Investera 10 000 kronor på börsen – så gör du

Av Avanza

01 mar 24

Share

Idag ska vi berätta hur du kan investera 10 000 kronor på börsen, men innan vi kommer till det roliga ska vi såklart börja från början. Först och främst behöver du ha koll på dina utgifter och en buffert. När du har det på plats och 10 000 kronor över så är det bara att köra igång.

Varför ska jag lägga pengarna på börsen och inte på ett sparkonto?

Ett långsiktigt sparande gör sig bäst på börsen där du kan låta tid och avkastning göra en stor del av jobbet. Kortsiktigt sparande såsom en buffert eller en kontantinsats passar däremot bättre på ett sparkonto.

Det handlar helt enkelt om att ge ditt långsiktiga sparande rätt förutsättningar att växa över tid. För varför ska pengarna ligga på soffan och dega när du själv går till jobbet?

Anta att du har 10 000 kronor som du vill spara till 65-årsdagen. Om du lyckas få 2 % i årlig avkastning så växer sparkapitalet till 24 600 kronor på din 65-årsdag. Det är förmodligen trevligt fram tills dess att du inser att en ”donken-burgare” inte kostar 10 kronor längre.

Om du däremot investerar pengarna på börsen och får en årlig genomsnittlig avkastning på 7 % så växer ditt sparande till 231 000 kronor. Om du lyckas få en avkastning på 10 % så växer det till hela 884 000 kronor. Då blir det väldigt tydligt varför du bör ge ditt långsiktiga sparande rätt förutsättningar att växa över tid och möjliggöra för dig att få ut mer av livet. För när det kommer till kritan så är ju sparande faktiskt uppskjuten konsumtion.

Effekten bakom detta rejäla värdeskapande kallas för ränta på ränta-effekten som du kan läsa mer om här. Om vi dessutom skulle anta att du utöver de första 10 000 kronorna också månadssparar 3 000 kronor så stiger ditt sparkapital till 31 miljoner kronor givet 10 % årlig avkastning. Ett sparkonto ger trygghet här och nu på kort sikt, medan ett sparande på börsen rimligtvis ger betydligt större möjligheter över tid. Om du inte sätter pengarna i arbete utan låter dem vila i madrassen så innebär det också risker. Inflationen urgröper värdet över tid. Fråga dina mor- och farföräldrar om de betalade 130 kronor för att gå på bio när de var unga.

Går det verkligen att få ihop en bra portfölj med 10 000 kr?

Det går alldeles utmärkt att sätta ihop en bra portfölj med 10 000 kronor. Om man vill spara i fonder så är det minsta köpbeloppet ofta 100 kronor. I våra egna fonder kan man dessutom faktiskt investera så lite som 1 krona.

Om man istället vill investera i aktier så bör man tänka på att sprida på risken genom att investera i ett flertal olika bolag. En startsumma på 10 000 kronor tar dig långt och är tillräckligt för att kunna köpa 10 – 15 olika aktier.

Annons

Ska jag välja aktier eller fonder – vad passar mig?

När du investerar i en aktie blir du delägare i ett bolag. Ju fler aktier du köper desto större delägare blir du. En fond är som en påse som består av flera olika aktier. När du investerar i en fond blir du andelsägare i fonden som i sin tur äger ett flertal olika bolag och får därmed en god riskspridning från start. Att investera i enskilda aktier är som att gå till godishyllan och plockar ihop alla goda godisar själv. Om man sparar i en fond så är det istället en förvaltare som har plockat ihop guldkornen på börsen i en färdig godispåse åt dig.

Ett fondsparande är det allra enklaste sättet att komma igång med ett sparande på, medan enskilda aktier passar ypperligt för den som är mer intresserad av sparande och investeringar. Dessutom går det ju faktiskt att kombinera ett sparande i både fonder och enskilda aktier.

Vad är riskspridning?

Riskspridning handlar om att inte lägga alla ägg i samma korg. När man sparar i en fond så får man en god riskspridning från början eftersom en vanlig fond har minst 16 innehav. En smal fond har 20 – 25 innehav medan en bred fond ofta har 100 – 120 innehav.

Vill man investera i enskilda aktier brukar man säga att det är klokt att ha 10 – 15 olika aktier i 5 – 6 olika branscher. Lite dagligvaror, telekom, bank, fastighet, verkstad osv. Så man inte står och faller med ett bolag.

I Sverige har vi omkring 5 bolag i portföljen medan våra kunder har 8,3 och en vanlig fond som lägst 16 innehav.

Vilka bolag är smarta att investera i?

Världen är börsnoterad. Ta på dig börsglasögonen och titta runt omkring dig. Vilka produkter och tjänster konsumerar du eller dina vänner? Vilka gillar du? De är inte sällan noterade.

Det är ett bra sätt att hitta uppslag på bolag att lära sig mer om och kanske investera i.

Vad ska jag välja för kontotyp?

Det finns ett flertal olika kontoformer men den vanligaste är investeringssparkontot (ISK) som du kan läsa mer om här. Kontot är kostnadsfritt och i det kan du spara i både aktier och fonder.

Annons

Hur mycket måste jag kunna för att börja spara på börsen?

Det finns en myt om att man behöver mycket kunskap och kapital för att komma igång med att investera. Inget hade kunnat vara mer fel, tvärtom är det faktiskt bra att börja med mindre pengar.

Ett löpande sparande kan bli ett stort kapital över tid men det behövs inte mer än någon hundralapp i månaden för att komma igång. Det bästa sparandet är trots allt det som blir av. Vad gäller kunskap så kommer du göra en massa misstag, det gör alla. Det är bättre att göra misstag med små sparbelopp och lära sig av dem än att börja med ett större belopp. Det viktigaste är dock att exponera sitt långsiktiga sparande mot börsen då det är en större risk att stå utanför marknaden på lång sikt. Om du inte är intresserad av att lära dig mer om sparande och investeringar så räcker det att månadsspara i en global indexfond och sedan luta dig tillbaka och göra det du tycker är roligt här i livet.

Hur blir jag framgångsrik på börsen?

Det är egentligen inte så svårt, men kräver en del tålamod. Det viktigaste är att komma igång så tidigt som möjligt med sparandet så tiden och avkastningen kan göra den stora delen av jobbet. Om du sparar löpande, långsiktigt och kanske till och med höjer ditt sparande i sura börstider så har du rätt förutsättningar att lyckas på börsen långsiktig. Svårare än så behöver det inte vara.

Stort lycka till!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg