Jojospara inte i hållbarhet – 3 tips för ett framgångsrikt fondsparande

Rekordmånga sparare köpte fonder inriktade mot grön energi i slutet av 2020. Fonder man nu säljer av på bred front. Att jojo-spara i gröna branschfonder innebär dock en avsevärd risk. Det finns bättre sätt att fondspara, vilket sannolikt ger högre avkastning. 

Den globala omställningen till förnybar energi har gett gröna energibolag luft under vingarna och aktierna är fjolårets stora börsvinnare. Det fick spararna att få upp ögonen över aktierna och över hela världen såg vi ett massivt inflöde av nysparande till fonder med denna inriktning. Nysparandet i fonder med hållbarhetsinriktning landade på rekordhöga 51 miljarder dollar 2020 och innehaven i hållbara fonder mer än fördubblades enligt Morningstar. För köpen stod såväl institutionella som privata investerare och här i Sverige så toppade fonder inriktade mot förnybar energi mest köpta-listan, varje månad sista kvartalet 2020. Sedan skedde något, privatspararna har bytt fot och fonderna toppar nu istället säljlistorna.

Annons

Spararnas kovändning beror sannolikt på årets kursnedgångar i sektorn. Marknaden har skiftat fokus och kapitalet har istället flödat till värdebolag och banker, med fallande kurser i de gröna tillväxtbolagen som följd. Vilket lett till att många av de spararna som plockade in en ”grön” fond under vintern, nu redan kastat ut den ur portföljen.

Stark underliggande tillväxt

Fundamenta för gröna lösningsbolag kvarstår dock. EU satsar 30 procent av sin långtidsbudget på gröna investeringar, Biden försöker få igenom ett historiskt stort klimatpaket, allt fler länder sätter mål om nettonollutsläpp (nu senast ryktas Japan vara på gång), i Europa har lagkraven på fonders hållbarhetsinformation ökat och nästa år träder taxonomin som klassificerar vad som får kallas hållbart i kraft. Och som förvaltaren till Handelsbanken Hållbar energi, Patric Lindqvist, sa när han gästade Avanzapodden, ”gröna lösningsbolag måste växa 3 till 5 gånger snabbare än BNP för att världen ska ha en chans att uppnå de gemensamt satta klimatmålen”.

Det är med andra ord knappast tillväxtutsikterna som försämrats. Tillbakagången i aktiekurserna får snarast ses som en högst naturlig andningspaus efter ett mycket starkt fjolår. Nedgångarna måste också sättas i sitt sammanhang. Tittar vi på topplistan över de 10 fonderna med högst avkastning senaste året, hittar vi hela 3 med fokuset förnybar energi och en med fokuset elektrifiering. Men lika lite som du bör köpa fonder enbart utifrån vad som gått bäst senaste månaden, lika lite bör du sälja fonder enbart utifrån vad som tappat något på ett par månader. Jag tycker istället man ska fråga sig; Om jag trodde på fonden i december, vad är det som gör att jag inte tror på den nu?

3 tips för ett framgångsrikt fondsparande:

  • Var långsiktig. Börsen kränger. Olika sektorer går bra vid olika tillfällen. Att kortsiktigt försöka tajma detta innebär en avsevärd risk att tajma fel och istället köpa dyrt men sälja billigt.
  • Ha en bredd i sparandet och dra fördel av börsens olika humör. Ha en bas i en globalfond och en Sverigefond och låt dina eventuella branschfonder enskilt utgöra en mindre del, kanske 10 procent, av ditt totala sparande.
  • Sitt på händerna som min kollega Nicklas brukar beskriva det. Det vill säga, möblera inte om i sparandet varannan dag. Lägg upp en sparplan och håll den.

Lycka till!

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg