Kampen om flytträtten går vidare

Av Avanza

12 feb 20

Share

Under hösten har vi inom Avanza med #pensionsupproret kunnat bidra till att regeringen fortsätter utreda flytträtten. Regeringen har lovat att återkomma med förslag om hur fondförsäkringar och traditionella försäkringar kan separeras i lagstiftningen. Det är helt olika typer av produkter och kan därför inte hanteras lika. Inom fondförsäkringar är det vi pensionssparare som själva står för hela risken, vilket borde betyda att vi själva också ska kunna välja och påverka hur vi vill att kapitalet förvaltas. Möjligheten att ta ut avgifter vid flytt borde därför också starkt begränsas. Det finns goda indikationer på att våra folkvalda äntligen börjar inse detta och jobbar för individens rätt att bestämma över sina pengar.

Avanza blev inbjuden till Finansdepartementet för att diskutera hur en lagstiftning som bejakar individens rätt skulle kunna implementeras. Eftersom vi redan har fri flytträtt kunde vi med gott samvete argumentera för att vi inte vi ser några problem att införa sådana regler. Vi kommer att noggrant följa utvecklingen och fortsätta driva frågan i spararnas intresse.

Från årsskiftet har det blivit lite lättare att flytta

Regeringens förslag kring flytträtt, det förslag som de fick bakläxa på enligt ovan, innehöll dock vissa förenklingar i den annars så krångliga flyttprocessen. När du vill flytta en tjänstepensionsförsäkring behöver du fortfarande få din gamla arbetsgivares underskrift, men din gamla arbetsgivare behöver inte öppna upp ett avtal med försäkringsbolaget dit du vill flytta. Du kan istället slå ihop din gamla försäkring med en annan försäkring du redan har. Vår erfarenhet är att det har varit krångligt att få den gamla arbetsgivaren att öppna upp en ny försäkring, så det här kommer att snabba på och underlätta flyttprocessen.

Du kommer i många fall tyvärr fortfarande behöva betala en flyttavgift. Några försäkringsbolag har följt Avanzas exempel och infört fri flytträtt, men många tar fortfarande ut avgifter. Här behöver vi fortsatt hoppas på regeringens förnyade förslag som kommer någon gång under våren.

Flyttar du till Avanza så sparar du troligen snabbt ihop avgiften eftersom vi inte tar ut någon kapitalavgift och har många billiga och bra investeringsalternativ.

/Åsa Mindus Söderlund, VD Avanza Pension

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg

Kommentarer

6 svar till “Kampen om flytträtten går vidare”

 1. Mycket bra ni driver detta! Jag har en tjänstepension kvar jag vill flytta men dras för det då de tar en avgift på 500 kr + 1,5% (även efter 5 år…) så det skulle ta många år att få tillbaka den avgiften som är orimligt hög. Vad anser ni skulle vara ett rimligt tak/procentsats i era dialoger med regeringen?

  • Hej Mikael, tack för uppmuntrande ord! Avanza anser att det inte är rimligt överhuvudtaget att ta en avgift för flytt av fondförsäkring. Så i vår dialog med regeringen har vi sagt 0% för fondförsäkring. /Hälsningar, Åsa

   • Det är bra utgångspunkt. Mao kanske det är värt att vänta ett år till eller så innan jag initierar en flytt. De har trots allt ”OK” fondval men inte ’”Strålande”. Gällande ens gamla arbetsgivare inte behöver ansöka om att bli kund är ju strålande. Jag förstod aldrig varför man inte kunde slå ihop sina ”identiska” gamla försäkringar. Gäller det även retroaktivt, alltså om jag hos Avanza nu har två gamla fondförsäkringar (tjänstepension) där det inte längre betalas in, kan ni nu i efterhand slå ihop det? Gör det betydligt enklare när man ska byta fonder.

    • Hej Mikael, du kan slå ihop två gamla fondförsäkringar hos oss. Du behöver dock underskrift från den arbetsgivare vars försäkring du vill flytta från eller ta bort i det här fallet. Vidare säljs innehavet av och likviden flyttas till den andra försäkringen. Innan du påbörjar en sådan flytt så bör du också fundera kring att det kan vara bra att ha två olika försäkringar då du senare, när det är dags att börja ta ut pengarna, kan ha två olika utbetalningstider. Så länge som försäkringarna ligger hos oss med 0% i kapitalavgift ? så kan det alltså finnas en fördel med att ha två försäkringar. /Hälsningar, Åsa

 2. Jag har en tjänstepension hos SPP, 5% vill de ha om jag flyttar. Orimligt. Riktigt dåligt urval gällande fonder har de så har ingen lust att vara kvar.
  Det där med gamla arbetsgivarens underskrift, gäller det alltså trots att man för länge sedan slutat arbeta där?

  • Hej Anna, tack för din fråga! Ja tyvärr, du behöver din gamla arbetsgivares underskrift trots att det var länge sedan du slutade. Om du beslutar att flytta till oss så hjälper vi dig med det. /Hälsningar, Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.