Äntligen! Nu kan fler dumpa sina dyra pensionslösningar och flytta pensionen

Av Avanza

19 maj 22

Share

Beslutet är fattat – jippi! I juli utvidgas flytträtten och pensionspengar som tidigare varit inlåsta kommer att kunna flyttas. Det är bra för alla sparare som vill byta från gamla dyra pensionslösningar till billigare alternativ där pengarna har bättre förutsättningar att växa.

Annons

På sistone har saker förbättrats på pensionsmarknaden. Redan förra året sänktes avgifterna för flytt av fond- och depåförsäkringar och enligt reglerna får en pensionsflytt inte kosta mer än ungefär 600 kr. Det var en kanonbra förändring som sänkte tröskeln för privatpersoner att faktiskt flytta sin pension utan att behöva betala hutlösa avgifter. Det som var irriterande var att reglerna endast gällde för fond- och depåförsäkringar tecknade efter juli 2007. För äldre försäkringar fortsatte en del bolag tyvärr att låsa in stora delar av sina kunders pensionskapital.

Men detta ändrade regeringen på igår! Från och med juli 2022 utvidgas flytträtten, vilket innebär att du till samma låga kostnad även kommer att kunna flytta tjänstepensioner och pensionsförsäkringar (fond- och depåförsäkringar) tecknade före 2007. Det kanske inte låter som en stor grej men det handlar om ungefär en halv miljon försäkringar som inte längre kommer att vara inlåsta. Det är en seger för alla sparare – det är rimligt att du själv kan bestämma över dina surt förvärvade pensionspengar!

Flyttmarknaden kan fortfarande bli enklare men gårdagens beslut är en delseger – det gläds vi åt!

Ta reda på om du har gamla och dyra pensionslösningar som du kan byta ut. Med pensionsjakten kan vi leta upp dina tjänstepensioner hos andra bolag och hjälpa dig att flytta hit dem. Samla alla pensioner hos oss och kapa dina avgifter – så kan du få 1 miljon mer i pension.

/Daniel Jacobson, pensionsspecialist

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg