Lägre flyttavgifter för tjänstepension – så kan du spara hundratusentals kronor

En fråga som diskuterats flitigt de senaste åren är flytt av tjänstepension och hur dyrt det är. Det bolag som du väljer att flytta ifrån har tagit ut en, i många fall, oförsvarbart hög flyttavgift. Nästan som ett straff för att du som kund väljer att flytta till en annan aktör.

Flyttavgiften har förr kunnat uppgå till mellan 1-5% på kapitalet som du flyttar, plus en fast avgift på ca 1 000 kr. Att flytta en pension på 500 000 kr, med en flyttavgift på 3% samt en fast avgift, har alltså kostat 16 000 kr ((500 000 x 0,03) + 1000). Det är svårsmält.

Max 600 kr för att flytta en tjänstepension 

Från och med april kommer det här lyckligtvis att förändras. Då kommer det max få kosta 600 kr att flytta en tjänstepension*. De nya sänkta flyttavgifterna öppnar upp möjligheter för dig eftersom det blir betydligt billigare att flytta tjänstepension till ett annat försäkringsbolag …och jag kan lova att det finns pengar att spara.

Låt oss titta på ett exempel. Många försäkringsbolag tar ut 0,65% i kapitalavgift årligen. En 40-åring, som idag har ett befintligt pensionskapital på 500 000 kr, börjar plocka ut pensionen vid 65 års ålder och gör så under 20 år. Vi antar en årlig avkastning på 6%.

Genom att undvika 0,65% i kapitalavgift får personen 935 114 kr mer i pension – nästan en miljon kronor i detta exempel!

Så drar du fördel av de nya flyttreglerna

Har du en tjänstepension hos ett försäkringsbolag med dyra kapitalavgifter kan du med fördel flytta dessa pengar till ett annat försäkringsbolag där avgifterna är lägre. Lägre avgifter innebär bättre förutsättningar för en hög pension. Hos oss hittar du marknadens lägsta avgifter 🙂

/Daniel Jacobsson, Pensionsspecialist

PS. Vill du flytta din tjänstepension till oss kan du använda vårt flyttflöde.

*Gäller fondförsäkringar och depåförsäkringar utanför kollektivavtal (det gäller ej traditionella försäkringar)

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg