Nyhet! Nu kan du sätta upp Sparmål direkt i appen

Av Avanza

03 jun 21

Share

Det är viktigt att komma igång med ett sparande. Ju tidigare desto bättre, har man ju hört. Men vad sparar du egentligen till? Och hur mycket behöver du spara? För några veckor sedan lanserade vi Milstolpar i appen som ett första steg i att ge dig bättre stöd och verktyg för att vända blicken framåt och hålla motivationen uppe. Nu följer vi upp med en ännu större nyhet som vi snickrat på i Avanzaverkstaden och äntligen kan visa upp för världen: Sparmål!

Annons

Sparmål hjälper dig att nå ända fram

Du har säkert hört förut att det är viktigt att sätta mål i olika sammanhang. Med träning, nyårslöften, på jobbet och kanske också med ditt sparande. Men varför är det så viktigt att sätta mål med sitt sparande?

Att spara handlar inte om att vara snål utan smart och att göra medvetna prioriteringar. Genom att skapa ett sparmål och formulera vad du faktiskt sparar till blir den prioriteringen lättare att göra i vardagen – och det är där svårigheten med sparandet ofta finns.

Sparande handlar ju om att göra uppoffringar idag och att avstå snabba belöningar för att istället belöna vårt framtida jag. Det här är svårt för vår hjärna och därför måste vi jämna ut oddsen för vårt framtida jag bäst vi kan.

Genom att visualisera och formulera ett så konkret mål som möjligt hjälper vi oss själva att prioritera och göra de små förändringarna som i slutändan tar oss dit vi vill. Vad är viktigast, hämtmat ikväll eller den där resan du längtar efter när pandemin är över?

Vad är viktigast, ett par nya solglasögon eller att bli skuldfri? Självklart blir livet tråkigt om man aldrig unnar sig själv något även för stunden – men att oftare ta medvetna val och kunna svara på frågan ”Vad är viktigast…?” är anledningen till att sparmål är värdefulla.

Hitta Sparmål i översikten

För att du enkelt ska kunna ha koll på dina mål har vi lagt dem på din översikt, det är ju trots allt där de hör hemma – i hjärtat av ditt sparande. Vill du målsätta ett konto gör du det enkelt via trepricksmenyn på kontot och vill du ha flera konton till ditt mål kan du målsätta en hel kategori genom att klicka på den.

Oavsett hur många konton du har i ditt mål så kommer målet att bilda en ny kategori på översikten, så att dina mål är närvarande och lättillgängliga. Självklart kan du flytta om kategorier, mål och konton precis som du vill – kanske vill du ha ditt viktigaste mål överst?

Gör målet så konkret som du kan

Vi har ett helt gäng förslag på sparmål som du kan välja bland, men du kan också välja att skapa ditt eget. Du får sedan hjälp att sätta upp din sparplan genom att fylla i information om ditt mål. När du skapar ditt mål så är det bra att försöka vara så specifik som du bara kan!

Om du t.ex. sparar till en semester – bestäm exakt vart du vill åka och vilket hotell du vill bo på. På så sätt blir målet mycket verkligare och hjälper dig att hålla motivationen.

Ett hett tips är också att du namnger ditt mål tydligt och personligt. Släng gärna med några emojis! Det hjälper dig att inte se det som ”bara” ett sparande utan snarare att du lägger undan pengar för något du verkligen bryr dig om.

När du har skapat ett mål får du också hjälp att sätta upp ett automatiskt månadssparande i valfria fonder eller med hjälp av Portföljgeneratorn om du vill. Det är ett jättebra sätt att minimera ansträngningen med ett kontinuerligt sparande, på så sätt utmanas inte din disciplin varje gång du ska spara.

Få framtidsprognoser och simulera scenarion

Inne på detaljsidan för målet ser du en graf som visar din sparplan framåt tillsammans med prognoser som förändras i takt med att värdet på de kopplade kontona ändras. Du kan också simulera ett bättre och ett sämre scenario för att få en förståelse för om du är på rätt väg eller om du behöver justera något.

Den historiska utvecklingen ritas självklart ut i grafen allteftersom tiden går och klickar du i historiken får du information om avkastning och insättningar/uttag. På detaljsidan kan du också ge ditt mål en extra skjuts genom att göra smidiga engångsinsättningar eller höja ditt månadssparande för att nå det snabbare.

Vi kommer att fortsätta utveckla tjänsten framåt och har mängder med spännande idéer, mycket tack vare de hundratals testare som hjälpt oss förstå era önskemål och behov. Jag hoppas att du fått en bra bild av hur sparmål fungerar och att det kan hjälpa dig att spara bättre och roligare till det du drömmer om. För kom ihåg: Ett mål utan en plan är bara en dröm!

 

Lycka till!

/Viktor, Produktägare

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg