Aktierna och fonderna som köptes och såldes i juni
Juni blev till sist Stockholmsbörsens (OMXSGI) fjärde positiva börsmånad i år och levererade en tillväxt på 2,1% och med det har index haft en uppgång på 11% hittills i år. På aktiesidan såldes storfavoriterna samtidigt som kursförlorarna köptes. Och på fondsidan är en specifik sektor nästan tillbaka på tronen – kan ni gissa vilken?
Trots att månaden slutade positivt har det minst sagt varit en händelserik väg dit, både på marknaden i stort och i enskilda aktier. Junis händelser speglas också tydligt i avanzianernas fond- och aktiehandel.
Ränteoro sänkte börsen under midsommarveckan
Redan ett par dagar in i juni hade index stigit hela 4% sedan årsskiftet. Därefter fick vi känna på en kort kräftgång innan den, ganska väntade, rekylen (plötslig börsnedgång som följer en börsuppgång) svepte över börsen senare halvan av juni.
Under midsommarveckan föll Stockholmsbörsen knappt 6% till följd av en pånyttfödd ränteoro. Det var amerikanska centralbanken Fed (som dock lämnade styrräntan oförändrad) som lyfte ett varningens finger att räntehöjningarna minsann inte är över. Det kom ungefär samtidigt som både Norges Bank och Bank of England överraskade med en dubbelhöjning av styrräntan.
Om man frågar mig var det en ganska nyttig rekyl som dessutom gjorde det extra förmånligt för de som försökte sig på strategin ”Köp till sillen…”. Grattis till er!
Svag svensk krona och räntebesked i fokus
När midsommarhelgen var förbi var även nedgången det. Under sista veckan i juni, när Riksbanken lämnade besked att styrräntan ”bara” höjs med 0,25 procentenheter denna gång, fick vi istället se en junibörs som fortsatte ticka på. Detta trots en fortsatt svag svensk valuta som gör hela Sveriges ekonomi osäker. Det märks dock inte av i någon större utsträckning på börsen, mest troligt för våra stora svenska bolag har så pass mycket verksamhet utanför Sverige och därför istället gynnas av en svag svensk krona.
Annons
Aktierna och fonderna som handlades i juni
I köptoppen har vi en tydlig favorit i Investor med sin exporttunga portfölj, följt av Telia och månadens kursförlorare Viaplay och Getinge.
Viaplay, som föll handlöst över 70% i början av månaden till följd av vinstvarning, en vd som avgick på dagen och sprickor i ledningen, ökade antalet ägare med 30 procent hos oss.
Även hälsovårdsbolaget Getinge levererade en vinstvarning och har nu sjunkit till en nivå som aktiespararna verkar anse attraktiv. Allt som allt präglas månadens köplista av några av årets största kursförlorare.
Vi får se längre fram om det var strategiska köp eller försök till kortsiktig spekulation.
Mest köpta aktierna:
- Investor B
- Telia Company
- Viaplay Group B
- Getinge B
- NIBE Industrier B
- Boliden
- Hexatronic Group
- Humble Group
- SBB B
- New Wave B
Samtidigt som aktiespararna passade på att köpa på sig av kursförlorarna kan man se i säljlistan att avanzianerna passade på att ta hem vinster.
Junis säljlista innehåller nämligen en hel rad av svenskarnas favoritbolag. Listan toppas av Volvo som under det senaste året stabilt tickat uppåt, tätt följt av den amerikanska storfavoriten Tesla som levererat tresiffrig avkastning i år. Även SSAB och H&M har visat rejäl fart det senaste året, så det är inte så konstigt att aktiespararna passar på att säkra sina vinster.
Mest sålda aktierna:
- Volvo B
- Tesla
- SSAB B
- Hennes & Mauritz B
- Evolution
- Embracer Group B
- Lifco B
- Swedbank A
- Nordea Bank Abp
- Bufab
Fondsparandet i juni
Samtidigt som Stockholmsbörsen haft en bra tillväxt i år så har de amerikanska börserna utvecklats ännu bättre. I juni steg DJ USA och Nasdaq bägge runt 6,5%, mycket till följd av tekniksektorn som går starkt. Och det är inte fondspararna sena att ta till vara på – teknikfonder var den näst mest köpta fondkategorin för första gången sen februari 2021(!). Sedan kraschen förra året har våra teknikfonder i genomsnitt haft en avkastning på 27% sedan årsskiftet.
Faktumet att den svenska kronan är svag och bidrar till osäkerhet är sannolikt en stor anledning till att fondspararna vänder sig till globalfonder, amerikanska fonder, och teknikfonder – eftersom samtliga ofta har stora investeringar i just USA.
Just småbolagsfonder och företagsobligationsfonder (som är extra populära i fastighetssektorn) har haft det ganska tufft under en längre period nu med de snabba räntehöjningarna de senaste året. Så inte helt oväntat toppar de kategorierna säljlistan. Kanske till förmån för tech?
Fonderna som avanzianerna favoriserade i maj
Om man översätter fondkategorilistorna till faktiska fonder så är de dessa 10 fonder som blivit mest köpta under juni. Som sagt, mycket globalfonder, teknik och nordamerikanska fonder.
- Länsförsäkringar Global Index
- Swedbank Robur Technology A
- Avanza Global
- Avanza Zero
- Spiltan Aktiefond Investmentbolag
- Avanza 75
- Avanza Healthcare by Samuelsson & Hult
- Avanza USA
- AMF Aktiefond Global
- AMF Aktiefond Nordamerika
Trots många händelser var juni en ganska bra börsmånad enligt mig. Spännande att se vad juli kommer bjuda på.
/Felicia
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.