Hur kan regeringsskiftet påverka din ekonomi?
Vilka förändringar i ekonomin kan man förvänta sig i och med regeringsskiftet? Och hur kan Tidöavtalet kan påverka din plånbok? Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson har gästat Avanzapodden och delat sin syn på det ekonomiska läget framöver.
Vad kan vi förvänta oss av den kommande budgeten?
– Man kan förvänta sig att det kommer ske stora satsningar på försvaret, rättsväsendet och på skolan som inte minst mitt eget parti Liberalerna slåss för. Sen är min bedömning att budgeten kommer vara restriktiv, den kommer vara återhållsam just för att vi inte ska elda på inflationen. Jag tror iallafall att det vore en klok ekonomisk politik i det här läget. Det sämsta vi kan göra är att ta i för mycket, så att vi i ett senare skede får höjda räntor för vanligt folk.
När kan priserna och räntorna sjunka så vi får mer pengar i plånboken?
– Det närmaste året kommer att vara tufft. Det tror jag att man ska stålsätta sig för, helt klart. Det är väldigt viktigt att lönerörelsen blir ansvarsfull den kommande våren. Blir den det så ser jag framför mig att inflationen kommer kunna pressas tillbaka. Men det bygger också på att situationen i omvärlden lugnar ner sig. Men efter regn kommer sol, i regel. Så det gäller bara att härda ut. Det gäller både för staten och oss vanliga svenskar.
Hur kommer Tidöavtalet påverka hushållens ekonomi?
I Tidöavtalet har Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna förhandlat fram förslag på flera reformer som partierna kommit överens om. I avtalet listas bland annat en rad förändringar som är riktade till hushållens ekonomi:
- Sänkt skatt på arbetsinkomst och pensionsinkomst
- Ta fram förslag på hur pensionärernas ekonomi kan stärkas och valfriheten värnas
- Lägre drivmedelspriser
- Minskad beskattning på sparande genom att en grundnivå på 300 000 kronor i ISK görs skattefri.
- Åtgärder för att skydda hushållen mot framförallt elprischocker.
- Reformer bidrar till breddat ägande, vad gäller exempelvis boende, sparande och pension bör genomföras.
- Åtgärder för att minska barns utsatthet ska tas fram, bland annat genom att värna barns fritidsaktiviteter genom införandet av fritidskort.
Hör Nicklas och Mats djupdyka i förslagen och hur regeringsskiftet kan påverka svenskarnas plånböcker i vårt bonusavsnitt från Avanzapodden här.
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.