Har vi en techbubbla på börsen?

Av Avanza

09 maj 18

Share

Amerikanska tech-aktier utgör en rekordhög andel av börsen i USA och redan ifjol utgjorde sektorn över en fjärdedel av både Nasdaq och S&P500. Nu är det många som pratar om en bubbla i sektorn, så hur ska man tänka om man vill investera i techbolagen?

Jag träffade nyligen en techförvaltare från Franklin Templeton, Silicon Valley som berättar mer om techbolagen och värderingen samtidigt som han ställer dagens marknad lite i relation till millennieskiftet och varför han tycker dagens marknad är mer intressant. Hans största innehav är Amazon och har varit det en längre tid, i podden ovan berättar han om sin syn på sektorn och framtidsutsikterna.

FAANG är akronymen för de mest populära techaktierna

Den amerikanska börsprofilen Jim Cramer myntade begreppet FANG som står för Facebook, Amazon, Netflix och Google (Alphabet) men numera har akronymen utökats med ytterligare ett A, nämligen Apple.

Dessa bolag är omåttligt populära bland våra kunder, något som kanske kan bero på att de är konsumentnära bolag och tjänster som är enkla att relatera till, vi använder dem ju i princip hela tiden i vår vardag. Ställ det i relation till millenieskiftet när WAP var bland det hetaste orden men få som bytte snakespelandet på den lilla svartvita skärmen mot att wappa.

Idag har de flesta av oss ett fönster mot hela världen omkring 30 centimenter ifrån oss, dygnet runt, nämligen smartphonen och FAANG-aktierna finns där också, i telefonen.

Techbolagen har flyttat in i vardagen

Världen är mer sammanflätad än någonsin och nu höjer vi inte ens på ögonbrynen när Netflix kavlar ut en ny serie världen över och tar för givet i fikarummet på jobbet att de flesta sett den senaste orginalserien från bolaget.

Facebook har blivit det naturliga sättet att kommunicera med nära och kära likväl som långväga bekantskaper och oavsett var på jorden vi är så utgår de flesta från att nya bekantskaper har just Facebook. Men vi utgår nog även från att de har Messenger, Whatsapp eller Instagram som också ägs av Facebook och det sociala nätverket har över 2 miljarder aktiva användare på månadsbasis. Faktum är att bolaget adderade ytterligare användare trots den senaste dataskandalen med Cambridge Analytica.

Amazon har 400 miljoner artiklar på sin webbplats och har blivit en sökmotor för varor. I USA har närmare 64% av hushållen ett Amazon Prime-konto som kostar dryga tusenlappen per år men ger fri frakt, bättre priser och ett flertal tjänster såsom film, musik och ljudböcker. Här har bolaget en bit över 100 miljoner medlemmar.

Apple blev omåttligt populär när de släppte sin iPhone 2007 och idag har bolaget över 1,3 miljarder enheter i omlopp och en mycket lojal användarbas. Trots att bolaget är världens största börsbolag med en kassa som är lika stor som halva Sveriges BNP så lyckas bolaget fortsatt växa kraftigt.

Google eller Alphabet som moderbolaget heter äger sökmotorn Google men även videonätverket Youtube. Jag använder personligen Google varje dag, även om jag kommer ihåg Altavista en gång i tiden och ibland råkar hamna på Bing innan jag korrigerar detta och surfar in på Google. Youtube köptes 2006 för 1 miljard dollar, då var det bolagets största förvärv någonsin, och för några dagar sedan kom siffror på att 1,8 miljarder människor använder Youtube varje månad.

Har vi en techbubbla?

Huruvida vi befinner oss i en bubbla eller inte står skrivet i stjärnorna så det låter jag vara osagt. Däremot kan jag inte komma ifrån att vi blir allt fler på jorden, nya generationer växer upp som aldrig levt i en värld utan internet och dess möjligheter, växande medelklass som vill konsumera produkterna/tjänsterna och sist men inte minst värderingen som inte direkt avskräcker.

Kring millenieskiftet var det inte ovanligt med tresiffriga P/E-tal och vissa bolag var uppe i tusental. Idag är värderingen kring 16x årsvinsten och fundamenta följer med såsom försäljning, marginaler och vinst. Självfallet finns bolag som har höga P/E-tal såsom Amazon och Netflix men frågan du måste ställa dig är om just P/E-talet är rätt sätt att utvärdera dessa aktier? Bolag som befinner sig i en tillväxtfas och använder pengarna de genererar för att återinvestera för framtiden kommer självklart inte se slantarna trilla ned på sista raden, det vore ju direkt paradoxalt. Risken finns ju i att man bränner pengar på felaktiga saker som inte bär frukt men det kan vi inte riktigt säga om dessa bolag.

Amazon som investerar tungt för framtiden och går in i ny branch efter bransch omsatte omkring 1 500 miljarder kr, alltså 10-15x mer än Sveriges största börsbolag och varannan dollar som spenderades online i USA ifjol gick till Amazon.

Att säga att Amazon inte tjänar pengar är som att säga att du inte tjänar pengar trots att du jobbar heltid, bara för att du köper kläder för alla pengar så fort lönen kommer in på kontot. Det intressanta bland dessa bolag är att vi faktiskt sett att kunderna är beredd att betala för tjänster som blir ”Household Brands”, alltså bolag vars produkter och tjänster vi konsumerar och uppskattar så till den milda grad att det upplevda värdet överstiger priset. Netflix höjde priset på sitt abonnemang för 2 och 4 skärmar med 10-16% utan någon till synes påverkan på kundstocken. I januari höjde Amazon månadspriset på sin medlemstjänst Amazon Prime med +18,2% och för några dagar sedan höjde man årspriset (om man betalar årsvis) med 20,2%, detta på en kundstock med över 100 miljoner medlemmar.

Dessutom gick världens mest erkända investerare Warren Buffett in i Apple i början av 2016 och bolaget har nu seglat upp till att bli Berkshire Hathaways största börsnoterade innehav. Här kanske jag inte behöver säga att herr Buffett är konservativ och knappast gillar bubblor.

Sist men inte minst så bruka ju bubblor karaktäriseras av högt risktagande, belåning för att öka exponeringen, värderingar som inte speglar verkligheten och bolagets fundamenta, en allmän eufori och fagra löften om framtida uppgångar men i realiteten växer dessa bolag snabbare än många mogna bolag i Sverige bara skulle kunna drömma om. Däremot har den politiska och regulatoriska risken seglat upp på senare tid, vad händer om bolagen blir för stora?

Försäljningstillväxt 2017

  • Facebook +47%
  • Amazon +30,8%
  • Apple +6,3%
  • Netfix +32,4%
  • Google (Alphabet) +22,8%

Vad finns det för andra techbolag?

Indexet Nasdaq 100 är de 100 största bolagen i techindexet Nasdaq exklusive finansrelaterade aktier. Nasdaq är förvisso inte en stängd klubb enbart för techbolag men många i sektorn är noterade på just Nasdaq i förhållande till USA:s andra börs NYSE som i större utsträckning har de anrika ”Blue Chip-bolagen”.

För att ge dig lite inspiration till vilka bolag som finns där ute och har presterat bra historiskt så kan vi kika lite på vilka bolag som gått bäst i år och senaste 5 åren i just Nasdaq 100, de flesta bolagen är föga förvånande just techbolag.

Bolagen på Nasdaq 100 som stigit mest i år (klicka på bilden för att förstora)
Bolagen på Nasdaq 100 som stigit mest senaste 5 åren (klicka på bilden för att förstora)

 Vad tror du själv om techsektorn och vilka bolag är dina favoriter?

/ Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg