Lär känna våra Superinvesterare – så investerar de

För att bli långsiktigt framgångsrik på börsen är det klokt att ha en god riskhantering. Det handlar inte enbart om att uppnå så hög avkastning som möjligt enskilda år utan snarare att undvika stora fallgropar längs vägen, vilket blivit tydligt i år. I det här inlägget ska vi titta närmare på våra Superinvesterare, kunder som uppnått en högre avkastning till lägre risk än börsen senaste året.

Begreppet risk är mångfacetterat men när det kommer till investeringar pratar vi normalt sett om volatilitet och risken för att du helt enkelt inte får tillbaka hela det investerade kapitalet.

Risk och avkastning hör ihop; ju högre risk du är beredd att ta i ditt sparande desto högre förväntad avkastning bör du kunna förvänta dig. Men vilka är då de kunder som lyckats ta lägre risk men ändå uppnått en högre avkastning än börsen? 

 

 

Vem är den typiske superinvesteraren?

Den genomsnittlige superinvesteraren är 43 år, bor i Stockholm och har en snittportfölj på 451 000 kronor.

Aktier i större bolag brukar ju sägas innebära lägre volatilitet, även om det finns skäl för uttrycket om att ingen regel saknar undantag. Det är dock mycket tydligt att det är just större bolag som lockar Superinvesteraren. Över hälften av dennes samlade kapital återfinns investerat i bolag med ett marknadsvärde över 100 miljarder kronor. Vidare är 75 procent av allt samlat kapital investerat i bolag som har ett marknadsvärde på minst 25 miljarder kronor.

Det finns 407 aktier på Stockholmsbörsen varav 164 av dem återfinns på storbolagslistan Large Cap, 151 på Mid Cap och 92 på småbolagslistan Small Cap. Det genomsnittliga storbolaget har ett marknadsvärde på 68 miljarder kronor medan samma räkneövning på småbolagslistan visar 709 miljoner kronor.

Bättre avkastning bland börsens lättviktare

Om vi går vidare och tittar på totalavkastningen senaste året ser vi att det genomsnittliga storbolaget gett en negativ avkastning på -16,4 procent. På småbolagslistan har det genomsnittliga småbolaget gett en avkastning på -12,1 procent. En överavkastning på 4,3 procentenheter men det kommer till ett pris och valutan heter volatilitet.

Det genomsnittliga storbolaget har haft en volatilitet på 44 procent senaste 90 dagarna medan dito småbolag uppvisar hela 54 procent volatilitet. Förvisso har småbolagen uppvisat en högre volatilitet men det har man fått betalt för i form av högre avkastning jämfört med storbolagen. Detta faktum har rimligtvis agerat motvind för kunderna med hög riskjusterad avkastning eftersom de vanligtvis favoriserar de lite större bolagen.

I det korta perspektivet kan volatilitet vara en risk men i det längre perspektivet vet många av oss att det snarare innebär möjligheter. Bland de högvolatila bolagen med ett marknadsvärde på mindre än en miljard kronor bör vi kunna hitta några framtida solskenshistorier. Här återfinns dock enbart 5 procent av superinvesterarnas samlade kapital.

Preferens för bolag med låga värderingar

När det kommer till värderingar är Superinvesteraren relativt kräsen. Högt värderade tillväxtbolag med stor framtidspotential lockar inte i någon särskild utsträckning, vilket varit klokt den senaste tiden. Hellre en fågel i handen än tio i skogen. Närmare 40 procent av kapitalet återfinns i bolag som har ett P/E-tal på max 15 gånger.

Inte är de heller några särdeles utpräglade utdelningsjägare då 57 procent av kapitalet har en direktavkastning som är lägre än 3 procent.

Så sist men inte minst… vilka aktier favoriserar dessa kunder?

Superinvesterarnas mest ägda akter

1. AbbVie Inc.
2. Johnson & Johnson
3. AT&T
4. 3M Company
5. Equinor ASA
6. Sampo Oyj A
7. Danske Bank
8. Warner Bros Discovery Inc
9. Realty Income
10. NorthWest Healthcare Properties REIT

Aktierna med högst investerat mediankapital (minst 100 ägare)

1. Møller – Mærsk
2. Protector Forsikring
3. Novo Nordisk B
4. Berkshire Hathaway B
5. TOTAL SE
6. Goldman Sachs
7. Oracle Inc.
8. AbbVie Inc.
9. Brookfield Renewable Partners LP
10. Iron Mountain Inc

Aktierna som nettoköpts mest under 2021

1. Investor B
2. Samhällsbyggnadsbo. i Norden B
3. Volvo B
4. Swedbank A
5. Castellum
6. Sandvik
7. Ericsson B
8. Atlas Copco B
9. Hennes & Mauritz B
10. Electrolux B

Superinvesterarnas mest ägda fonder:

1. Avanza Zero
2. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
3. Avanza Global
4. Länsförsäkringar Global Index
5. Storebrand Global Plus A SEK
6. AMF Räntefond Lång
7. Avanza Emerging Markets
8. Storebrand USA A SEK
9. Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index A
10. AMF Aktiefond Global

Lycka till med dina investeringar!
/Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg