Kom-igång-tips för nya kunder

Vi får just nu in stora mängder nya kunder och har därför tagit fram ett blogginlägg som svarar på vanliga frågor och samlar ihop bra tips att ha med sig som ny kund.

Sparformer och konton Sätta in pengar Flytta sparande
Aktier och fonder Insättning Flytta värdepapper
Sparkonto och pension Månadssparande Flytta ISK
Amerikanska aktier Flytta pension
Belåning
Hur ska jag investera Smarta verktyg
Placera Börsskärm & bevakningslistor
Spara med Hemberg Relaterade aktier
Inspireras av kunder Larm
Börsveckan Stop loss
Mobilappar

På vilka sätt kan man spara hos Avanza och vilket konto ska jag välja?

Aktier och fonder

För vanliga placeringar i aktier, fonder och andra värdepapper kan du välja mellan tre olika kontotyper: Aktie- & fondkonto, Kapitalförsäkring och Investeringssparkonto (ISK). ISK har funnits i två år och är just nu den kontoform som växer snabbast bland våra kunder. På ISK och Kapitalförsäkring betalar du till skillnad från Aktie- & fondkonto ingen skatt (30 %) för dina vinster och utdelningar men däremot en årlig skatt på dina innehav som för närvarande ligger på 0,627 % (för år 2014).

iskkfaf

Sparkonto och pensionssparande

Avanza erbjuder även sparkonton med och utan bindningstid samt pensionssparande – både privat pensionssparande där du sätter av pengar själv och tjänstepension där din arbetsgivare betalar in pensionen. Till skillnad från många andra banker/försäkringsbolag har vi aldrig några avgifter för våra konton och du kan dessutom handla både aktier och fonder även på ditt pensionssparande (med undantag för kollektivavtalade tjänstepensioner).

skplusipspftjp

Mer information om alla kontoformer och möjlighet att öppna nya konton helt gratis hittar du här.

Amerikanska aktier

Att handla amerikanska aktier är lika enkelt som att handla på de svenska och nordiska börserna. Allt du behöver göra för att komma igång med handel på NYSE och NASDAQ är att fylla i avtalen direkt på sajten.

Belåning

Vill du belåna dina värdepapper ansöker du om det genom att ansöka om kredit för dina konton. Hos oss får du möjlighet att låna vissa utvalda värdepapper till en väldigt låg ränta (f.n. 1,75 % effektiv ränta). Vi kallar det värdepapperskrediten.


Hur sätter jag in pengar till mitt konto?

Insättning

Det enklaste och snabbaste sättet att föra över pengar till ditt nya konto är att göra en överföring från din gamla internetbank till ditt nya konto på Avanza. Ditt nya konto- och clearingnummer hittar du i inloggat läge på hemsidan under flikarna Mina sidor > Överföringar > Insättningar. Clearingnumret är 955 följt av en fjärde siffra och kontonumret är sjusiffrigt. När du för över pengar till ditt Avanza-konto är överföringen normalt genomförd inom en bankdag.

Månadssparande

Det går också att lägga upp ett månadssparande direkt på vår hemsida under flikarna Mina sidor > Överföringar > Månadssparande. Läs mer om hur månadssparande fungerar.


Hur flyttar jag mina värdepapper till Avanza?

Flytta värdepapper

Har du aktier och fonder på ett vanligt depå- eller vp-konto kan du begära flytt av dem direkt i inloggat läge från vår hemsida utan att behöva kontakta din gamla bank eller betala skatt på överföringen. En värdepappersöverföring tar normalt 1-14 dagar beroende på rutinerna hos din gamla bank. Du hittar tjänsten för värdepappersflyttar under Mina sidor > Överföringar > Flytta värdepapper.

flyttavp

Flytta Investeringssparkonto

Vill du flytta över din ISK till oss görs det via blanketterna som du hittar på denna sida under rubriken ”Flytta värdepapper mellan egna investeringssparkonton”.

Flytta pension

Du kan även flytta över ditt pensionssparande till Avanza. Vi har aldrig några års- eller kontoavgifter och vi har tagit fram ett verktyg där du kan se hur mycket du sparar på att flytta din IPS, din privata pensionsförsäkring och din tjänstepension till oss.
flyttapension
Se hur vi har räknat.


Hur ska jag placera mina pengar?

För dig som vill läsa mer om det allra mest grundläggande har vi tagit fram en sparguide. Guiden förklarar hur du kan tänka kring ditt sparande på kort, medel och lång sikt.

Placera

För mer konkreta placeringstips tar den oberoende nättidningen Placera varje månad fram en lista på de 10 aktier och de 10 fonder de tycker är månadens mest köpvärda.

Spara med Hemberg

Vår sparekonom Claes Hemberg skriver även löpande om aktier, fonder och sparande på sin blogg Spara med Hemberg.

claes-blogg

Inspireras av våra kunder

Vill du se hur andra kunder placerar och även andra intressanta listor så kan du spana in vår blogg. Här kan du exempelvis få en inblick i hur våra kunder agerade i mars och hur ett par av världens mest framgångsrika investerare Warren Buffet och George Soros placerar sina pengar.

kundermarsBuffettSoros_Storpuff

Börsveckan

Som kund hos Avanza har du också rabatt på den uppskattade tidningen Börsveckan som utkommer en gång i veckan fullmatad med aktieanalyser – primärt inriktade på mindre och medelstora svenska aktier. Börsveckan har också en egen portfölj med sina allra bästa investeringscase och portföljen har gått bättre eller lika bra som index alla år sedan starten 1992.

borsveckan


Tips på smarta verktyg

Börsskärm och bevakningslistor

Under fliken Mina sidor hittar du din egen börsskärm som du kan modifiera precis efter dina egna behov och därigenom få en skräddarsydd bevakning av marknaden. Under Mina sidor hittar du också möjligheten att ta fram egna bevakningslistor så att du får full koll på dina favoritbolag.

borsskarm
Så här kan en börsskärm se ut.

Relaterade aktier

Om du surfar runt på handelssajter på nätet så finns ofta funktionen relaterade varor/tjänster. Vi tog inspiration av detta och skapade verktyget Relaterade aktier. I exemplet nedan ser vi att 41 % av våra kunder som äger aktier i Starbucks även äger aktier i Apple. Starbucks hamnar därför överst på listan över relaterade aktier till Apple.

relaterade

Larm

Vill du hålla koll på hur dina aktier utvecklas på börsen kan du använda dig av våra kurslarm och för senaste nyheterna inom dina intresseområden kan du använda dig av nyhetslarm. Du väljer själv om du vill ha gratis larm via e-post eller sms-larm som kostar upp till 2 kr/st.

kurslarm nyhetslarm

Stop loss

Stop loss är ett verktyg som ger dig möjlighet att skicka en order till marknaden först efter att kursen nått en viss nivå. Vill du skicka en order till marknaden först efter att en aktie stigit eller sjunkit till ett visst pris kan du enkelt reglera detta med en stop loss. Detta val finns alltid i orderläggningen för alla nordiska aktier.
stoploss

Stop loss kan användas för både köp- och säljorder även om de flesta använder verktyget för att skydda sitt eget innehav vid nedgång och sälja om kursen sjunker. Du kan läsa mer om stop loss i våra Frågor & Svar.

Mobilappar

Du kan såklart alltid handla och följa dina placeringar via vår sajt men även våra mobilappar för iPhone och Android.

iphone

I våra Frågor & Svar finner du information om det mesta som du kan tänkas undra över. Behöver du hjälp så tveka inte att skicka ett meddelande eller ringa oss på 08-562 250 00 så hjälper vi till.

Har du ännu inte blivit kund ännu så kommer du enkelt igång här.

Varmt välkommen till Avanza!

Relaterade inlägg

Kommentarer

13 svar till “Kom-igång-tips för nya kunder”

 1. Relaterade aktier är en funktion som borde tas bort, eftersom man aldrig bör investera i aktier baserat på investeringar som gjorts av ett kollektiv av privatinvesterare utan kända investeringsresultat under mycket lång tid. Vem satsar sitt kapital på investeringar som görs av okända privatpersoner? Det är bra att Avanza vill hjälpa sina kunder, men då måste man publicera information som används av dokumenterat och verifierat skickliga investerare som har hög avkastning under minst 4 börscykler, vilket oftast är 15-20 år. Många av dessa är inte offentliga, men det finns mycket bra kunskap att använda på nätet om man är intresserad att lära sig att investera professionellt, dvs förvärva den nödvändiga kompetensen. Det krävs att man tycker det är roligt och har lust att lära sig, samt att man har tillräcklig talang för siffror och talang för att värdera den komplexa information som påverkar aktiers värderingar. Om man gillar okontrollerat risktagande, så är spelande eller tippande bättre. Om man inte har lust, inte har tid eller tycker investerande är för arbetsamt, så är det bättre att sätta in pengarna på ett sparkonto eller ha roligt för dem så länge de räcker.

  • Tråkigt att höra att du inte uppskattar funktionen. Vår idé med funktionen är att våra kunder lättare ska hitta nya aktier samtidigt som vi visar intressant information om hur våra kunder investerar. Det är givetvis sedan upp till var kund att själv läsa på om bolagen. Funktionen relaterade aktier kan man se som ett komplement till vår vanliga aktielista. Även om man kan sortera på exempelvis P/E-tal och direktavkastning i aktielistan så kan man anse att det är otillräcklig information för att göra en investering – men vi kan ju knappast ta bort aktielistan bara för det. Jag tackar för din feedback men funktionen relaterade aktier har faktiskt varit extremt uppskattad av våra kunder och gör det även lite roligare att surfa runt på sajten så det är inte något vi kommer att ta bort. Vi planerar faktiskt att utöka denna typ av funktioner i framtiden. /Daniel, Avanza

 2. Hej!
  Kund hos Avanza Mini och har två frågor:
  1. I Windows 8 har Avanza Bank en app, kan någon tala om hur man lägger in sina favoriter!!??

  2. Varför har man andra inloggningsuppgifter i Mini och varför kan jag inte köpa eller sälja i appen från bolagets Mini-konto.

  • Hej!

   I Windows 8-appen går det att lägga till sina favoriter genom att du söker upp en aktie och sedan trycker på stjärnan längst upp till vänster.

   Avanza Mini är en egen avskalad sajt som inte är sammankopplad med dina övriga konton hos oss. Det ska dock gå att köpa och sälja via appen även för ditt mini-konto. Det går dock endast att köpa/sälja svenska aktier och ETF:er. Om du har problem med detta får du gärna kontakta vår kundsupport på 08-562 250 00.
   Vänligen,
   Daniel, Avanza

 3. Hejsan!
  Jag har öppnat två konton på Avanza och jag skulle vilja veta hur man kan ta ut pengar från kontot i verkligheten. Får man/beställer man ett bankkort så man kan ta ut pengarna på en bankomat?

  • Hej David!
   För att ta ut pengar från ditt konto hos oss så gör du först en överföring till din ”vanliga” bank där du har lönekonto/kort. Det tar ca en bankdag för pengarna att landa på ditt andra konto när du har gjort en överföring. Här begär du uttaget:
   https://www.avanza.se/mina-sidor/overforingar/uttag
   Vänligen,
   Daniel, Avanza

 4. Hej.
  Lite OUT.
  Jag hamnade på en reklamsajt där en person vid namn Anders Larsson utlovar en rikedom utan gränser om man använder hans program Binary Bot PRO som handlar om optionshandel. Han använder sej av två mäklare varav den ene är Any Options den andra minns jag ej.
  Det vore intressant att höra vad ni anser om detta? Varför ska jag försöka sätta mej in i dessa svårbegripliga siffror här på Avanza om jag kan bli stormrik helt gratis i 90 dagar (sen kostar programmet ca 20 000 antar jag – lite luddigt) småpotatis om man kan tjäna 300 000 i månaden som han gör!
  En gyllene regel jag alltid brukar följa är: låter något för bra – då är det för bra (för att vara sant)?

  • Hej Lisen!

   Det låter onekligen lite ”för” bra, men det är svårt för oss att uttala oss om detta eftersom vi inte är insatta i produkten. Mitt tips är dock att googla på produkten och försöka läsa dig till vad andra skriver om det. Hur som helst så önskar jag dig stor lycka till i dina investeringar, hur du än väljer att göra!

   Med vänlig hälsning,
   Daniel, Avanza

 5. Fick min kod idag, försökte komma in på mitt konto, men efter två försök
  vågade jag inte försöka mer fick hela tiden felmeddelande.
  Vänligen hör av er snarast
  Catharina

  • Hej Catharina,

   Förmodligen kan det vara så att du skriver fel användarnamn eller lösenord. För att hjälpa dig på bästa sätt och utan att bryta mot banksekretessen behöver du kontakta vår kundsupport så att det kan identifiera dig (detta görs för din egen säkerhet). Kontakta oss via ett meddelande i inloggat läge (om du kan logga in med BankID) eller via telefon 08-562 250 00. Mer information finner du här:

   https://www.avanza.se/kontakta-oss.skriv.html

   Med vänlig hälsning,
   Daniel

 6. Under rubriken ”Hur ska jag placera mina pengar?” finns en länk till en sparguide. Tänkte bara påpeka att denna länk tyvärr inte fungerar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.