Köpa utländska aktier – här är allt du behöver veta

Sverige har en mängd spännande börsbolag, trots det kan det vara både roligt och utvecklande att vidga vyerna och upptäcka världens börsnoterade bolag. Bland våra kunder är aktierna på andra sidan Atlanten särskilda favoriter. Vad ska man tänka på när man vill handla med utländska aktier? Vilka utländska aktier är mest populära?

Hos svenskar finns det en stark förkärlek att investera i just svenska aktier. På en stabil andraplats hittar vi amerikanska aktier. Av våra 100 mest ägda aktier hittar vi tolv utländska aktier, varav tio är amerikanska. Intresset för utländska aktier fortsätter öka och hos oss erbjuder vi handel med aktier från tolv olika länder direkt i app och på sajt. Förutom amerikanska aktier så handlas det även en hel del med aktier från Tyskland, Kanada, Frankrike och våra nordiska grannländer.

Börja investera i utländska aktier – smarta tips!

  • Välj kontotyp
    För utländska aktier kan det med fördel användas kontotypen Kapitalförsäkring. Det är dock möjligt att handla utländska aktier på alla våra handelskonton.Varför kapitalförsäkring för utländska aktier? 

    • Kapitalförsäkring beskattas och deklareras på ett liknande sätt som Investeringssparkonto (ISK) med schabloner på kontovärdet och insättningar. Enkelt och smidigt! Detaljer om beskattningen kan du läsa här.
    • En av de stora fördelarna med Kapitalförsäkring är att Avanza Pension, som står som ägare för alla kapitalförsäkringar, hanterar och begär återbetalningen (avräkningen) av utländsk källskatt som dras vid utdelningar på utländska aktier. Supersmidigt för du behöver då inte själv hantera eller begära tillbaka källskatten. Vad som gäller för återbetalning av källskatt på ISK kan du läsa om här.
    • Nyhet! Den största fördelen (en härlig nyhet från januari 2023) med kapitalförsäkring är att återbetalningen av utländsk källskatt sker årsvis – helt automatiskt! Tidigare har man tålmodigt behövt vänta de tre åren som Skatteverket tar på sig att återbetala skatten till Avanza Pension – men nu gör vi det bättre för våra kunder som får tillbaka skatten varje år och ligger själva ute med pengarna under tiden. Då kan du som kund återinvestera skatten direkt och möjliggöra avkastning under tiden. Hur bra?! Här kan du läsa alla detaljer.
  • Hur mycket källskatt har du betalt?
    Om du är nyfiken på hur mycket källskatt du betalt hos oss genom åren kan du själv gå in och kika på det. I både app och på sajt loggar du in och går till Min Ekonomi -> Transaktioner -> Filter -> Välj konton och tidsperiod -> Transaktiontyp -> Utländsk källskatt. Där kan du dels se skatt för respektive aktie och en summering. Smidigt!
  • W-8BEN
    W8-vad? Innan du kan handla med amerikanska aktier behöver du ha ett godkänt W8-BEN-avtal. I det avtalet intygar du att du betalar skatt (skattehemvist) i ett land som har ett särskilt skatteavtal med USA. Då blir bland annat skatten på utdelningar endast 30% istället för 45%, bra va? För kanadensiska aktier behöver du signera ett avtal från kanadensiska börsen, s.k. CEG. För resterande länder krävs inga särskilda avtal.

Varför är just amerikanska aktier så intressant?

”The American dream” har lockat svenskar över Atlanten i många årtionden och samma dröm fortsätter säkerligen att locka svenskar till investeringar i amerikanska börsjättar. För till skillnad från Sverige, där de största bolagen är inom bank, industri och verkstad, fortsätter den amerikanska börsen att stoltsera med några av världens största techbolag. Det är dels bolag som många av våra kunder själva använder och imponeras av, dels bolag som är i framkant och som många tror på.

Kanske är det för att USA försätter vara världens största ekonomi och en ledstjärna som har stor påverkan på resten av världen och investerare vill vara där, i det primära ledet.

Att intresset finns – och varför det finns råder det inga tvivel om. Men vid utländska investeringar finns det några saker det kan vara bra att vara medveten om.

Annons

 

Möjligheter och risker vid handel med utländska aktier

Utrikespolitik och tillväxtländer
Även om svensk media är duktiga på att rapportera om politik i andra länder, kanske särskilt USA och våra grannländer, så kan den lätt hamna i skymundan. Politiska risker kan påverka utländska aktier mycket och det är en risk man bör vara medveten om och hålla sig uppdaterad kring. Det kan till exempel röra skatteregler för företag eller, som vi sett i Kina, restriktioner och nedstängningar som påverkar företagen mycket. Samtidigt som det är en risk kan det även vara en möjlighet, till exempel i tillväxtländer som utvecklas i snabb takt och företag ser stora möjligheter. Dessa risker och möjligheter kan även upplevas i global- och tillväxtfonder.

Valutaexponering som risk och krockkudde
Precis som aktier stiger och sjunker i värde kan även valutor göra det, gentemot den svenska kronan. Dock kan risken även innebära en möjlighet. Det har vi fått uppleva nu under 2022 när den amerikanska dollarn kröp upp på nivåer mot 11,5 som inte upplevts sen IT-bubblan i början på 2000-talet. Det innebär att de som köpte investeringar i dollar-aktier för 5 år sedan har fått en avkastning på närmare 24% (exkl. skatter och avgifter) enbart för dollarutvecklingen. Motsatt gäller givetvis för de som köpte dollar-aktier på toppen vid 11,5 under 2022 som nu när dollarn försvagas får en negativ avkastning sett till valuta.

Valutaexponeringens fördelar har många av våra fondkunder med innehav i amerikanska aktier och globalfonder säkerligen upplevt som en krockkudde under året som gått. Samtidigt som svenska aktier och fonder har rasat har de med exponering mot amerikanska innehav sett betydligt mildare påverkan, just för att dollarns positiva utveckling mot svenska kronan har vägt upp för många av tillgångarnas nedgångar.

Bra att ha med sig

  • Courtage
    Det kan vara bra att ha koll på avgifterna (courtaget) för handel på utländska marknader då den skiljer sig från den svenska marknaden. Ta en kik på vår prislista för att se vad som gäller för just din courtageklass.
  • Växlingsavgift
    Vid handel i utländska valutor så betalas en växlingsavgift som är 0,25%, dvs 0,25 kronor per hundralapp.
  • Valutarisk
    Handel med utländska aktier handlas i respektive lands valuta. Det innebär att det tillkommer en valutaexponering som även den kan innebära en risk, ovanpå bolagsrisken och marknadsrisken.

Våra 15 mest populära utländska aktier, sett till antal ägare:

1. USA – Tesla Inc
2. Norge – Norwegian Air Shuttle
3. USA – Apple Inc
4. USA – Microsoft Corp
5. USA – NIO Inc (OBS! Kinesiskt bolag)
6. Tyskland – Zalando SE
7. USA – AMC Entertainment Holdings Inc
8. USA – NIVIDA Corp
9. USA – AMC Preferred Equity Unit
10. USA – Amazon.com Inc
11. USA – Meta Platforms Inc
12. USA – GameStop Corp
13. Danmark – Novo Nordisk B
14. Tyskland – TUI AG
15. USA – Advanced Micro Devices Inc

Vad tycker du är mest spännande med utländska aktier?
/Felicia

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg