Kom igång på börsen – så kan du nå dina sparmål snabbare

Av Avanza

21 dec 21

Share

De allra flesta vet att det är bra att ha ett sparande. Men ändå är det många som inte kommer igång. Så låt oss ta det från början och lägga grunden redan i dag för att du snabbare ska nå dina mål i framtiden.

Spara på börsen – snabbaste vägen till att nå ditt sparmål

Många kanske upplever ett vanligt sparkonto som ett tryggt alternativ när man vill spara till något särskilt. Men faktum är att om ditt sparmål ligger längre än fem år framåt i tiden har det hittills varit betydligt mer lönsamt att spara på börsen. Detta beror på att den historiskt har avkastat i genomsnitt sju procent per år. Du får också ta del av den så kallade ränta-på-ränta-effekten som innebär att ditt sparande växer exponentiellt. Så här funkar det:

 • Om du sparar 1 000 kronor per månad i din spargris så kommer du att nå miljonen efter 83 år.
 • Om du sparar 1000 kronor på ett sparkontot med en procents ränta når du miljonen efter 61 år.
 • Om du investerar pengarna på börsen i aktier eller aktiefonder och börsen avkastar sju procent per år når du miljonen efter 27 år.

Du kan läsa mer om ränta-på-ränta-effekten här.

Ett knep som kan underlätta sparandet är att använda sig av sparmål. Genom att visualisera och formulera ett så konkret mål som möjligt hjälper vi oss själva att prioritera och göra de små förändringarna som i slutändan tar oss dit vi vill. Du kan läsa mer om hur sparmål fungerar och hur du kommer igång här.

Annons

Öka ditt sparande successivt

Det kan vara svårt att veta hur mycket man ska spara varje månad. Kanske har man inte möjlighet att avsätta så mycket mer än några hundralappar. Men, även här gäller att bara ditt månadssparande får tid på sig att växa på börsen kommer även ett litet månadssparande att bli en rejäl slant över tid:

 • Om du sparar 500 kr i månaden på börsen så har det efter 20 år hunnit växa till 260 000 kronor, dubbelt så mycket jämfört med om pengarna stått på ett sparkonto med en procents ränta.

Det absolut viktigaste är alltså att komma igång, om så bara med några hundralappar varje månad. Om du nästa år får en löneförhöjning kanske du kan ta en del av den och öka på ditt månadssparande lite till.

Att sätta upp ett sparande

Jag har nu visat att bara ett litet sparande på några hundralappar i månaden kan växa till en ganska rejäl summa om det sätts på börsen. Men vad ska man placera dem i?

Här är det ditt eget intresse, och hur mycket tid du har, som får styra.

Jag vill lägga minsta möjliga tid: Avanza Auto består av sex specialfonder med olika risk och baseras på modern portföljteori. De underliggande fonderna har låga kostnader och en bred marknadsexponering. Med en Avanza Auto-fond behöver du inte engagera dig i ditt sparande i särskilt stor utsträckning utan du väljer vilken av de sex olika risknivåerna du vill ha (desto högre risk, desto högre chans till avkastning men också behov av längre sparhorisont). Fonden ser sen till att hålla sig på den risknivå du valt vilket betyder att du inte behöver lägga särskilt mycket tid på ditt sparande.

Jag vill lägga lite mer tid: Om du kan tänka dig att någon gång per år se över ditt sparande kan Portföljgeneratorn vara ett alternativ för dig. I Portföljgeneratorn gör du följande val:

 1. Hur länge du vill spara
 2. Om du vill månadsspara eller göra en engångsinsättning
 3. Om du föredrar hög ranking (stjärnor) hos Morningstar eller låg avgift
 4. Om du vill ha fonder med låg CO2-risk eller om du enbart vill ha indexfonder

Även om Portföljgeneratorn gör ett urval åt dig är det bra om du, någon gång per år, tar en titt på hur ditt sparande utvecklats. Du kommer att ha en bred exponering mot flera olika marknader där några kommer gå upp och några gå ner. För att behålla balansen i ditt sparande behöver du därför ta en titt på detta och justera.

Jag tycker om att lägga tid på mitt sparande: Om du är redo att vara mer aktiv i ditt sparande är aktier ett alternativ. Då behöver du sätta dig in i bolagen, förstå verksamheten, marknaden bolagen agerar på och vad de tjänar pengar på. Det finns mängder av olika strategier kring hur man sätter upp en aktieportfölj men ett tips är att börja med en liten summa pengar för att testa på. Får du mersmak kan du gå vidare i ditt sparande. För att få en optimal riskspridning bör du äga aktier från 10-15 bolag från 5-6 olika branscher.

Sammanfattning

 • Att använda sig av sparmål är ett effektivt verktyg för att nå sitt mål.
 • För att nå målet behöver du ge ditt sparande chans att växa över tid. Historiskt har börsen gett en årlig avkastning på sju procent. Låt denna avkastning tillsammans med ränta-på-ränta-effekten driva ditt sparande mot målet.
 • Du kan göra ditt sparande busenkelt – det viktigaste är helt enkelt att komma igång.

Om du är osäker på hur du sätter upp ett sparande kan du läsa mer här.

Är du nyfiken på hur andra sparar? Här har vi samlat de populäraste sparmålen i olika åldrar. Du kan också se hur mycket andra sparar, vilka aktier och fonder som är populärast just nu – och hur snabbt du kan nå dina mål.

Lycka till med ditt sparande!

/Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg