Hur bör man tänka vid en börsnedgång?

Av Avanza

27 apr 21

Share

Stockholmsbörsen befinner sig på rekordnivåer och rapportsäsongen bjuder på starka siffror från många bolag. Samtidigt har breda index (OMXSGI) stigit över 104% sedan botten ifjol. Men hur ska man tänka kring börsen framåt och hur förbereder man sig för en nedgång?

Börsens normaltillstånd är stigande

Senaste 20 åren har Stockholmsbörsens breda index OMXSGI stigit +1 026 % inklusive återinvesterade utdelningar.* Det innebär alltså att din avkastning uppgår till 10x pengarna eller värdet på varje hundralapp nu är 1 100 kronor. Det innebär att avkastningen uppgått till +12,9% per år i genomsnitt. Vän av ordning kan tycka att vi missar en del av nedgången under IT-kraschen om vi blott blickar 20 år tillbaka men samtidigt missar vi även börsens euforiska rusning på +71% under 1999 också.

Vinnaren under denna period är den som vågat ta risk, genom IT-kraschen, Finanskrisen, Eurokrisen, Kinaoro, Brexit och coronakraschen, för att nämna några orosmoln. Har du förutom att investera i början av perioden också månadssparat löpande så har din avkastning blivit ännu bättre. OMXS30 har stigit 7 av 10 år från 1984 fram till idag. Oftast brukar det sägas att börsen stiger 7% per år men här är det viktigt att poängtera att det är ett snitt. Under positiva år har börsen historiskt under samma nämnda period stigit +23,9% i snitt medan negativa år i snitt bjudit på en nedgång om -18,45%.

Annons

Nedgångar på börsen är vanliga

De flesta av oss tycker nog att det är trevligt med en stigande börs. Samtidigt vet vi att inget stiger till himlen. Anledningen till varför ett träd inte kan bli hur högt som helst beror på gravitationen, eftersom det är svårt för vattnet att färdas hela vägen upp till toppen.

Detsamma gäller på börsen. Det som driver börsen över tid är stigande vinster. Om börsen stiger alldeles för mycket på kort sikt i förhållande till vinsterna så får vi en multipelexpansion, vi värderar alltså varje vinstkrona högre och högre. Till slut blir luften tunn på toppen och det är svårt för vattnet att färdas hela vägen upp till börstoppen. Där och då börjar en del investerare tacka för kaffet genom att ta hem en del vinster. Över tid är det dock klokt att komma ihåg att börsen kan stiga betydligt högre än träden i skogen.

Sedan 1984 har börsen bjudit på en korrektion, alltså en nedgång på minst -10 % från toppen till botten, under 33 av dessa 37 år. På samma sätt som att 7 av 10 börsår varit positiva under perioden så har 9 av 10 börsår också bjudit på en korrektion.

Hur bör man agera vid en nedgång på börsen?

Nedgångar på börsen tillhör alltså vanligheten. Hur du agerar under dessa har stor betydelse för din avkastning över tid. Det klassiska är att vi köper efter uppgång och säljer efter nedgång. Det är ingen klok idé.

Börsen har onekligen stigit mycket senaste tiden men å andra sidan är det många faktorer som talar för uppgången också. Men på samma sätt som jag menade att det var klokt att investera under kraschen ifjol så menar jag nu att det är klokt att fundera kring hur du kommer agera vid en sättning på börsen. Oavsett om den kommer i närtid eller senare.

Många menar att volatiliteten på börsen (börsens svängningar) är det som definierar risk, det är vedertaget. Men samtidigt som just volatiliteten kan utgöra en risk för vissa så utgör den definitivt en möjlighet för de långsiktiga. Det beror på att flera goda köplägen ofta dyker upp när många lägger benen på ryggen och springer från börsen. Jag tycker det är klokt att försöka ta fram investeringsregler som passar dig. Det är nämligen enklare att göra just detta när börsen är het snarare än när den surnar till. Kom också ihåg att den bästa investeringsfilosofin är den som du faktiskt följer. Var du med under coronakraschen ifjol? Har du i så fall reflekterat över hur du agerade och vad du skulle ha gjort annorlunda med facit i hand?

Det absolut svåraste över tid för att bli långsiktigt framgångsrik är ofta att inte göra någonting alls. Den som dock vill göra en extra god affär förbereder sig för en sättning på börsen och drar nytta av tillfället när det dyker upp.

På amerikanska teknikbörsen Nasdaq har vi redan fått en korrektion i år. Under perioden 16 februari till 5 mars sjönk indexet -12,5% för att därefter fram till idag ha stigit +14%. Indexet är värdeviktat och innehåller de 100 största bolagen (ex. finansrelaterat) på Nasdaq. Det genomsnittliga bolaget har stigit +37% sedan lägstanivån i år. Det är en påminnelse om varför nedgångar på börsen ofta bjuder på möjligheter.

Ju längre sparhorisont du har desto mer gynnsamt är det för dig att börsen sjunker. Ingen tycker att det är roligt att se portföljvärdet minska men samtidigt är det väl få som tycker om att betala en hundralapp för en kaffe och bulla på fiket heller. Förutsatt att du tror på dina investeringar och den tron faller ut väl så är det bara att tacka och ta emot en nedgång. Vänd en nedgång till din fördel, det är en lönsam strategi över tid.

Lycka till med ditt sparande,
Nicklas

*Inlägget är en repris från 27 april 2021 vilket gör att konkreta siffror kring börsens utveckling avviker något.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg