Har du sparande på flera banker? Tänk på det här!

Av Avanza

12 jan 23

Share

Att samla sitt sparande på ett och samma ställe har många fördelar. Här går vi igenom viktigt att tänka på när du har flera olika banker – och varför det kan vara smart att samla dina aktier och fonder på ett och samma ställe.

Många tycker att sparandet blivit roligare, och att intresset för investeringar har blivit ännu större, efter att de kommit till oss. Däremot är det vanligt att det tidigare sparandet hos den gamla banken läggs på is och glöms bort. Det oroar oss eftersom vi vill hjälpa våra kunder till det bästa möjliga sparandet.

Så varför är det viktigt att inte glömma sina sparanden? Och vad är det man måste ha koll på?

Analysera sparandet och ha koll på risken

Att hantera risken och diversifiera sitt sparande är superviktigt. Tänk på att du behöver ta hänsyn till hela ditt sparande. Se över vilka värdepapperstyper du har – och se upp så du inte är dubbelexponerad eller underexponerad mot en viss geografisk marknad eller bransch. Har du sparande på flera olika banker kan det vara lite svårare att få en bra överblick av det här. Genom att samla ditt sparande hos oss kan du enkelt få en automatisk analys av hela ditt sparande direkt i appen – så du kan ha koll hela tiden.

Rebalansera ditt sparande

Har ditt sparande på en bank gått sämre än ditt sparande på annan bank? Då är det viktigt att du flyttar om pengarna så din riskspridning kommer i balans igen. Att löpande se över och periodvis rebalansera portföljen är viktigt för ett välmående sparande. Det här blir också enklare om du har allt ditt sparande på ett och samma ställe. Hos oss kan du se hur ditt sparande är fördelat över olika värdepapper, länder och branscher.

Se över dina avgifter

Håll koll på dina fondavgifter – och se till att du inte betalar för mycket. Några ynka procentandelar kan kännas lite, men över tid kan det bli till flera hundra tusen. Genom att samla dina fonder på ett ställe blir det enkelt att hålla koll på din genomsnittliga fondavgift. Hos oss kan du se det och mycket mer i fondportföljsanalysen som ligger under analysfliken i appen.

Våra uppskattade verktyg hjälper dig analysera och hålla koll på dina innehav. Dessutom blir det både enklare och roligare att spara och investera!

Känns det krångligt? Gör livet lättare på 3 minuter

Det enda du behöver göra för att flytta ditt sparande till Avanza är att logga in och välja från vilken bank du vill flytta, vilket innehav du vill flytta och till vilket konto hos oss du vill flytta till, med hjälp av BankID. Sen sköter vi resten.

Här kan du läsa mer och flytta dina fonder och aktier till Avanza

Känns det läskigt att flytta allt? Nemas problemas, du kan välja att flytta enskilda fonder och aktier istället för att flytta hela sparandet på en och samma gång.

Allt gott, Linn Blomgren

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg