Köpa utländska aktier – här är allt du behöver veta

Av Felicia Schön

15 nov 23

Share

Sverige har en mängd spännande börsbolag, trots det kan det vara både roligt och utvecklande att vidga vyerna och upptäcka världens börsnoterade bolag. Bland våra kunder är aktierna på andra sidan Atlanten särskilda favoriter. Vad ska man tänka på när man vill handla med utländska aktier? Vilka utländska aktier är mest populära?

Hos svenskar finns det en stark förkärlek att investera i just svenska aktier. Men på en stabil andraplats hittar vi amerikanska aktier. Intresset för utländska aktier fortsätter öka och hos oss erbjuder vi handel med aktier från tolv olika länder direkt i app och på sajt. Förutom amerikanska aktier så handlas det även en hel del med aktier från Tyskland, Kanada, Frankrike och våra nordiska grannländer.

Börja investera i utländska aktier – smarta tips!

 • Välj kontotyp
  För utländska aktier kan det med fördel användas kontotypen Kapitalförsäkring. Det är dock möjligt att handla utländska aktier på alla våra handelskonton.
 • Varför kapitalförsäkring för utländska aktier? 
  • Kapitalförsäkring beskattas och deklareras på ett liknande sätt som Investeringssparkonto (ISK) med schabloner på kontovärdet och insättningar. Enkelt och smidigt! Detaljer om beskattningen kan du läsa här.
  • Men den största fördelen med kapitalförsäkring är att återbetalningen av utländsk källskatt (den skatt som dras vid utdelningar på utländska aktier) sker årsvis – helt automatiskt! Tidigare har man tålmodigt behövt vänta de tre åren som Skatteverket tar på sig att återbetala skatten till Avanza Pension – men nu har vi gjort så våra kunder tillbaka skatten varje år. Då kan du som kund återinvestera skatten direkt och möjliggöra avkastning under tiden. Hur bra?! Här kan du läsa alla detaljer.
 • Hur mycket källskatt har du betalt?
  Om du är nyfiken på hur mycket källskatt du betalt hos oss genom åren kan du själv gå in och kika på det. I både app och på sajt loggar du in och går till Min Ekonomi -> Transaktioner -> Filter -> Välj konton och tidsperiod -> Transaktiontyp -> Utländsk källskatt. Där kan du dels se skatt för respektive aktie och en summering. Smidigt!
 • W-8BEN
  W8-vad? Innan du kan handla med amerikanska aktier behöver du ha ett godkänt W8-BEN-avtal. I det avtalet intygar du att du betalar skatt (skattehemvist) i ett land som har ett särskilt skatteavtal med USA. Då blir bland annat skatten på utdelningar endast 30% istället för 45%, bra va? För kanadensiska aktier behöver du signera ett avtal från kanadensiska börsen, s.k. CEG. För resterande länder krävs inga särskilda avtal.

Varför är just amerikanska aktier så intressant?

”The American dream” har lockat svenskar över Atlanten i många årtionden och samma dröm fortsätter säkerligen att locka svenskar till investeringar i amerikanska börsjättar. För till skillnad från Sverige, där de största bolagen är inom bank, industri och verkstad, fortsätter den amerikanska börsen att stoltsera med några av världens största techbolag. Det är dels bolag som många av våra kunder själva använder och imponeras av, dels bolag som är i framkant och som många tror på.

Kanske är det för att USA försätter vara världens största ekonomi och en ledstjärna som har stor påverkan på resten av världen och investerare vill vara där, i det primära ledet.

Att intresset finns – och varför det finns råder det inga tvivel om. Men vid utländska investeringar finns det några saker det kan vara bra att vara medveten om.

Annons

Möjligheter och risker vid handel med utländska aktier

Utrikespolitik och tillväxtländer
Även om svensk media är duktiga på att rapportera om politik i andra länder, kanske särskilt USA och våra grannländer, så kan den lätt hamna i skymundan. Politiska risker kan påverka utländska aktier mycket och det är en risk man bör vara medveten om och hålla sig uppdaterad kring. Det kan till exempel röra skatteregler för företag eller, som vi sett i Kina, restriktioner och nedstängningar som påverkar företagen mycket. Samtidigt som det är en risk kan det även vara en möjlighet, till exempel i tillväxtländer som utvecklas i snabb takt och företag ser stora möjligheter. Dessa risker och möjligheter kan även upplevas i global- och tillväxtfonder.

Valutaexponering som risk och krockkudde
Precis som aktier stiger och sjunker i värde kan även valutor göra det, gentemot den svenska kronan. Dock kan risken även innebära en möjlighet. Det har vi fått uppleva under det senaste året då den amerikanska dollarn varit uppe på nivåer som inte upplevts sen IT-bubblan i början på 2000-talet.

Valutaexponeringens fördelar har många av våra fondkunder med innehav i amerikanska aktier och globalfonder säkerligen upplevt som en krockkudde under året som gått. Samtidigt som svenska aktier och fonder har rasat har de med exponering mot amerikanska innehav sett betydligt mildare påverkan, just för att dollarns positiva utveckling mot svenska kronan har vägt upp för många av tillgångarnas nedgångar.

Bra att ha med sig

 • Courtage
  Det kan vara bra att ha koll på avgifterna (courtaget) för handel på utländska marknader då den skiljer sig från den svenska marknaden. Ta en kik på vår prislista för att se vad som gäller för just din courtageklass.
 • Växlingsavgift
  Vid handel i utländska valutor så betalas en växlingsavgift som är 0,25%, dvs 0,25 kronor per hundralapp.
 • Valutarisk
  Handel med utländska aktier handlas i respektive lands valuta. Det innebär att det tillkommer en valutaexponering som även den kan innebära en risk, ovanpå bolagsrisken och marknadsrisken.

Våra 15 mest populära utländska aktier, sett till antal ägare:

 1. USA – Tesla
 2. Norge – Norwegian Air Shuttle
 3. USA – Apple
 4. USA – Microsoft
 5. USA – NIO ADR A (OBS! Kinesiskt bolag)
 6. Norge – Zaptec
 7. Danmark – Novo Nordisk B
 8. USA – NIVIDA
 9. Tyskland – Zalando SE
 10. USA – Amazon.com
 11. USA – AMC Entertainment A
 12. USA – AMC Preferred Equity Unit
 13. USA – Advanced Micro Devices
 14. USA – Alphabet Inc Class C
 15. USA – Meta Platforms A

Listan är uppdaterad per den 15 november 2023. 

Vad tycker du är mest spännande med utländska aktier?
/Felicia

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg