränta effekten så minskar kapitalet med avgifterna.

Finns det några praktiska tips?

Jag har i min kalender bokat in möte med mig själv två gånger per år där jag tittar över mina placeringar. En gång per år kanske skulle räcka, men jag får snarare hålla mig ifrån att det inte blir oftare. Då jag fortfarande har ganska långt kvar till pension och planerar att arbeta länge, placerar jag framförallt i aktiefonder. För att få god spridning placerar jag globalt och inte för mycket i Sverige. Jag ser det som att exponering mot Sverige får jag ändå eftersom jag arbetar och bor här. Ofta gör jag inte så mycket, kanske byter jag ut någon fond och ser till att fördelningen mellan exempelvis aktier och räntor fortfarande är som jag vill ha den.

Har du Min Pension-appen? Om inte, så ladda ned den och skaffa dig en bra överblick över ditt pensionssparande och vad du kan tänkas få i pension den dagen det är dags. Om du inte är nöjd så känner jag till ett ställe där du kan börja spara vid sidan av ditt tjänstepensionssparande ?.

/Åsa

#tjejersomsparar

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg