Ingen tackar nej till en löneförhöjning

Skulle du tacka nej till en löneförhöjning på 1 000 kronor i månaden? Skulle inte tro det. Gör då heller inte det när det handlar om hur du enkelt, utan att du på nått sätt får en sämre produkt, kan sänka dina månadskostnader med 1 000 kronor. Det ger precis samma effekt som en extra tusenlapp från arbetsgivaren. Enda skillnaden är att du inte behöver arbeta för den.

Boräntan är för många hushåll en av de största utgiftsposterna i ekonomin. Detta trots dagens historiskt låga räntor. Våra bolån är ju så stora. Att vara lite om sig och kring sig med vilken ränta man betalar, är därför viktigt. Inte sällan blir effekten av sänkt ränta densamma som en löneökning på 1 000 kronor.

Bankerna har krav på sig att en gång per månad redovisa vilken ränta som deras nya kunder får på sina lån. Nu har siffrorna för juli kommit. De visar att snittet vi betalar för rörliga bolån är 1,52 procent.

 

Det är dock stor spridning i vilken räntesats vi kunder betalar. Dels inom en och samma bank, men inte minst mellan olika banker. Högsta 3 månaders-räntan betalar i juli Länsförsäkringars kunder med 1,68 procent. Det är 0,39 procentenheter högre än Avanza/Stabelos kunder som i snitt betalar 1,29 procent. En skillnad på cirka 3 900 kronor per år för varje miljon du har i lån.

För ett lån på 3 miljoner kronor, innebär det alltså 11 700 kronor lägre räntekostnad per år. Nära 1 000 kronor i månaden. En löneökning som jag inte tror någon skulle tacka nej till.

Ja, 1 000 kronor lägre ränta i månaden motsvarar en löneökning på 1 000 kronor. Men räntekostnader är ju avdragsgilla, påpekar vän av ordning nu. Jo förvisso, men på löneökningen betalar vi skatt. Avdragsrätten på räntan och löneskatten tar alltså i princip ut varandra och hur vi än vrider och vänder blir effekten densamma. En räntesänkning på 0,39 procentenheter innebär en besparing på cirka 1 000 kronor i månaden för dig med ett lån på 3 miljoner.

Tacka inte nej till denna löneökning utan kolla upp din ränta redan idag. Jämför den med bankernas snitträntor och lägg upp en plan för hur du kan få ner den. Ibland räcker det med ett samtal till din nuvarande bank, ibland behöver du vara beredd att faktiskt byta bolånebank. Det är inte jobbigt, i regel tar den nya banken hand om allt det administrativa.

Glöm heller inte bort att snitträntan inte är något nedre golv. Det är just ett snitt. Med rätt förutsättningar kan det finnas möjlighet till ännu lägre ränta.

Lycka till!

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg