Hitta aktier utifrån kategorier

Visste du om att du kan sortera populära aktier i enskilda kategorier såsom cybersäkerhet, bioteknik och rymdindustri? Med över 1 000 noterade bolag – bara i Sverige – kan det kännas som en betungande uppgift att välja ut vilka som ska få en exklusiv plats i portföljen. I tidigare inlägg har jag skrivit om det optimala antalet aktier att investera i. Att ha över 12 aktier är en framgångsfaktor för våra kunder. Men hur ska du hitta dem?

Välj aktier från olika branscher

Poängen med att investera i många aktier är att det sprider risken. Därför är det viktigt att du inte köper för många inom samma bransch, eftersom de till stor del kan påverkas av samma omvärldsfaktorer. Med våra aktiekategorier kan du istället för att scrolla igenom börslistorna ta reda på vilka aktier som är mest populära inom en bransch du är nyfiken på. Här kommer några exempel:

Cybersäkerhet

 1. Yubico
 2. Mildef Group
 3. ZignSec
 4. Eyeonid Group
 5. Zwipe

Bioteknik

 1. Oncopeptides
 2. BioArctic B
 3. Intervacc
 4. Hansa Biopharma
 5. Diamyd Medical B

Rymdindustri

 1. AAC Clyde Space
 2. Virgin Galactic
 3. GomSpace Group
 4. Unibap
 5. Rocket Lab USA

Data från 7 juni 2024.

Annons

Vässa portföljen – utmana dina innehav

Vi som redan har en tillräckligt diversifierad aktieportfölj kan använda kategorier för att utmana våra tidigare val. Att följa sina innehav är tidskrävande och att då förvänta dig att samtidigt ha koll på alla konkurrenter låter som en utopi. Men att då och då titta till hur det går för konkurrenterna kan hjälpa dig att reda ut frågetecken. Vi kan ta ett exempel. Säg att du äger ett bolag som säljer elbilsladdare och funderar över varför aktien sjunkit så mycket det senaste året. Från aktiesidan kan du klicka dig in på bolagets tillhörande kategorier.

Eluttag och Laddningstationer

 1. Zaptec
 2. CTEK
 3. Garo
 4. Plug Power
 5. ChargePoint

Data från 7 juni 2024.

I den här vyn kan du snabbt se att samtliga av de mest populära aktierna fallit kraftigt på börsen det senaste året. Det ger dig svar på att det förmodligen inte bara är ditt bolag som har bekymmer, utan hela sektorn. Det är information som är bra att ha med sig när du analyserar vidare.

Analysera aktierna med analysfliken

På kategori-sidan kan du välja att filtrera på aktier som ger utdelning eller har en analys från Morningstar. Du kan också välja specifika länder som du vill sortera aktier på. I vyn får du en bra överblick över kursutvecklingen, antal ägare och nyckeltal såsom direktavkastning och p/e-tal. Men för att kunna lära känna och jämföra bolag på ett djupare plan tycker jag att du ska använda analysfliken. Härifrån kan du djupdyka i både resultat- och balansräkning, historiska nyckeltal och utdelningar.

Lycka till med byggandet och utvecklingen av din aktieportfölj. Ett sista tips är att du ska skriva ned varför du väljer att investera i ett bolag. Då blir det enklare för dig att utvärdera det mot andra potentiella investeringar senare. Tankarna kan du skriva ned på aktiesidan, där finns en anteckningsbok.

/Philip

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg