Lägre flyttavgifter för tjänstepension – så kan du spara hundratusentals kronor

Av Avanza

08 feb 21

Share

En fråga som diskuterats flitigt de senaste åren är flytt av tjänstepension och hur dyrt det är. Det bolag som du väljer att flytta ifrån har tagit ut en, i många fall, oförsvarbart hög flyttavgift. Nästan som ett straff för att du som kund väljer att flytta till en annan aktör.

Flyttavgiften har förr kunnat uppgå till mellan 1-5% på kapitalet som du flyttar, plus en fast avgift på ca 1 000 kr. Att flytta en pension på 500 000 kr, med en flyttavgift på 3% samt en fast avgift, har alltså kostat 16 000 kr ((500 000 x 0,03) + 1000). Det är svårsmält.

Max 600 kr för att flytta en tjänstepension 

Från och med april kommer det här lyckligtvis att förändras. Då kommer det max få kosta 600 kr att flytta en tjänstepension*. De nya sänkta flyttavgifterna öppnar upp möjligheter för dig eftersom det blir betydligt billigare att flytta tjänstepension till ett annat försäkringsbolag …och jag kan lova att det finns pengar att spara.

Låt oss titta på ett exempel. Många försäkringsbolag tar ut 0,65% i kapitalavgift årligen. En 40-åring, som idag har ett befintligt pensionskapital på 500 000 kr, börjar plocka ut pensionen vid 65 års ålder och gör så under 20 år. Vi antar en årlig avkastning på 6%.

Genom att undvika 0,65% i kapitalavgift får personen 935 114 kr mer i pension – nästan en miljon kronor i detta exempel!

Så drar du fördel av de nya flyttreglerna

Har du en tjänstepension hos ett försäkringsbolag med dyra kapitalavgifter kan du med fördel flytta dessa pengar till ett annat försäkringsbolag där avgifterna är lägre. Lägre avgifter innebär bättre förutsättningar för en hög pension. Hos oss hittar du marknadens lägsta avgifter 🙂

/Daniel Jacobsson, Pensionsspecialist

PS. Vill du flytta din tjänstepension till oss kan du använda vårt flyttflöde.

*Gäller fondförsäkringar och depåförsäkringar utanför kollektivavtal (det gäller ej traditionella försäkringar)

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg

Kommentarer

11 svar till “Lägre flyttavgifter för tjänstepension – så kan du spara hundratusentals kronor”

 1. Ni nämner inte att den måste vara tecknad efter år 2007, det är en viktig bit att ta hänsyn till.

  Sen undrar jag när ni ska erbjuda avtalspensioner att flytta till er som t.ex. KAP-KL? Det finns många tusen anställda inom vård och omsorg som har dålig lön och dåliga avtal som skulle behöva få ett bredare och bättre val av fonder än vad vi har idag.

  • Hej! Du har en värdefull poäng i att detta inte gäller försäkringar tecknade innan 2007. Vad gäller frågan om kollektivavtal så är Avanza inte valbara inom något avtalsområde då vi valt att fokusera på den icke kollektivavtalade marknaden. Jag kan jag inte säga när eller om vi kommer vara en aktör på den kollektivavtalade marknaden, generellt tas det inte ut särskilt höga avgifter inom kollektivavtalen men självklart kan man önska mer valfrihet. Hälsningar, Daniel.

   • Känns ju rätt så nichat att bara vända sig till en liten del av marknaden, de som inte har kollektivavtal och som måste vara tecknat efter 2007/07? Hur många är det som har det? Blir konstigt när man går ut stort men en sådan nyhet utan att nämna för vilka det gäller, speciellt när det bara är en liten del (?). Men ett bra första steg i förbättrat pensionssparande.

  • Hej Mathias! Eftersom vi ännu inte är helt säkra på om det gäller fr o m dagen du signerade ditt flyttuppdrag så är det nog bäst att avvakta till 1 april om du vill vara säker på att åtnjuta de nya flyttavgifterna. Men vi kommer undersöka hur det ligger till och återkommer när vi vet med säkerhet. Hälsningar, Daniel

 2. Hej, undrar också lite kring när avgiften bestämms, är det dagen ärendet hamnar hos er eller när den faktiskta flytten sker? Tror jag läste på eran flytt sida att det stod att flytten kunde ta upp till 3månader, så om jag skickar in papprena idag så sker en ev flytt efter de nya avgifterna börjar gälla, men vad kommer jag då att få betala?

  • Hej Joakim! Just nu vet vi faktiskt inte helt säkert om det t ex räknas från när du signerat blanketten, när avgivande bolag tar emot uppdraget eller när avgivande bolag de facto tar ut avgiften. Vi undersöker saken och kommer klargöra när vi vet hur det ligger till. Under tiden, om man vill vara på den säkra sidan kan man avvakta flytt till dess att de nya avgifterna börjar gälla, dvs 1 april. Hälsningar, Daniel

 3. Varför kan man inte välja Avanza för pension med kollektivavtal! Har flera olika fondförsäkringar och depåförsäkringar i min pension hos Länsförsäkringar! Det gör mig dock otroligt arg och bedrövad att dom bara låter mig välja deras egna fonder och sen är det stopp. Tror det finns typ 7 fond alternativ att välja mellan. Katastrof tycker jag fick jag skulle jag flytta allt till Avanza så jag kunde välja fritt bland fonder och aktier till min pension. Svara mig varför inte Avanza finns som alternativ hos Fora nå mer och vad gör ni för att ändra på detta?

  • Hej Marcus! Vårt kundlöfte är att man alltid ska få ut mer pengar hos oss än hos någon annan. Därför jobbar vi hårt med att ta bort onödiga avgifter och gör samtidigt tuffa prioriteringar i vårt utvecklingsarbete. Inom avtalspensionsområdet kommer löpande nya krav både tekniskt och på andra sätt. För att kunna hålla vårt kundlöfte till den stora majoriteten kunder är avtalspensionsaffären därför något vi måste välja bort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.