Jojospara inte i hållbarhet – 3 tips för ett framgångsrikt fondsparande

Av Johanna Kull

19 apr 21

Share

Rekordmånga sparare köpte fonder inriktade mot grön energi i slutet av 2020. Fonder man nu säljer av på bred front. Att jojo-spara i gröna branschfonder innebär dock en avsevärd risk. Det finns bättre sätt att fondspara, vilket sannolikt ger högre avkastning. 

Den globala omställningen till förnybar energi har gett gröna energibolag luft under vingarna och aktierna är fjolårets stora börsvinnare. Det fick spararna att få upp ögonen över aktierna och över hela världen såg vi ett massivt inflöde av nysparande till fonder med denna inriktning. Nysparandet i fonder med hållbarhetsinriktning landade på rekordhöga 51 miljarder dollar 2020 och innehaven i hållbara fonder mer än fördubblades enligt Morningstar. För köpen stod såväl institutionella som privata investerare och här i Sverige så toppade fonder inriktade mot förnybar energi mest köpta-listan, varje månad sista kvartalet 2020. Sedan skedde något, privatspararna har bytt fot och fonderna toppar nu istället säljlistorna.

Annons

Spararnas kovändning beror sannolikt på årets kursnedgångar i sektorn. Marknaden har skiftat fokus och kapitalet har istället flödat till värdebolag och banker, med fallande kurser i de gröna tillväxtbolagen som följd. Vilket lett till att många av de spararna som plockade in en ”grön” fond under vintern, nu redan kastat ut den ur portföljen.

Stark underliggande tillväxt

Fundamenta för gröna lösningsbolag kvarstår dock. EU satsar 30 procent av sin långtidsbudget på gröna investeringar, Biden försöker få igenom ett historiskt stort klimatpaket, allt fler länder sätter mål om nettonollutsläpp (nu senast ryktas Japan vara på gång), i Europa har lagkraven på fonders hållbarhetsinformation ökat och nästa år träder taxonomin som klassificerar vad som får kallas hållbart i kraft. Och som förvaltaren till Handelsbanken Hållbar energi, Patric Lindqvist, sa när han gästade Avanzapodden, ”gröna lösningsbolag måste växa 3 till 5 gånger snabbare än BNP för att världen ska ha en chans att uppnå de gemensamt satta klimatmålen”.

Det är med andra ord knappast tillväxtutsikterna som försämrats. Tillbakagången i aktiekurserna får snarast ses som en högst naturlig andningspaus efter ett mycket starkt fjolår. Nedgångarna måste också sättas i sitt sammanhang. Tittar vi på topplistan över de 10 fonderna med högst avkastning senaste året, hittar vi hela 3 med fokuset förnybar energi och en med fokuset elektrifiering. Men lika lite som du bör köpa fonder enbart utifrån vad som gått bäst senaste månaden, lika lite bör du sälja fonder enbart utifrån vad som tappat något på ett par månader. Jag tycker istället man ska fråga sig; Om jag trodde på fonden i december, vad är det som gör att jag inte tror på den nu?

3 tips för ett framgångsrikt fondsparande:

 • Var långsiktig. Börsen kränger. Olika sektorer går bra vid olika tillfällen. Att kortsiktigt försöka tajma detta innebär en avsevärd risk att tajma fel och istället köpa dyrt men sälja billigt.
 • Ha en bredd i sparandet och dra fördel av börsens olika humör. Ha en bas i en globalfond och en Sverigefond och låt dina eventuella branschfonder enskilt utgöra en mindre del, kanske 10 procent, av ditt totala sparande.
 • Sitt på händerna som min kollega Nicklas brukar beskriva det. Det vill säga, möblera inte om i sparandet varannan dag. Lägg upp en sparplan och håll den.

Lycka till!

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg

Kommentarer

5 svar till “Jojospara inte i hållbarhet – 3 tips för ett framgångsrikt fondsparande”

 1. När man spekulerar i aktier och fonder bör man alltid fundera på varför man köper och säljer ett värdepapper eller instrument. Man bör vara särskilt varsam och fundera på om man gör det av ett uttänkt skäl, en strategi eller om man gör det av känslomässiga skäl. Man bör även fundera på om ens skäl, strategi eller känslor har ändrats.

  Det är fullt rationellt att sälja ”grön” energi, med tanke på att Joe Biden och Demokratiska partiets förväntade miljardbiljardbidragspeng verkar utebli eller bli väldigt sen till festen. Den största anledningen att kasta sig in i branschen är rent krasst just denna massiva statliga subvention från både USA och EU.

  I mina ögon verkar det som att Johanna rekommenderar grön energi av känslomässiga eller ideologiska skäl – vilket förvisso är fullt legitima skäl att handla själv, men något olämpligt på en börsmäklares marknadsföringskanal.

  • Jag vet inte vad du syftar till när du säger att Bidens klimatsatsningar väntas utebli. Senast idag gick Vita Huset ut med att de lovar att halvera USA:s utsläpp till 2030. En dubbelt så hög ambitionsnivå som den som Obama la fram. Och vad gäller EU:s långtidsbudget är den redan klubad. Parisavtalet är satt, m.m. m.m.

   Jag ger heller inte rekommendationer, utan påtalar vikten av att ha ett diversifierat sparande, vara långsiktig och inte försöka hoppa från tuva till tuva.

   Lycka till med investerandet! //Johanna

  • Jag tycker Johannas resonemang är klockrent. Biden m fl genomför vallöften, och investerare/ börs-IT-plattformar hänger på. Så fungerar marknader i en demokrati.

 2. Helt rätt! Räcker med att månadsspara i enbart SPP aktiefond Global A och ”glömma bort” inloggningen i 20 år 😀

 3. Hej Johanna, tack för bra tips. Sitt på diversfierade händer. Din rubrik var hållbarhet men du reducerar sedan till bara grönt/klimat? Är det så Avanza definerar hållbarhet? Nja, att spara i en miljöteknikfond är inte självklart ”diversifierat för hållbarheten…”. Fler liknande exempel på https://hallbarhet.info. Mvh Staffan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.